Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Forum

Hobotnica

teja
Starost: n/aPridružen: 20. nov 2004Prispevkov: 675Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 22. mar 2005 22:34
Povezava do prispevka
nekaj me je pičilo, da bi pa jaz kupila hobotnico. zanima me, kako se jo pripravi - je že očiščena, le oči se hočem še znebit. koliko časa in v čem se kuha, da jo potem lahko v koščkih na olju popečem?
0
Nazaj na vrh
Petra
Starost: 44Pridružen: 17. okt 2003Prispevkov: 6817Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 23. mar 2005 8:03
Povezava do prispevka
Sicer ni ravno odgovor na tvoje vprašanje, samo je Boštjan Romih včeraj na MONu objavil zanimiv recept za hobotnico




Hobotnica pod peko. varianta v domači pečici. Skuhamo jo v ekonom
loncu. Za kilsko nekako 15-20 minut. V vodo dam malo vinskega kisa,
lovorjev list in popra. Kuhano razrežeš na poljubno velike košče, ne
prav drobne.

V pekač streseš narezan krompir, na kocke narezan paradižnik, na lunice
narezano čebulo, rožmarin, oljčno olje, poper, sol, in kakšen deci do
dva suhega belega vina. Joj, pa narezano hobotnico, seveda. To vse fino
premešaš, pokriješ z alu folijo in daš na kakšnih 200 stopinj. Merilo
za čas je krompir - pečeš, dokler ni mehak. Na koncu lahko pekač
odkriješ in z žarom malo zapečeš od zgoraj.

Za pravi način pod peko pa potrebuješ žar, litoželezno posodo s
pokrovom in kovinski obroč. Tega daš na vrh pokrova, da žerjavica ne
pade stran.

Stvar je hudo enostavna in manj ko se sekiraš, lepše uspe.

0
Nazaj na vrh
Andy
Starost: n/aPridružen: 27. okt 2003Prispevkov: 9911Kraj: in paradiseStatus:Offline
Objavljeno: 23. mar 2005 9:05
Povezava do prispevka
Mmmm, hobotnica pod peko, nekaj zares dobrega.
Tale Romihov recept hobotnice z krompirjem izgleda tudi njammi.
0
Nazaj na vrh
teja
Starost: n/aPridružen: 20. nov 2004Prispevkov: 675Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 23. mar 2005 15:11
Povezava do prispevka
čeprav romiha ne maram, je pa tale recept sigurno dober. no, hobotnica se že kuha...
čeprav ful smrdi po celi hiši
0
Nazaj na vrh
Ariana
Starost: n/aPridružen: 18. jan 2005Prispevkov: 4161Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 23. mar 2005 20:21
Povezava do prispevka
Teja kakšen je bil rezultat?
0
Nazaj na vrh
teja
Starost: n/aPridružen: 20. nov 2004Prispevkov: 675Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 24. mar 2005 13:18
Povezava do prispevka
se je razkuhala, oči so pa na srečo kar same ven padle.
mi je zmankajlo časa, tako da nisem naredila po romihovem receptu, ampak samo popekla na olivnem. še kar dobro
0
Nazaj na vrh
Alyn
Starost: 16Pridružen: 14. mar 2005Prispevkov: 895Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 25. mar 2005 23:23
Povezava do prispevka
teja je napisal/a
čeprav romiha ne maram, je pa tale recept sigurno dober. no, hobotnica se že kuha...
čeprav ful smrdi po celi hiši
 
Jaz tudi ne maram Romiha ( mi je antipatičen ), zato pa obožujem hobotnico v solati...mljask, privoščim si jo vsaj enkrat na mesec, vendar je doma še nisem poskusila pripravit, ker sem že večkrat slišala, da ( tako kot je tudi Teja omenila ) po pripravi smrdi cela bajta Mogoče se bova pa midva z lubijem enkrat spravla to narest, ker oba rada kuhava ( še posebej on ) in oba obožujeva morsko hrano.
0
Nazaj na vrh
Dee Dee
Starost: n/aPridružen: 25. jul 2006Prispevkov: 46Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 17. avg 2006 19:43
Povezava do prispevka
Mi lahko kdo prosim pove recept za hobotnico v solati?
Mi smo jo jedli na morju v restavraciji in je bila ODLIČNA, samo kuharica ni hotela povedati recepta ...
Lepolepolepo prosim
0
Nazaj na vrh
barbara22
Starost: 43Pridružen: 29. dec 2003Prispevkov: 18275Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 17. avg 2006 20:07
Povezava do prispevka
hobotnica po napolitansko 
 
marinirana hobotnica s paradižnikom in papriko
mariniran mehkužec postane skupaj s paradižnikom, papriko in olivnim oljem prava hladna poslastica
 

