Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Forum

Prehlad in gripa - splošni napotki ;)

Pojdi na stran 1 , 2 , 3 , 4 , 5 , 6
bushbaby
Starost: n/aPridružen: 4. apr 2004Prispevkov: 4438Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 19. feb 2005 18:12
Povezava do prispevka
 Ahem, voila:
 
Diagnoza: (v grobem)

Samo boleče grlo/žrelo je lahko začetek angine, angina sama ali le virusna/glivična okužba žrela. Samo zamašen nos (voden izcedek) je nahod. Če je ta izcedek gnojen in gost, je okužba nosne votline bakterijska. Če gre za prizadetost večih stopenj dihalnih poti (denimo, nos in grlo), gre običajno za virusno okužbo dihal, če je temu pridružena še splošna oslabelost, utrujenost, povišana temperatura, bolečine po kosteh in mišicah ipd., gre za gripo. Če se pojavi vztrajen kašelj, gre lahko za pljučnico, sploh, če je kašelj produktiven in izpljunek ni belkast ali imamo celo kake težave z dihanjem. Pljučnico lahko povzročajo tudi virusi in za diagnozo pljučnice ni nujno, da so na rentgenogramu pljuč vidne kake spremembe ali da zdravnik ob pregledu (avskultaciji pljuč) ugotovi kake patološke najdbe. 

V sklopu prehladnih in gripoznih obolenj moramo k zdravniku, če izkašljujemo karkoli, kar ni belkasto in prozorno, če imamo težave z dihanjem (v tem primeru nemudoma), pri običajnih simptomih gripe pa le, če ti po treh do petih (ohlapno določeno, glede na subjektivno videnje težav) dnevih ne začnejo izzvenevati ali se celo slabšajo (ta navodila veljajo za sicer zdrave odrasle ljudi).

 

Ukrepi:

za simptomatsko zdravljenje:

- proti povišani temperaturi: povišana temperatura je 37,5 stopinj Celzija in več. Pod to temperaturo govorimo o subfebrilnosti. Za zbijanje temperature lahko uporabite Lekadol ali kako drugo različico paracetamola, lahko pa tudi nesteroidne antirevmatike v smislu diklofenaka ipd. (Naklofen, Ketonal, Olfen,...).

 

- proti kašlju: če je ta suh, torej ničesar ne izkašljujemo, lahko uporabimo slezov sirup (naredi oblogo po žrelu), pastile iz islandskih lišajev, trpotčev sirup, Panatus forte sirup, v skrajnem primeru kodein. Če je kašelj produktiven, torej izkašljujemo, si je treba ogledati ta izpljunek, če je rumenkast, zelenkast, rjavkast, gnojen in/ali neprijetnega vonja, je treba k zdravniku (pregled, rentgensko slikanje pljuč in antibiotik), če je belkast, lahko spet uporabimo trpotčev sirup ali pa, za lažje izkašljevanje, Fluimukan zrnca. Za lažje izkašljevanje pomagajo tudi topli (suhi) obkladki na prsni koš (z likalnikom polikamo in segrejemo brisačko, lahko uporabimo tudi mikrovalovno pečico za gretje blaga) in po istem principu topli čaji.

 

- proti zamašenemu nosu: pomaga Operil (bolj priporočam različico v pršilu, manj draži nosno sluznico, ne uporabljajte več kot tri dni/noči zapored), spiranje nosu s fiziološko (pri blažjih oblikah), neuradno tudi antihistaminiki v tabletah (Aerius, Zyrtec, Telfast). Če imate zamašen nos, vsaj ponoči uporabite nekaj za "odmašitev", sicer vas bo zjutraj bolelo grlo. Poskrbite za ustrezno vlažen zrak v prostoru, kjer spite (mokro brisačo/posodo z vodo na radiator). Ne uporabljajte steroidnih pršil za nos v času okužbe (Nasonex, Flixonase, za zdravljenje alergičnega rinitisa), ker lahko stanje resno poslabšajo. Pa porabljene papirnate robce čimprej odvrzite v kako oddaljeno in zaprto kanto za smeti.

