- Nega obraza &
telesaZadnje novice
Najbolj brano
- Make up &
ličenje - Moda &
stil - Rekreacija &
hujšanjeZadnje novice
Najbolj brano
- Zdravje &
odnosiZadnje novice
Najbolj brano
- Nosečnost &
starševstvoZadnje novice
Najbolj brano
Ushy, nekaj o GI:
Kaj naredi posamezne ogljikove hidrate drugačne glede GI in zakaj imajo posamezni ogljikovi
hidrati različen GI?.
Odgovor leži pred vsem v naravnem stanju posameznih ogljikovih hidratov
v hrani. Kadar se ogljikovi hidrati konzumirajo v njihovi
naravni-celotni nepredelani obliki kot so:polnozrnate nepoškodovane
žitarice in sicer oves,ječmen,pšenica...ter surova zelenjava potem telo
rabi dalj časa , da to prebavi in zaradi tega bodo monosaharidi
počasneje prihajali v krvni obtok in bodo počasneje vplivali na
spremembo krvnega sladkorja.Takšna hrana bo v tem primeru imela nižji
GI. Drugi pomemben dejavnik kateri vpliva na presnovo
posameznih oglljikovih hidratov je razmerje med dvema škroboma, ki se
nahajajo v prehrani in sicer: amiloza(amylose) in
amilopektin(amylopectin). Povedano preprosto je razlika med škroboma v
tem, da so molekule amilopektina večje, bolj odprte in lažje za
prebavo. Hranila katera imajo v svoji sestavi več amilopektina
kot amiloze se bodo hitreje prebavila in jih bo telo hitreje
absorbiralo v krvni obtok.Takšna hranila imajo visok GI. Med
takšna hranila spadajo predelane žitarice posebej bela moka in glaziran
beli riž. Hranila, ki imajo več amiloze kot amilopektina in
imajo nizek GI so basmati indijski beli riž,rjavi riž, graham
testenine, pšenične testenine, strčnice,polnozrnati kruh.
Balea BEAUTY EXPERT kremni gel za telo vsebuje 5 ...
Šampon za lase Elseve Extraordinary Clay je ...
Intenzivno vlažilna in hranilna krema z ureo, ...
S 5 % UREA regeneratorja in učinkovine proti ...
Lahkoten gel serum za prefinjeno polt Z ...