Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Kaj se zgodi, če otrok ne dobi dovolj vitamina D?

12. jan 2024 8:08
0

Pomanjkanje vitamina D pa lahko povzroči tudi mnoge druge resne zdravstvene težave.

1. Rahitis

Hudo pomanjkanje vitamina D je glavni vzrok za rahitis, za katerega so značilne mehke in šibke kosti. Pri otrocih z rahitisom se lahko kosti upogibajo ali deformirajo, kar vodi v skeletne nepravilnosti. Rahitis onemogoči normalno rast in razvoj otroka.

2. Zaostajanje rasti in razvoja

Vitamin D je bistvenega pomena za pravilno rast in razvoj kosti in zob. Pomanjkanje lahko povzroči zapoznelo rast, nizko rast in večje tveganje za zlome.

3. Slabše delovanje imunskega sistema

Vitamin D ima pomembno vlogo v imunskem sistemu, njegovo pomanjkanje pa lahko ogrozi otrokovo sposobnost za boj proti okužbam. To lahko povzroči večjo dovzetnost za bolezni in daljši čas okrevanja, ko zboli.

4. Povečano tveganje za okužbe dihal

Otroci z nizko vsebnostjo vitamina D so bolj nagnjeni k okužbam dihal, vključno s prehladi in gripo. Ustrezna raven vitamina D je povezana z manjšim tveganjem za okužbe dihal.

5. Astma in alergije

Študije kažejo na povezavo med nizko ravnjo vitamina D in povečanim tveganjem za astmo in alergije pri otrocih. Vitamin D ima protivnetne učinke in krepi imunski sistem, ki pomaga uravnavati imunske odzive.

6. Kognitivne in vedenjske težave

Nekatere raziskave kažejo na povezavo med pomanjkanjem vitamina D v zgodnjem otroštvu in povečanim tveganjem za kognitivne in vedenjske težave.

7. Mišična šibkost

Pomanjkanje vitamina D je pomembno za delovanje mišic, zato lahko povzroči mišično oslabelost in bolečine. To lahko vpliva na otrokovo zmožnost vključevanja v telesne dejavnosti in igro.

8. Povečano tveganje za kronične bolezni

Nizka raven vitamina D v otroštvu je povezana z večjim tveganjem za razvoj kroničnih bolezni pozneje v življenju, kot so bolezni srca in ožilja ter nekatere avtoimunske bolezni.

Zato je zelo pomembno, da otroci dobijo dovolj vitamina D s kombinacijo izpostavljanja sončni svetlobi, prehranskih virov in s prehranskimi dopolnili. Zadostna količina vitamina D je bistvena za splošno zdravje in dobro počutje – fizično in psihično.

PREBERITE TUDI: Vzrok za debelost pri otrocih je lahko pomanjkanje vitamina D

0

Galerija

  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
   RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
   Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
   Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
   Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
   Ne neguje
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Pospešeno staranje bi lahko povečalo tveganje za nastanek rakavih tumorjev.