 

- proti bolečinam v grlu/žrelu (sami ne ločimo, kaj nas boli): Angal S pastile ali pršilo (gotovo deluje, saj vsebuje lokalni anestetik), ne deluje pa zelo dolgo, druge tozadevne pastile (tudi določeni Strepsils, Septolete,....), tudi pastile proti kašlju (iz lišajev, Isla-Mint ipd.), ker naredijo oblogo po žrelu. Topli čaji, topli obkladki. Eventuelno tudi sredstva proti bolečinam v smislu paracetamola ipd. Pazite, da ne spite z odprtimi usti (po možnosti v suhem prostoru), če imate zamašen nos, ker vas bo naslednje jutro gotovo bolelo grlo. In pa ne pretiravajte z govorjenjem/petjem.

 

- proti bolečinam (sklepi, mišice, glavobol, v sklopu viroze): spet paracetamol, ibuprofen, ...

 

- ne pozabimo tudi na ustrezno hidracijo, torej uživanje vsaj dveh litrov tekočine na dan, ki naj ne bo vsa prekuhana, če pa že, pa dodamo kaka dva dcl Donata.

 

Mnoge sezonske okužbe lahko premagamo z zgoraj omenjenim simptomatskim zdravljenjem, pri trdovratnejših pa je treba izkoreniniti povzročitelja vzročno (torej premaganje povzročitelja):

- za vse okužbe: prvi in najbolj preprost ukrep je lahko "razkuževanje", torej lokalno uničevanje mikroorganizmov (ne samo povzročiteljev bolezni), v to skupino spada grgranje žajbljevega čaja (ki ga mirno lahko tudi spijete), uporaba pravih razkužil za ustno sluznico (največkrat klorheksidinove spojine v obliki ustnih vodic ali pršil, sem spada tudi razpršilo Angal S, ki vsebuje tudi lokalni anestetik), Propolisa (čebelji izdelek, "malta" za satje), pa tudi bolj eksotična razkužila, kot gencijana vijolično, Septolet, Neoangina. Poskrbimo tudi za ustrezno ustno higieno.

 

- virusne okužbe: proti gripi sicer obstaja tudi "antibiotik", zanj potrebujete recept, treba ga je plačati, zlasti pa začeti jemati ob prvih simptomih. Njegova učinkovitost sicer je dokazana, vendar le, če ga začnemo jemati takoj ob pojavu simptomov. Drugega vzročnega zdravljenja proti gripi ni. Seveda nas od virusnih okužb lahko doletijo ob gripi še "oportunistične" virusne okužbe, denimo, s herpes simplex-om (tu je učinkovito vzročno zdravljenje aciklovir), ta se lahko pojavi tudi V ustni votlini ali celo v nosu. V ustih ga od glivičnih aft (videti je zelo podobno, če ne enako kot afte) lahko ločimo po lokaciji, večkrat se namreč pojavlja na področjih tik nad kostjo (torej na trdem nebu, dlesni), in za razliko od glivičnih aft boli. V tem primeru mazilo ne pride v poštev, kvečjemu aciklovir v obliki tablet. Ne pozabimo tudi na infekcijsko mononukleozo (kadar "gripa" kar traja in traja, zlasti utrujenost in slabo počutje, povečane vartne bezgavke, celo kaka zlatenice,...) ali okužbo s citomegalovirusom (ki načeloma sicer zdravim ljudem ne povzroči hujših preglavic kot "gripe").

 

- bakterijske okužbe: vzročno zdravljenje bakterijskih okužb predstavljajo antibiotiki, ki jih ne moremo deliti na močnejše ipd., vsak antibiotik ima svoj spekter delovanja (torej obseg vrst bakterij, ki jih je sposoben pobiti), nekako najbolj širokospektralen je Amoksiklav, za angino predpisujemo penicilin (Ospen) za teden dni, za karkoli bolj zapletenega pa je izbira stvar zdravnika, pri okužbah dihal običajno amoksicilin (Hiconcil), amoksicilin s klavulansko kislino (Amoksiklav), tudi Sumamed, Fromilid, Avelox,...

