Raziskave, ki so bile izvajane z namenom ugotovitve učinka zelenega čaja so dale zanimive rezultate saj je bilo ugotovljeno , da je zeleni čaj izredno močen spodbujevalec izgorevanja maščob in sicer dosti več kot so nekateri predvidevali.
Ena izmed sestavin zelenega čaja , ki jo zeleni čaj ima v izobilju se imenuje Epigallocatechin gallate (EGCG).
EGCG: Kaj je in kako deluje?
EGCG spada v encime Polifenol, ki se v zelenem čaju nahaja v nekaj oblikah in sicer kot epigallocatechin (EGC), epicatehin (EC) , epicatechin gallate (ECG) ter EGCG, ki je najaktivnejši encim .
Kot aktivna glavna sestavina ekstrata zelenega čaja je EGCG bil v zadnjem času velikokrat omenjen kot izredno koristen pri zdravljenju številnih obolenj. Zaradi tega so ga znanstveniki že poimenovali kot glavna iznajdba 21 stoletja.
Pri raziskavah obolelih od HIV-a so znanstveniki osupnili, ko so ugotovili kakšen vpliv ima EGCG na preprečevanje napredovanja te težke bolezni, kot tudi velikega števila rakastih obolenj. EGCG zmanjšuje holesterol v krvi ter s tem zmanjšuje nevarnost kardiovaskularnih bolezni ima pa tudi velik vpliv pri preprečevanju kariesa.
Ob vseh teh pomembnih učinkih pa je EGCG kot najmočnejša sestavina zelenega čaja dal najboljše rezultate pri izgorevanju maščob.
EGCG je na kliničnih preizkusih povzročil povečanje termogeničnega efekta, ki pospešuje
presnovo maščob kot še nobena druga sestavina ali hranilo vključno z efedrinom in kofeinom.
EGCG pospešuje izgorevanje maščob na popolnoma drugi osnovi in preko drugačnih mehanizmov kot ostale sestavine oz hranila, ki spodbujajo izgorevanje maščob saj ne samo, da deluje samostojno pač pa deluje tudi kot pospeševalec delovanja in učinkovitosti ostalih elementov-hranil kot je kofein, ki imajo vlogo pospešiti izgorevanje maščob hkrati pa deluje preventivno-preprečuje nabiranje maščobe tako, da odvečne kalorije porabi kot vir energije .
Kombinacija ekstrata zelenega čaja in kofeina dosti bolj učinkovito deluje na uravnavanje noradrenalina v telesu kot pa v primerih, ko je v telesu prisoten samo kofein.
Noradrenalin je kateholaminski nevro-hormon nadledvične žleze (adrenalke), nevrotransmiter simpatičnega živčevja, ki povzroča vazokonstrikcijo (krčenje ožilja) in poveča krvni pritisk. Skladiščen je v kromafinskem strženu (meduli) nadledvične žleze.
Vzajemno delovanje kofeina in adrenorecepotrjev znotraj celice vplivajo na enzim catechol O-methyltransferase (COMT). Ta enzim razkraja noradrenalin in zmanjšuje impulse znotraj celice. Raziskave so pokazale da EGCG zadržuje-ovira nastajanje enzima COMT in s tem podaljšuje in povečuje delovanje kofeina in njegov vpliv na noradrenalin in njegovo uravnavanje . Na ta način pride do reakcij, ki maximalno povečajo izgorevanje maščob.
EGCG DAJE BOLJŠE REZULTATA KOT KOMBINACIJA EFEDRIN - KOFEIN!!!
Raziskave , ki jih je opravil Abdul Dulloo s svojo ekipo so trajale šest mescev . V raziskavah so paralelno opazovani učinki kombinacije kofeina ?efedrina na eni strani in delovanje zelenega čaja na drugi strani pred vsem s stališča izgorevanja maščob in povečanja porabe energije.
Majhna pomanjkljivost je bila , da so v raziskavo bile vključene osebe, ki sicer niso bile izrazito debele čeprav so imele na sebi maščobne obloge.
Pri skupini katera je uživala ekstrat zelenega čaja je prišlo do velikega povečanja sproščanja energije v roku 24 ur ter hkrati velikega naraščanja VO2 max -respiratornega kvocienta kar pomeni, da je telo sposobno izkoristiti dosti večjo količino kisika v enoti vdihnjenega zraka. Hkrati je krvni pritisk in srčni utrip ostaja nespremenjen.
Pri skupini , ki pa je uživala enako količino kofeina kot prethodna skupina ekstrata zelenega čaja ni prišlo do nobenih sprememb. Te so nastale še le, ob dosti večji količini kofeina.
Ti rezultati so jasno pokazali, da EGCG ekstrat zelenega čaja poveča presnovo in izgoravenje maščob v dosti večjem obsegu kot to naredi kofein saj so osebe , ki so uživale zeleni čaj v povprečju izgubile 20% več maščobe.
Še večje rezultate je dala kombinacija ekstrata zelenega čaja in kofeina.
Da bi zagotovili maximalno objektivnost so raziskave izvedli v dveh fazah in sicer tako, da so naključno izbrali skupino, ki bo uživala ekstrat zelenega čaja in skupino, ki bo uživala kofein. Po vsakih 24 urah izvedenega postopka uživanja kofeina ali zelenega čaja so skupine imele pavzo 5 dni in nato so bile zamenjane. Takšno rotiranje so izvajali 6 tednov za obdobje 6 mescev.
KATERA KOMBINACIJA JE NAJBOLJŠA?
Brez dvoma je kombinacija kofeina in ekstrata zelenega čaja v razmerju 150mg kofeina in 375 mg zelenega čaja(kar vsebuje 279mg EGCG) najbolj učinkovita saj se je to kasneje potrdilo in na ljudeh in raziskovanih živalih.
References:
1. AG Dulloo, C Duret, D Rohrer, L Girardier, N Mensi, M Fathi, P Chantre and J Vandermander. Efficacy of a green tea extract rich in catechin polyphenols and caffeine in increasing 24-h energy expenditure and fat oxidation in humans. American Journal of Clinical Nutrition, Vol. 70, No. 6, 1040-1045, 1999.
2. A G Dulloo, J Seydoux, L Girardier, P Chantre and J Vandermander. Green tea and thermogenesis: interactions between catechin-polyphenols, caffeine and sympathetic activity. International Journal of Obesity 24, 252-258, 2000.
3. T Murase, A Nagasawa, J Suzuki, T Hase and I Tokimitsu. Beneficial effects of tea catechins on diet-induced obesity: stimulation of lipid catabolism in the liver. International Journal of Obesity 26, 1459-1464, 2002.
4. Chantre P; Lairon D. Recent findings of green tea extract AR25 (Exolise) and its activity for the treatment of obesity. Phytomedicine 9 (1):3-8, 2002
5. Hertog MGL. Epidemiological evidence on potential health properties of flavonoids. Proc Nutr Soc 55: 385-397, 1996