Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Hrana, ki poslabša avtizem

22. sep 2023 10:10
0

V ZDA, kjer imajo daleč največ otroških cepljenj, je avtizem ali motnja avtističnega spektra (ASD) diagnosticiran že pri 1 od 54 otrok. Več, kot otroci prejmejo cepiv, več je avtizma – tako v ZDA kot tudi po svetu.

Ta bolezen je povezana z vrsto izzivov, vključno z nenormalnimi socialnimi veščinami, razvojnimi zaostanki, komunikacijskimi in vedenjskimi težavami. Glede na raziskave ima več kot 70 % otrok z avtizmom vsaj eno sočasno telesno ali duševno motnjo, 40 % pa jih ima dve ali več.

Tako imajo otroci z avtizmom pogosto tudi:

 • 30-61 % jih ima ADHD
 • 11-40 % ima anksiozne motnje
 • 7 % ima depresijo
 • več kot 50 % ima kronične težave s spanjem
 • 32 % otrok ima prekomerno telesno težo (otroci, stari od 2 do 5 let)
 • 16 % je debelih (otroci, stari od 2 do 5 let)

Poleg tega je pri otrocih z avtizmom 8-krat bolj verjetno, da bodo imeli težave s prebavili v primerjavi s tistimi, ki nimajo te bolezni (kar je logično, saj cepiva porušijo črevesno floro). Med odraslimi osebami z avtističnimi motnjami je 26 % oseb z depresijo in 4-35 % oseb s shizofrenijo (v primerjavi z 1,1 % splošne populacije).

Vsi ti izzivi in simptomi so lahko od blagih do hudih. Hrana lahko vpliva na njihovo resnost.

Avtizem in možgani

Na kliniki Amen Clinics so obravnavali več kot 1.000 bolnikov z motnjo avtističnega spektra (MAS) in ugotovili, da stanja ASD ne povzroča ena določena stvar v možganih; dejansko obstaja 8 do 10 različnih dejavnikov, ki vplivajo na nepravilno delovanje možganov.

S slikanjem SPECT so ugotovili, da so možgani pri motnjah ASD zelo prekomerno aktivni – pogosto zaradi vnetnih procesov. Pogosto pa vidijo tudi možgane z izrazito nizko aktivnostjo, ki je lahko posledica toksina ali kakšne poškodbe možganov.

To je eden od razlogov, zakaj je pri oblikovanju načrta zdravljenja motenj avtističnega spektra tako pomembno preučiti delovanje možganov. Predpisovanje 'zdravil' kar tako lahko ljudi tudi poškoduje. Toda obstaja ena stvar, ki jo morajo storiti VSE osebe z motnjo avtističnega spektra ne glede na to, ali so njihovi možgani prekomerno ali premalo aktivni – in to je odpraviti vse, kar lahko poškoduje njihove možgane.

Hrana ima velik vpliv

Pomembno se je zavedati, da je hrana, ki jo jeste, bodisi zdravilo bodisi strup. Vašim možganom, telesu in umu pomaga ali pa jim škoduje. Tukaj je 5 živil, ki se jim je treba izogibati, saj lahko poslabšajo simptome motnje avtističnega spektra in spremljajočih bolezni.

1. Konvencionalni mlečni izdelki

Ko se kazein (ena od beljakovin v mlečnih izdelkih) pomeša z želodčno kislino, proizvaja eksorfin. Eksorfin se veže na opioidne receptorje in lahko povzroči nešteto težav – možgansko meglo, otožnost, nezmožnost koncentracije in otrplost za bolečino, če jih naštejemo le nekaj.

Konvencionalni* mlečni izdelki so problematični tudi zato, ker veljajo za eno najbolj pro-vnetnih živil v prehrani. Glede na vse več dokazov, vključno s študijo iz leta 2018 v reviji Pharmaceuticals, so vnetni procesi tesno povezani z avtizmom in je pogosto povezano tudi z motnjami v delovanju imunskega sistema. Ta študija kaže, da sta nevrovnetje in nevroimunske nepravilnosti ključna dejavnika pri razvoju in ohranjanju avtističnega sindroma.

Izogibanje vsemu, kar spodbuja vnetne procese, je ključnega pomena za vse, ki imajo avtizem. Osebe z avtističnimi motnjami, ko so iz prehrane odstranile konvencionalne mlečne izdelke, so začele več govoriti, njihova hiperaktivnost se je zmanjšala, težave s črevesjem pa so se odpravile.

* konvencionalni mlečni izdelki so vsi, ki jih kupujete po trgovinah; edino zdravo mleko in mlečni izdelki so surovi

2. Gluten

Raziskave kažejo, da gluten – mešanica beljakovin, ki jih najdemo v žitih, kot so pšenica, ječmen in rž – v telesu poveča sistemsko vnetje. Dejansko lahko vaše telo ustvari protitelesa proti glutenu, ki lahko sprožijo ali vnamejo vaše možgane. Gluten tudi zmanjšuje število dobrih bakterij v prebavilih, kar je povezano z večjo verjetnostjo, da se boste počutili tesnobno, stresno ali depresivno. Povezava med črevesjem in možgani pri avtizmu je po ugotovitvah študije iz leta 2019 resnična in dokazana.

