Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Študija: Vsaka tretja ženska ima po porodu trajne zdravstvene težave

13. dec 2023 10:52
0

Oglasno sporočilo

Nova študija, objavljena v reviji The Lancet Global Health, je pokazala, da ima več kot ena od treh žensk na svetu (vsaj 40 milijonov žensk) trajne zdravstvene težave v mesecih ali letih po porodu.

Te težave vključujejo bolečine med spolnim odnosom (35 %), bolečine v križu (32 %), urinsko inkontinenco (8 % do 31 %), tesnobo (9 % do 24 %), analno inkontinenco (19 %), depresijo (11 % do 17 %), strah pred porodom (6 % do 15 %), perinealno bolečino (11 %) in sekundarno neplodnost (11 %).

Druge težave so vključevale prolaps medeničnih organov, posttravmatsko stresno motnjo, motnje delovanja ščitnice, mastitis, serokonverzijo HIV (ko telo začne proizvajati zaznavne ravni protiteles proti HIV), poškodbe živcev in psihozo. 

Študija navaja, da večina žensk obišče zdravnika 6 do 12 tednov po porodu, nato pa se le redko pogovarjajo z zdravniki o teh nadležnih zdravstvenih težavah. Veliko težav se pokaže šele 6 ali več tednov po porodu.

"Za celostno obravnavo teh stanj so potrebne širše in celovitejše možnosti zdravstvenih storitev, ki bi morale segati dlje kot do 6 tednov po porodu in vključevati multidisciplinarne modele oskrbe," piše v študiji. "Ta pristop lahko zagotovi, da bodo ta stanja pravočasno prepoznana in deležna pozornosti, ki si jo zaslužijo."

"Številna obporodna stanja povzročajo veliko trpljenja v vsakdanjem življenju žensk še dolgo po porodu, tako čustvenega kot fizičnega, vendar so v veliki meri premalo cenjena, prepoznana in prijavljena," je v izjavi povedala Pascale Allotey, dr. med, direktorica za spolno in reproduktivno zdravje ter raziskave pri SZO.

"Ženske vse življenje in tudi po materinstvu potrebujejo dostop do različnih storitev zdravstvenih delavcev, ki prisluhnejo njihovim težavam in izpolnijo njihove potrebe, da ne le preživijo porod, ampak tudi uživajo v dobrem zdravju in kakovosti življenja."

PREBERITE TUDI: Resnična zgodba: Zakaj sem se odločila za porod doma

0

Galerija

  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
   RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
   Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
   Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
   Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
   Ne neguje
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Pospešeno staranje bi lahko povečalo tveganje za nastanek rakavih tumorjev.