Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Forum

Priprava zelenega čaja

Pojdi na stran 1 , 2 , 3 , 4 , 5 , 6
Tanja
Starost: n/aPridružen: 14. okt 2003Prispevkov: 45016Kraj: Planet LepoteStatus:Offline
Objavljeno: 12. sep 2004 13:31
Povezava do prispevka

Da ne bo preveč nepovezanih postov, odpiram novo temo, če katera točno ve, kako se pravilno pripravi zeleni čaj.


1. Koliko časa je idealno, da je namočen - in zakaj toliko?


2. Kaj se zgodi, če je dlje - se kaj izloča, kar je škodljivo ali postane samo pomirjajoč namesto poživljajoč?


3. Je res, da se lahko zeleni čaj (liste) večkrat uporabi (to sem nekje slišala, ker je tako malo časa v vodi)?

A health and beauty freak.
0
Nazaj na vrh
Silver
Starost: -14Pridružen: 22. apr 2004Prispevkov: 2597Kraj: MariborStatus:Offline
Objavljeno: 12. sep 2004 13:47
Povezava do prispevka
Glede zelenega čaja me je v pripravo uvedel prijatelj, ki to
obvlada...in v bistvu je logika pri čaju kontra moji zdravi kmečki
pameti...ves čas sem mislila, da dalj časa ko čaj pustiš, bolj je
močen....ni res....

3 min je optimalno....vse kar je dalj časa, deluje kot pomirjevalo, baje...



Ga bom pa ob priliki vprašala, kaj se izloča....

Aja, pri njem zmeraj pijemo zeleni čaj "japonska češnja" ali nekaj takega....nebeško dobro...sploh z mlekom

(kje je kaki smajli, ki se oblizuje)
If you lose your mind
there s more space left
for poetry.

-Loesje
0
Nazaj na vrh
strelica
Starost: n/aPridružen: 25. jul 2004Prispevkov: 82Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 12. sep 2004 14:41
Povezava do prispevka
Lahko liste zelenega čaja večkrat preliješ (tako delajo Kitajci), ko
spiješ eno skodelico si lahko narediš drugo z istimi listi. Vendar vse
v istem dnevu drugi dan že uporabljeni listi niso več dobri.



Vsak narod ima svojo pripravo zelenega čaja tako da ni enotnega mnenja
glede  idealnega časa namakanja listov v vodi. Se pa vse vrti v
območju 3-5 min.



Če držiš več časa bo čaj imel bolj grenak okus, vendar ne bo čisto nič
bolj zdrav. Zdrave sestavine se izločijo v prvih  minutah.


0
Nazaj na vrh
Milenushka
Starost: n/aPridružen: 13. dec 2003Prispevkov: 1179Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 12. sep 2004 14:45
Povezava do prispevka
Jaz sem enkrat v cajnici spila zelen caj, ki se je predolgo namakal v vodi in mi je ratalo fuuuul slabo. Po moje ni dobro, da je prevec grenak.
0
Nazaj na vrh
scarlett
Starost: n/aPridružen: 16. mar 2004Prispevkov: 26Kraj: CerknoStatus:Offline
Objavljeno: 12. sep 2004 15:08
Povezava do prispevka

Jaz pa sem nekje prebrala (in upoštevam), da se zelenega čaja ne sme dati v vrelo vodo, ampak v ohlajeno na približno 60 stopinj C.

0
Nazaj na vrh
Simona
Starost: 44Pridružen: 17. okt 2003Prispevkov: 5512Kraj: MariborStatus:Offline
Objavljeno: 12. sep 2004 20:45
Povezava do prispevka
Ja, pri zelenem caju odstavis vodo tik preden zavre in pustis kaksno minuto stat, da se voda ohladi na priblizno 70
Lep dan,
:*: Simona :*:
0
Nazaj na vrh
bushbaby
Starost: n/aPridružen: 4. apr 2004Prispevkov: 4438Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 12. sep 2004 21:06
Povezava do prispevka

ad 1) točen priporočen čas je menda 45 sekund v vodi, ki ima 70 stopinj (temperatura vode iz pipe, kjer komaj še lahko večina ljudi drži roko podnjo).


ad 2) ni nobenih blazno škodljivih učinkov, če stoji dalj, antioksidantnih je (to je moja domneva, ne kako dejstvo) najbrž še več. Edini problem je, da se začne počasi sproščati tanin, ki utegne obarvati zobe, bolj opazna značilnost, ki jo tak čaj dobi, je GRENEK okus (tega pri pripravi kot pod točko 1) niti slučajno ni). Posledično je tudi čaj nekoliko bolj pomirjujoč. Zeleni čaj itak nima kakih izrazito poživljajočih značilnosti (tako, da tu kake blazne razlike razen pri zelo tozadevno občutljivih ljudeh ni).


ad 3) lahko se jih, denimo v istem dnevu, prelije do 3x (to so mi v neki kitajski restavraciji povedali, tudi ni potrjeno), kaj dlje mislim, da niti ni zdravo (higiensko-mikrobiološko tveganje ).

[size=9:391e3108a4]Half a bee, philosophically
Must ipso facto half not be.
But half a bee has got to be.
A vis a vis its entity- d you see?
[/size:391e3108a4]
0
Nazaj na vrh
tanjal
Starost: 69Pridružen: 21. okt 2003Prispevkov: 5870Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 13. sep 2004 7:59
Povezava do prispevka





zeleni čaj se pripravlja pri 70 stopinjah, kot je bilo že rečeno in se ne sme namakati dlje kot 3 minute. jakost čaja se uravnava s količino čaja in ne časom namakanja. večkrat se lahko uporabi le rooibos čaj (to samo mimogrede).

tanjal
0
Nazaj na vrh
bushbaby
Starost: n/aPridružen: 4. apr 2004Prispevkov: 4438Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 13. sep 2004 11:29
Povezava do prispevka

Zeleni čaj se defintivno lahko uporablja večkrat - po možnosti sicer ne tistega iz filtrov, pač pa tistega v lističih. Tak način priprave je razviden tudi iz številnih literarnih opisov priprave čaja.


