Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Forum

Zeleni čaj

Pojdi na stran 2 , 3 , 4 , 5 , 6 , 7 , 8 , 9 , 10 , 11 , 12
Lejla@
Starost: n/aPridružen: 28. mar 2004Prispevkov: 1910Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 11. sep 2004 1:08
Povezava do prispevka
quote:ae66a05461="Maya May"

Joj, saj nočem biti pametna, ampak toliko traparij, kot sem jih zdaj prebrala o pravih čajih (črni, zeleni, rdeči in beli) ter o roiboos čaju, že dolgo nisem slišala.O dobrih in zdravilnih učinkih ter pripravi raznih vrst čajev tu ne bi razpredala, vam pa močno priporočam v branje že omenjeno Cortesejevo knjigo in knjigo Čaj avtorice Vlaste Mlakarje, da boste dobili vsaj osnovno idejo o tem, kaj čaj res je.


Pa še to: Kitajca in Japonca bi močno užalili, če bi zeleni čaj pili s sladkorjem in mlekom. Večina zelenih čajev (razen bolj močnih in začinjenih vrst) se pije brez mleka, zato ne bodite presenečeni, če boste brez mleka zeleni čaj dobile tudi v čajnici Cha (tista v merkatorjevem hipermarketu ni njihova podružnica, vsaj bila ni).


Jaz osebno pijem le zelene in oolong čaje, še posebej ljub sta mi Mao Feng (zeleni) in Se Chung (oolong, ki diši po šmarnicah).
Vse čaje (tudi črne) pa pijem brez mleka in brez sladkorja.


Se pa pitje in priprava močno razlikujeta od pokrajine do pokrajine, čaj v Tibetu pripravljajo povsem drugače kot v Rusiji, Angleži pa so itak klasa zase.


Upam, da nisem preveč zamorila, ampak na teh 6 straneh se je nabralo kar malo preveč ugibanj in neumnosti, pa sem morala dodati še svoj piskerček.


Hm, sem šla prav preletet vse strani, da vidim, kakšne brutalne neumnosti in traparije pišejo, pa nisem zasledila nič drugega kot poste o tem, katere čaje katera od deklet pije (oz. ne mara), kako jih pripravlja in kjer se kaj kupi.


MayaMay, kar si napisala, sem sicer z zanimanjem prebrala, sem pa čakala, da boš poleg klasifikacije dodala kakšen res relevanten "piskerček" o pripravi. No, pa prav tega ni bilo.


Razen tega, da čaje na različnih koncih sveta različno pripravljajo... Kar že itak vemo.


 

0
Nazaj na vrh
Staša
Starost: n/aPridružen: 17. okt 2003Prispevkov: 8237Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 11. sep 2004 1:31
Povezava do prispevka
bushbaby je napisal/a

To zato, ker se iz zelenega čaja tale tanin, ki pogreni (blazno) in med drugim obarva zobe in sploh ima razen pomirjujočega še cel kup neželenih učinkov, sprosti prej kot iz fermentirane različice (črnega čaja, ki ga lahko pacamo tudi nekaj minut, preden se tale tanin začne sproščati), praktično po eni minuti, pri zelo visokih temperaturah vode tudi prej. Ie: čaj prelijemo na hitro, z vodo do 70 stopinj (taka teče že iz pipe, ni treba nujno prekuhavati vode), ima posledično blažji okus, niti ni grenek in je pravzaprav prav prijetnega okusa.



Kolikor sem uspela razbrati iz vsega, kar sem prebrala o zelenem čaju, je izraz "pomirjujoč" v zvezi s čajem nepravilno rabljen, ker čaj sam po sebi ne vsebuje nobene snovi, ki bi a priori pomirjala. Če čaj namakamo 1,5 do 2 minuti, se v tej fazi sprosti skoraj ves kofein in minimalna količina tanina (čreslovin). Vkolikor pa čaj namakamo dlje, se začnejo sproščati tudi čreslovine, ki, po domače povedano, vežejo kofein, zaradi česar slednji deluje veliko počasneje in skozi daljše obdobje - torej nekakšno podaljšano sproščanje, ki seveda ni tako intenzivno občuteno kot spitje čaja, ki se je namakal le minuto ali dve. Pravilnejši izraz bi torej bil "manj poživilen" oz. "bolj poživilen" učinek, ne pa poživilen oz. pomirjujoč.


