 | | | |  | Hobotnica vsebuje veliko sluzi, zato jo dlje časa gnetemo oziroma peremo pod tekočo hladno vodo. |  |  | | |
|  | | | |  | Hobotnica je kuhana, ko se priseski ločujejo od lovk. |  |  | | |
|  |
| |
predpriprava ■ V posodi pristavimo vodo za kuhanje hobotnice; gl. izboljšanje. ■ V manjšem lončku pristavimo vodo za blanširanje paradižnika. ■ Hobotnici očistimo in spustimo v nesoljen krop. Kuhamo ju dobrih 30 minut. Odstavimo, dodamo 4 žlice morske soli in pustimo stati 10 minut. priprava ■ Paradižnik za 30 sekund potopimo v krop. Zatem ga olupimo, razkosamo na četrtine, razsemenimo in zrežemo na koščke. ■ Papriko očistimo in narežemo na kockice. Peteršilj drobno sesekljamo. ■ Hobotnici odcedimo, temeljito očistimo in zrežemo na koščke, ki jih stresemo v skledo. Dodamo narezana paradižnik in papriko, sesekljan peteršilj, sol in sveže mlet beli poper. Premešamo ter zalijemo z limoninim sokom (gl. opombe) in olivnim oljem. Še enkrat premešamo, potem pa mariniramo vsaj 1 uro; še bolje čez noč. ■ Mlado špinačo pred serviranjem očistimo ter dobro operemo in odcedimo. serviranje Odcejeno špinačo razdelimo na krožnike, potem pa nanjo stresemo marinirane sestavine iz sklede. Postrežemo z opečenimi kruhki in kozarcem vina. nadomestek Mlado špinačo lahko nadomestimo z mlado blitvo. izboljšanje ■ Vodi, v kateri kuhamo hobotnico, dodamo deciliter suhega belega vina, 2 manjši, razpolovljeni čebuli, 2 lovorova lista, vejico zelene in nekaj zrn črnega popra. ■ Kakovostnejše olivno olje, okusnejša (in dražja) jed. nasveti Tankih delov hobotničinih krakov ne lupimo. pojasnila Mlada hobotnica se hitro zmehča, za starejšo pa priporočajo, da jo pred kuhanjem nekaj časa tolčemo ob skalo oziroma trdo podlago. Nekateri dodajajo vodi za kuhanje malo sode bikarbone ali plutovinaste zamaške. Drugi spet menijo, da zadostuje, če celo, očiščeno hobotnico položimo v krop, v katerem jo glede na velikost kuhamo 60 do 120 minut. Kuhano odstavimo, solimo in pustimo stati v tekočini še 10 minut. različice ■ Jed izvorno pripravimo tako, da celi hobotnici, skupaj z narezanima paradižnikom in papriko, sesekljanim peteršiljem in olivnim oljem nepredušno zapremo v ustrezno posodo (najbolje z alu folijo, potem pa še pokrovko), potem pa pri zelo nizki temperaturi počasi počasi dušimo slabe 3 ure. Odstavimo, pustimo stati 30 minut, nato pa vročo ali hladno jed ponudimo s krhlji limone. ■ gl. hobotnica v solati |