Tudi jakost čaja lahko uravnavamo s časom prelivanja (tu gre za čas dejanske možnosti, da se iz čaja kaj sprosti), ne samo s količino (tu gre za učinek koncentracije učinkovine v vodi). Je pa res, da je to bistveno bolj opazno in izrazito pri črnih čajih.

[size=9:391e3108a4]Half a bee, philosophically
Must ipso facto half not be.
But half a bee has got to be.
A vis a vis its entity- d you see?
[/size:391e3108a4]
0
Nazaj na vrh
Zoey
Starost: n/aPridružen: 17. okt 2003Prispevkov: 2502Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 13. sep 2004 11:33
Povezava do prispevka
mene pa nekaj zanima.do sedaj sem vedno kupovala cajcke pri slamiču na
kersnikovi-kavačaj,vem,pa da ima tudi cha na starem trgu podobno
ponudbo.ima katera kaksne podatke o kvaliteti obeh čajnic?
0
Nazaj na vrh
smrketa
Starost: 44Pridružen: 26. mar 2004Prispevkov: 1959Kraj: Ljubljana-KranjStatus:Offline
Objavljeno: 13. sep 2004 12:30
Povezava do prispevka
Kakšna pa je razlika v kvaliteti med filter vrečkami in razsutim čajem? jaz kupujem zeleni čaj v dm-u, od znamke Alnatura (ali nekaj podobnega) saj v službi zaradi praktičnosti ne morem uporabljati razsutega. Verjetno je v filter vrečkah slabše kvalitete ?
0
Nazaj na vrh
Jerca
Starost: n/aPridružen: 15. maj 2004Prispevkov: 7789Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 13. sep 2004 12:50
Povezava do prispevka
Saj ni čudno, da me ne vemo vsega, če še na embalaži ne piše prav. Ravno zdajle sem brala navodila za pripravo zelenega čaja (filter vrečke - SPAR) in piše:prelijte z vrelo vodo in pokrito pustite stati 5 minut, nato pa še druga varianta;prelijte z vrelo vodo in pustite stati 3 minute.
0
Nazaj na vrh
Tanja
Starost: n/aPridružen: 14. okt 2003Prispevkov: 45016Kraj: Planet LepoteStatus:Offline
Objavljeno: 13. sep 2004 14:21
Povezava do prispevka

Jerca


Kolikor jaz vem,m je vsak čaj boljši v razsulu, ker da več od sebe. Filtri so res - filtri.


Hvala vsem za odgovore!

A health and beauty freak.
0
Nazaj na vrh
Sinthija
Starost: n/aPridružen: 12. maj 2004Prispevkov: 9772Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 13. sep 2004 15:02
Povezava do prispevka
Na tistem, ki sem ga jaz kupila: mesmer-zeleni z vanilijo: piše, da ne priporočajo, da se pušča v vodi več kot 4 minute.
"Najlepši okras ženske je ljubezen. Najlepša oblačila na ženski pa so roke moškega, ki ga ljubi."
0
Nazaj na vrh
bushbaby
Starost: n/aPridružen: 4. apr 2004Prispevkov: 4438Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 13. sep 2004 16:11
Povezava do prispevka

Čaji so načeloma boljši taki "razsuti", še največ o njihovi kakovosti pove oblika lističev samih, oz. to, da se vidi, da so lističi. O tem obstaja cela znanost, od tega, za katero obiranje ("trgatev") v sezoni gre, kako se te lističe zvija (če se jih, denimo gunpowder-ji v bunkicah), ali so ti lističi z vršikov vejic (ie. manjši, bolj kakovostni - posledično dražji, ker jih manj pride - laično si jaz to razlagam kot razliko v ceni mesa kakega odojka in odraslega prašiča), do dodajanja kakih cvetkov, puščanja čaja na kakem dežju (taka obstaja tudi moja omiljena kava, ki je slana, ker jo pustijo na monsunskem deževju nekje zunaj),... Čaj v filter vrečkah je dejansko najslabši, bolj (skoraj) že stranski izdelek. No, ampak še vseeno daje blagodejne take in onake učinke.


@Zoey: meni imajo v čajnici bistveno večjo in boljšo izbiro (je pa res, da sem jaz tak človek, ki tudi na ambient pada, ki mi je v čajnici - trgovinici sami, ne celotnem lokalu, bistveno bolj všeč kot tam na prepihu v Slamiču. V cha imajo tudi bolj obsežen spremljevalni program, prodajalci pa dejansko znajo svetovati in veliko vejo o čajčkih.


PS: tudi sosednja kofetarnica je za kavopivke pravi posladek - sicer si pri količinah kofeta, ki jih spijem, ne morem samo tistih privoščiti, ampak

[size=9:391e3108a4]Half a bee, philosophically
Must ipso facto half not be.
But half a bee has got to be.
A vis a vis its entity- d you see?
[/size:391e3108a4]
0
Nazaj na vrh
Pojdi na:
Priprava zelenega čaja
Stran 1 od 7
Pojdi na stran 1 , 2 , 3 , 4 , 5 , 6
Pojdi na stran:
Kozmetometer
Zadnje ocene
Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
    RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
    Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
    Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
    Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
    Ne neguje
Forum
Zadnje objave
Najbolj brano
Trenutno dogaja
Izpostavljamo
Profesorica je razkrila, da je uživanje mesa nujno za duševno zdravje, saj veganska hrana ne vsebuje ključnih hranil.