 

0
Nazaj na vrh
Zoey
Starost: n/aPridružen: 17. okt 2003Prispevkov: 2502Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 11. sep 2004 1:36
Povezava do prispevka
lejla,se popolnoma strinjam s tabo!

maya may,me veseli,da si forum poducila o vsem,vendar prosim,citiraj mi kaksno od teh veleumnih bedarij ...
0
Nazaj na vrh
Lejla@
Starost: n/aPridružen: 28. mar 2004Prispevkov: 1910Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 11. sep 2004 1:38
Povezava do prispevka

In še tole o čreslovinah (s tega linka: http://www.cajnahisa.net/index.php?stran=ocaju )


ČRESLOVINE (tanin) čreslovine verjetno bolje poznamo kot strojilo za živalske kože. V čaju ne gre za takšne vrste čreslovine. V čaju imajo povsem drugačne lastnosti, odkrili pa so jih v čaju več kot dvajset (20) različnih. V popkih in mladih listih je čreslovin manj kot v starejših, bolj razvitih listih čajevca. Tako imenujemo mlade vršičke z malo čreslovin golden tips. čreslovine večjih listov pa dajejo napitku trpek (harsh), neželen grob okus. Pri fermentaciji velik del čreslovin oksidira, zato največ čreslovin vsebujejo zeleni čaji. čreslovine v zelenem čaju zmanjšujejo količino nevarnih maščob, ki nastajajo v človeškem telesu in upočasnjujejo staranje. Tanini v zelenem čaju (bolj kot v ostalih vrstah čaja) vežejo težke kovine in jih tako lahko organizem izloči. če se težke kovine akumulirajo v telesu, razgrajujejo telesne proteine, zavirajo metabolizem in delujejo kancerogeno. čreslovine navsezadnje delujejo pomirjajoče na želodec in sluznico črevesja, saj delujejo stabilizacijsko na prebavni trakt. Prav zato smemo čaj piti pred in po jedi ter tudi med jedjo. Obe omenjeni skupini pa delujeta vzajemno. To je pri čaju pomembno, da deluje kot poživilo. Zaradi skupnega delovanja kofeina in čreslovine vpliva črni čaj na znižanje krvnega tlaka. čreslovina namreč zavira oz. usmerja delovanje kofeina, zato traja poživljajoč učinek dlje in preneha, ne da bi se pokazala kakšna utrujenost.


Kot razumem, torej ni nič narobe, če čaj namakaš, kot ti paše...

0
Nazaj na vrh
Staša
Starost: n/aPridružen: 17. okt 2003Prispevkov: 8237Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 11. sep 2004 1:47
Povezava do prispevka
quote:0f5c0a62b7="Lejla@"

In še tole o čreslovinah (s tega linka: http://www.cajnahisa.net/index.php?stran=ocaju )