Vse kaže, da gluten še posebej negativno vpliva na delovanje možganovine. Možgani, ki se nahajajo na zadnjem dnu možganov, sodelujejo pri koordinaciji motorike in misli ter so bistveni za obdelavo kompleksnih informacij. S slikanjem možganov so odkrili, da imajo osebe z motnjami avtističnega spektra že tako pogosto zmanjšano delovanje malih možganov, uživanje glutena pa to le še poslabša.

Čeprav so raziskave o brezglutenskih dietah različne, številni starši otrok z avtizmom poročajo o izboljšanju simptomov, ko iz otrokovih obrokov izločijo gluten.

3. Koruza

V ZDA se je poraba koruznih izdelkov na prebivalca povečala z 28,4 kilograma na leto leta 2000 na neverjetnih 35,2 kilograma na leto leta 2019, navaja Statista. Po podatkih ameriškega ministrstva za kmetijstvo (USDA) je koruza od leta 1972 pridelek, pri katerem se uporablja največ pesticidov. Vedno več raziskav, med drugim študija iz leta 2013 v reviji Entropy, kaže na povezavo med izpostavljenostjo herbicidu glifosatu in tveganjem za avtizem.

Poleg tega ima koruza med vsemi žiti najbolj nezdrav maščobnokislinski profil (veliko maščobnih kislin omega-6, ki sprožajo vnetne procese, v primerjavi z maščobnimi kislinami omega-3, ki delujejo protivnetno).

V študiji iz leta 2015 je bilo ugotovljeno, da je koruza gojišče gliv, saj je bilo v njej ugotovljenih 46 izolatov gliv, ki izvirajo iz koruznih zrn. Preprosto ni ničesar, kar bi bilo resnično koristno, in veliko potencialno škodljivega, kar lahko izhaja iz uživanja koruze.

4. Sladkor

Sladkor ni le močno pro-vnetni, ampak tudi povečuje nehoteno delovanje možganskih celic in je zelo zasvojljiv. Poleg tega je raziskava, objavljena v reviji Frontiers in Endocrinology, pokazala, da imajo osebe z motnjami avtističnega spektra, podobno kot osebe s sladkorno boleznijo tipa 2, moteno toleranco na glukozo in prekomerno raven inzulina (stanje, znano kot hiperinzulinemija). Zato lahko uživanje sladkorja poveča nepravilno signalizacijo inzulina.

Raziskava v reviji Plos One je pokazala tudi, da imajo otroci z avtizmom, ki trpijo tudi zaradi prebavnih motenj, slabo presnovo sladkorjev. Pri teh otrocih so znanstveniki ugotovili pomanjkanje ravni encimov in prenašalcev, ki sodelujejo pri prebavi sladkorjev.

Izogibanje sladkorju in rafiniranim ogljikovim hidratom ter uživanje več beljakovin lahko bistveno izboljša koncentracijo in presojo ter zmanjša impulzivnost.

5. Umetne sestavine

Študija iz leta 2019 kaže, da je porast avtizma povezan tudi s konzervansi in drugimi umetnimi snovmi, ki jih najdemo v predelani hrani. Raziskave kažejo na povezavo med simptomi avtizma in umetnimi sestavinami v sodobni hrani, zato se izogibajte vsem aditivom: konzervansom, umetnim barvilom in aromam, ojačevalcem okusa ter umetnim sladilom. Te stvari v resnici niso "živila", temveč strupi, a se žal nahajajo v številnih živilskih izdelkih.

Če imate vi ali vaša ljubljena oseba motnjo avtističnega spektra, je še posebej pomembno, da ste pozorni na živila, ki jih uživate. Pacientom z avtizmom pogosto priporočajo izločitveno dieto – en mesec ne uživajte glutena, mlečnih izdelkov, sladkorja, koruze, soje in drugih kategorij živil, ki lahko povzročajo alergije.

Nato jih postopoma dodajajte eno za drugo in bodite pozorni na reakcije nanje, ki bi nakazovale, da se mora vaš otrok temu živilu trajno izogibati.

Poleg prehrane je treba raziskati tudi druga področja, da bi odkrili in obravnavali izzive avtistične motnje.

Avtizem in sočasne bolezni, kot so anksioznost, depresija in ADD/ADHD, ne morejo, ne smejo čakati. Čim prej se otrok začne zdraviti zaradi motenj avtističnega spektra, tem učinkovitejše bo zdravljenje.

PREBERITE TUDI:

0

Galerija

  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
   RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
   Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
   Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
   Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
   Ne neguje
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Valižanska princesa se pri vzgoji zgleduje po vzgoji princese Diane – pa tudi takšne, kakršno je imela sama.