  • 2 hobotnici po 400 g
  • 130 g paradižnika
  • 120 g mlade špinače
  • 1 majhna rdeča paprika
  • sok 2 limon
  • pribl. 2 dl ekstra deviškega olivnega olja
  • sol
  • beli poper v zrnu
  • manjši šopek peteršilja

  •    
    Hobotnica vsebuje veliko sluzi, zato jo dlje časa gnetemo oziroma peremo pod tekočo hladno vodo.
      
       
    Hobotnica je kuhana, ko se priseski ločujejo od lovk.
      

    predpriprava
    ■ V posodi pristavimo vodo za kuhanje hobotnice; gl. izboljšanje.
    ■ V manjšem lončku pristavimo vodo za blanširanje paradižnika.
    Hobotnici očistimo in spustimo v nesoljen krop. Kuhamo ju dobrih 30 minut. Odstavimo, dodamo 4 žlice morske soli in pustimo stati 10 minut.

    priprava
    ■ Paradižnik za 30 sekund potopimo v krop. Zatem ga olupimo, razkosamo na četrtine, razsemenimo in zrežemo na koščke.
    ■ Papriko očistimo in narežemo na kockice. Peteršilj drobno sesekljamo.
    ■ Hobotnici odcedimo, temeljito očistimo in zrežemo na koščke, ki jih stresemo v skledo. Dodamo narezana paradižnik in papriko, sesekljan peteršilj, sol in sveže mlet beli poper. Premešamo ter zalijemo z limoninim sokom (gl. opombe) in olivnim oljem. Še enkrat premešamo, potem pa mariniramo vsaj 1 uro; še bolje čez noč.
    ■ Mlado špinačo pred serviranjem očistimo ter dobro operemo in odcedimo.

    serviranje
    Odcejeno špinačo razdelimo na krožnike, potem pa nanjo stresemo marinirane sestavine iz sklede. Postrežemo z opečenimi kruhki in kozarcem vina.

    nadomestek
    Mlado špinačo lahko nadomestimo z mlado blitvo.

    izboljšanje
    ■ Vodi, v kateri kuhamo hobotnico, dodamo deciliter suhega belega vina, 2 manjši, razpolovljeni čebuli, 2 lovorova lista, vejico zelene in nekaj zrn črnega popra.
    ■ Kakovostnejše olivno olje, okusnejša (in dražja) jed.

    nasveti
    Tankih delov hobotničinih krakov ne lupimo.

    pojasnila
    Mlada hobotnica se hitro zmehča, za starejšo pa priporočajo, da jo pred kuhanjem nekaj časa tolčemo ob skalo oziroma trdo podlago. Nekateri dodajajo vodi za kuhanje malo sode bikarbone ali plutovinaste zamaške. Drugi spet menijo, da zadostuje, če celo, očiščeno hobotnico položimo v krop, v katerem jo glede na velikost kuhamo 60 do 120 minut. Kuhano odstavimo, solimo in pustimo stati v tekočini še 10 minut.

    različice
    ■ Jed izvorno pripravimo tako, da celi hobotnici, skupaj z narezanima paradižnikom in papriko, sesekljanim peteršiljem in olivnim oljem nepredušno zapremo v ustrezno posodo (najbolje z alu folijo, potem pa še pokrovko), potem pa pri zelo nizki temperaturi počasi počasi dušimo slabe 3 ure. Odstavimo, pustimo stati 30 minut, nato pa vročo ali hladno jed ponudimo s krhlji limone.
    ■ gl. hobotnica v solati

    Izberi si luno za cilj in tudi če boš zgrešil, boš še vedno pristal med zvezdami.
    0
    Nazaj na vrh
    Staša
    Starost: n/aPridružen: 17. okt 2003Prispevkov: 8237Kraj: n/aStatus:Offline
    Objavljeno: 18. avg 2006 11:08
    Povezava do prispevka
    Ravno danes sem si sprintala recept HOBOTNICA IZ PEČICE:
     