ČRESLOVINE (tanin) čreslovine verjetno bolje poznamo kot strojilo za živalske kože. V čaju ne gre za takšne vrste čreslovine. V čaju imajo povsem drugačne lastnosti, odkrili pa so jih v čaju več kot dvajset (20) različnih. V popkih in mladih listih je čreslovin manj kot v starejših, bolj razvitih listih čajevca. Tako imenujemo mlade vršičke z malo čreslovin golden tips. čreslovine večjih listov pa dajejo napitku trpek (harsh), neželen grob okus. Pri fermentaciji velik del čreslovin oksidira, zato največ čreslovin vsebujejo zeleni čaji. čreslovine v zelenem čaju zmanjšujejo količino nevarnih maščob, ki nastajajo v človeškem telesu in upočasnjujejo staranje. Tanini v zelenem čaju (bolj kot v ostalih vrstah čaja) vežejo težke kovine in jih tako lahko organizem izloči. če se težke kovine akumulirajo v telesu, razgrajujejo telesne proteine, zavirajo metabolizem in delujejo kancerogeno. čreslovine navsezadnje delujejo pomirjajoče na želodec in sluznico črevesja, saj delujejo stabilizacijsko na prebavni trakt. Prav zato smemo čaj piti pred in po jedi ter tudi med jedjo. Obe omenjeni skupini pa delujeta vzajemno. To je pri čaju pomembno, da deluje kot poživilo. Zaradi skupnega delovanja kofeina in čreslovine vpliva črni čaj na znižanje krvnega tlaka. čreslovina namreč zavira oz. usmerja delovanje kofeina, zato traja poživljajoč učinek dlje in preneha, ne da bi se pokazala kakšna utrujenost.


Kot razumem, torej ni nič narobe, če čaj namakaš, kot ti paše...



Ta odgovor se nanaša na moj post?

0
Nazaj na vrh
Lejla@
Starost: n/aPridružen: 28. mar 2004Prispevkov: 1910Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 11. sep 2004 1:51
Povezava do prispevka

Staša, ne direktno. Samo nisem vedela, kaj so to čreslovine, pa sem malo pobrskala. In ker se mi je zdelo zanimivo, sem dala gor. 


Če jaz to prav razumem, več čreslovin (tanina) je v čaju, bolje je za zdravje. In dlje ko čaj namakamo, več čreslovin je v njem. Torej... A je pravilna ta matematika?

0
Nazaj na vrh
Staša
Starost: n/aPridružen: 17. okt 2003Prispevkov: 8237Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 11. sep 2004 1:55
Povezava do prispevka

Aja, sem mislila, da te ne razumem OK pa sem raje vprašala  

0
Nazaj na vrh
bushbaby
Starost: n/aPridružen: 4. apr 2004Prispevkov: 4438Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 11. sep 2004 11:45
Povezava do prispevka

Lejla, iz vsega napisanega je zdaj jasno, da tanin (neke sorte čreslovina - kakšen simpatičen izraz) med drugim tudi pomirja (ne samo črevesja), lahko čaj (zeleni) po mili volji namakamo, edini problem je, da ta tanin daje čaju "trademark" nagravžno grenak okus. Temu se izognemo, če čaj skopo prelivamo. Če zeleni čaj naredimo po nekajkrat omenjenih navodilih ima vseeno precejšnji delež dobrodejnih učinkov (vsega antioksidantnega ne moremo "dobiti", če ga ne pojemo, ali kaj podobno drastičnega), ni pa grenak, je prav prijetnega okusa.


MayaMay, preden začneš zmerjati s traparijami vsepovprek: kaj točno naj bi bile dotične traparije - napisala nisi nobenih odgovorov na vprašanja, mislim, da zelo redki tu mislijo, da je rooibos vrsta "pravega" čaja (zato to ni poudarjano), samo o tem ne razpredamo vsakič, ko se o teh čajih pogovarjamo. Tudi ne priporočamo pitja zelenega čaja z limono ali mlekom (čeprav tudi ne vidim v tem kakšnega bogokletstva, če komu pač paše). ?!

[size=9:391e3108a4]Half a bee, philosophically
Must ipso facto half not be.
But half a bee has got to be.
A vis a vis its entity- d you see?
[/size:391e3108a4]
0
Nazaj na vrh
Tanja
Starost: n/aPridružen: 14. okt 2003Prispevkov: 45033Kraj: Planet LepoteStatus:Offline
Objavljeno: 11. sep 2004 12:48
Povezava do prispevka
No, me veseli, da je moj (včasih tudi 24 ur namočeni) zeleni čaj še bolj zdrav.
A health and beauty freak.
0
Nazaj na vrh
Ninja
Starost: n/aPridružen: 30. maj 2004Prispevkov: 838Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 11. sep 2004 13:07
Povezava do prispevka
Kaj pa od medexa Kapsule z zelenim čajem, lecitinom in vitamini skupine B? 1 kapsula vsebuje 200mg zelenega čaja, 75mg lecitina, 59mg barvila klorofila, 0,35mg vitamina B1, 0,4mg vitamina B.. vsebuje še niacin, pantotensko kislino, vitamina B6 in B12 in folno kislino... pa me zanima, če je to vredu ali je vseeno bolje, da se čaj pač skuha in pije?
0
Nazaj na vrh
Maša
Starost: n/aPridružen: 27. apr 2004Prispevkov: 2946Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 11. sep 2004 18:52
Povezava do prispevka
pomojem je itak boljse kar caj piti, ampak, ker jaz ponavadi pozabim imam tudi te kapsule. in so mi ok. 
0
Nazaj na vrh
tikki
Starost: 38Pridružen: 22. dec 2003Prispevkov: 1670Kraj: CeljeStatus:Offline
Objavljeno: 11. sep 2004 19:03
Povezava do prispevka
samo ženske... zeleni čaj ne bi smele sladkati pa mlekeca notri vlivati, ker to enostavno ni več to kar je zeleni čaj se sam pije in ne vroč
0
Nazaj na vrh
bushbaby
Starost: n/aPridružen: 4. apr 2004Prispevkov: 4438Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 11. sep 2004 20:23
Povezava do prispevka

Mislim, da dosedaj v tem threadu še nobena ni predlagala pitja zelenega čaja z mlekom.


Tudi, če bi ga, najbrž smrtni greh to ravno ni.


Jaz grem pa zdaj svoj zeleni čajči pit, s kupom hermestasa v njem.

[size=9:391e3108a4]Half a bee, philosophically
Must ipso facto half not be.
But half a bee has got to be.
A vis a vis its entity- d you see?
[/size:391e3108a4]
0
Nazaj na vrh
Lejla@
Starost: n/aPridružen: 28. mar 2004Prispevkov: 1910Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 11. sep 2004 20:38
Povezava do prispevka
bushbaby je napisal/a Mislim, da dosedaj v tem threadu še nobena ni predlagala pitja zelenega čaja z mlekom.

Tudi, če bi ga, najbrž smrtni greh to ravno ni.


Jaz grem pa zdaj svoj zeleni čajči pit, s kupom hermestasa v njem.


Jaz. No, ne ravno predlagala, samo poročala o tem.


Se pa strinjam, da to ni ne smrtni greh, in tudi edina nisem. Mleko ublaži grenkobo, zato se da z užitkom piti tudi fuuuul namočen zeleni čaj s fuuuul čreslovinami (kot to ravno počnem).

0
Nazaj na vrh
pipi
Starost: n/aPridružen: 23. nov 2003Prispevkov: 2568Kraj: TrbovljeStatus:Offline
Objavljeno: 11. sep 2004 23:19
Povezava do prispevka
LOL A ste videle kakšno predavanje nas je doletelo. Prav nam je, pijemo čaj, pa nimamo osnovnega pojma kaj to sploh je. Jaz sem na primer mislila, da so to posušene živalske dlake. Svašta! Pa kdove koga na svetu sem jaz užalila, ker pijem Rooibos z mlekom. Me že vest peče! LOL
LP, Pipi
0
Nazaj na vrh
Pojdi na:
Zeleni čaj
Stran 7 od 38
Pojdi na stran 2 , 3 , 4 , 5 , 6 , 7 , 8 , 9 , 10 , 11 , 12
Pojdi na stran:
Kozmetometer
Zadnje ocene
Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
    RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
    Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
    Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
    Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
    Ne neguje
Forum
Zadnje objave
Najbolj brano
Trenutno dogaja
Izpostavljamo
Koža je naš največji organ in prvi obrambni zid pred zunanjimi vplivi.