    0
    Nazaj na vrh
    barbara22
    Starost: 43Pridružen: 29. dec 2003Prispevkov: 18275Kraj: n/aStatus:Offline
    Objavljeno: 18. avg 2006 11:14
    Povezava do prispevka
    Staša tole je zelo zelo dobro. se povabim na kosilo, kdaj boš to pripravila? LOL
    Izberi si luno za cilj in tudi če boš zgrešil, boš še vedno pristal med zvezdami.
    0
    Nazaj na vrh
    :dune:
    Starost: n/aPridružen: 19. feb 2006Prispevkov: 1306Kraj: PlanetStatus:Offline
    Objavljeno: 20. avg 2006 13:15
    Povezava do prispevka
    Jaz jo delam vedno po receptu svoje dalmatinske gazdarice:
     
    skuhaš, olupiš črno (pri zelo veliki), ohladiš in narežeš na kose (ne ravno mičkene). Potem pa beli poper, sol, olivno olje in limonin sok ter kapre iz kvasine. Mogoče kot dodatek kakšne oliva.
     
    Dobro je, če se vse skupaj paca, da se okusi prepojijo.
    Čebule in česna načeloma preveč ne prakticiram, ker imam rada pristen okus hobotnice.
     
    Enako se da narediti tudi s sipami oziroma velikimi lignji (najboljši so jadranski, ko je sezona).
     
    Kuham jo pa, iz znanih razlogov, na balkonu.
    0
    Nazaj na vrh
    iva
    Starost: n/aPridružen: 16. feb 2006Prispevkov: 342Kraj: n/aStatus:Offline
    Objavljeno: 22. avg 2006 14:15
    Povezava do prispevka
     
    Tale hobotnica je tako mnjam.. Midva sva jo na morju jedla izpod peke in to je tako dobro, da se mi še sedaj cedijo sline. Kuhar ni hotel nič drugo povedati, kot to, da traja 3 ure. Eno uro priprava ognja in žerjavice, eno debelo uro se hobotnica paca, eno uro pa peče. Kolikor sem lahko razbrala sama sestavine: olivno olje, česen, čebula, vino, krompir in hobotnica. Mislim, da je malo začinil tudi z EVO (videla eno rdeče zrnce).
     
    Sedaj že brskam med recepti  (tudi vašimi) in ko izvedem poskus, poročam...
    0
    Nazaj na vrh
    Maruška
    Starost: 42Pridružen: 7. jun 2005Prispevkov: 9702Kraj: LjubljanaStatus:Offline
    Objavljeno: 22. avg 2006 14:18
    Povezava do prispevka
    Hobotnica s papriko
     
    SESTAVINE:

    - hobotnica
    - sladka paprika v prahu
    - olivno olje
    - sol, poper
    - zelena solata
    PRIPRAVA:
    Na pol kuhano hobotnico narežemo na večje kose in jo popražimo na olivnem olju. Posipamo s sladko papriko, zalijemo z belim vinom. Na koncu dodamo sok cele limone, popopramo in posolimo. Serviramo na listih zelene solate.
    0
    Nazaj na vrh
    :dune:
    Starost: n/aPridružen: 19. feb 2006Prispevkov: 1306Kraj: PlanetStatus:Offline
    Objavljeno: 24. avg 2006 18:09
    Povezava do prispevka
    Iva, izpod peke pravzaprav ni kakšna hudna znanost, ampak je vic v "napravi" , se pravi v zvonu in pravi temperaturi žerjavice in dolžine peke.
    Torej, izkušnje in vaja.
    Dodatki k hobotnici pa itak variirajo od kraja do kraja oziroma od vasi do vasi.
    En moj kolega ima tale zvon doma (za izpod peke), pa mu šele po ne vem koliko poskusih zadeve ratujejo tako, kot je treba. Od začetka je pa vedno vse zažgal.
     
    Se pa strinjam, da je hobotnica mega. Dobro, da sem se spomnila, da jo ob priliki spet skuham!
    0
    Nazaj na vrh
    Pojdi na:
    Hobotnica
    Stran 1 od 1
    Pojdi na stran:
    Kozmetometer
    Zadnje ocene
    Zadnji izdelki
    • Tanja 19. mar 2023 20:52
      RES slabo, meni izsušuje kožo
    • Tanja 21. feb 2023 18:20
      Izvrsten, najboljši
    • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
      Svaljka se
    • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
      Ne preprečuje vonjav
    • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
      Ne neguje
    Forum
    Zadnje objave
    Najbolj brano
    Trenutno dogaja
    Izpostavljamo
    Študija univerze Purdue razkriva šokantne ugotovitve o priljubljenih dišečih voskih.