 

- glivične okužbe: pri okužbah v ustih uporabljamo raztopino Diflucan ali gel (za žvrkljanje po ustih, zatem se ga tudi požre) Daktarin, lahko tudi tablete. Za lišaje po koži je uporaben Oronazol šampon (proti prhljaju), s katerim se kot s čistilnim gelom umijete in ga sperete.

 

za krepitev imunskega sistema:

- v času okužbe priporočam večje količine vitamina C, ne pozabimo tudi na druge potrebne vitamine, ter tudi selen, cink in antioksidante. Glede limone in vitamina C velja omeniti, da od vitamina C v njej ostane bore malo, če limono stisnemo v čaj, ki se kuha, ali sicer zelo vroč čaj, ker se razgradi.

 

V sklopu preprečevanja:

- proti gripi se lahko cepimo, vsako sezono epidemiološki strokovnjaki lahko z dokaj veliko gotovostjo napovedo, kateri sevi bodo razsajali, in pripravijo ustrezne koktajle za cepljenje. Cepljenje ni nobena garancija, da za gripo ne bomo zboleli, je pa verjetnost manjša (predstavljajte si, da dobite mesec dni pred izpitom vprašanja in jih imate čas v miru predelati in se jih do nadrobnosti naučiti, to je podobno, ker se ima imunski sistem čas pripraviti, naredi protitelesa in vojska potem čaka na morebitni napad ;)

 

- skrbimo za svoje zdravje z redno telesno dejavnostjo (vsaj trikrat na teden po vsaj 20 minut aerobne vadbe - torej take, pri kateri lahko mirno govorimo, srčna frekvenca je okrog 120/minuto, sodeluje pa več mišičnih sistemov - to je količina vadbe, za katero je že dokazano, da vsesplošno dobrodejno deluje na zdravje), rednimi obroki ustrezne prehrane, po možnosti jemljemo kak multivitaminski pripravek, morda še antioksidante (na tem mestu velja omeniti, da absolutno vodijo po antioksidantni akitvnosti med sadjem in zelenjavo suhe slive), zadosti spimo (po potrebah posameznika), poskrbimo za ustrezne okoliščine doma (tempeartura, vlažnost zraka) in zunaj (primerna oblačila).

 

- ogibanje prostorov z veliko gostoto ljudi (kino, ipd.), sploh, če so povrh vsega še bolni (čakalnice v zdravstvenih domovih, na urgencah, če to ni neobhodno potrebno (dostikrat po nujno pomoč za enega člana družine pride 5 ljudi)).

Predlagam, da v tej temi predlagate še vaše "zdravilne" ideje, in to zberemo.

[size=9:391e3108a4]Half a bee, philosophically
Must ipso facto half not be.
But half a bee has got to be.
A vis a vis its entity- d you see?
[/size:391e3108a4]
0
Nazaj na vrh
kiara
Starost: 49Pridružen: 5. nov 2004Prispevkov: 2540Kraj: VelenjeStatus:Offline
Objavljeno: 19. feb 2005 18:59
Povezava do prispevka
Ta članek sem našla na internetu in vam ga posredujem.
 
 

Kako se zaščititi pred prehladom?

 

V prehodnem obdobju med jesenjo in zimo, ko nas temperaturne spremembe spravljajo v obup, nas večji del podleže lažji ali težji obliki prehlada. Čeprav se toplo oblačimo, ogrinjamo v debele plašče ali bunde in zavijamo v tople šale in kape, se nadležnemu nahodu včasih kar ne moremo izogniti.

 

Razlogi za prehlad

Krivcev za prehlad je lahko več: šibek imunski sistem, neustrezne prehranske navade, ki povzročajo kopičenje strupov v našem telesu, čustvene težave, ki šibijo obrambni mehanizem, pomanjkanje hranilnih snovi, čezmerno uživanje antibiotikov in virusi ter bakterije, ki napadajo naš organizem.

Okužbam z virusom prehlada se po mnenju strokovnjakov ne moremo izogniti, lahko pa marsikaj dosežemo z zdravim načinom življenja, ki je pomembno zagotovilo za "uspeh" (beri - zdravje/zdrav organizem z visoko stopnjo obrambnih sposobnosti).

Da nam ne bo treba na bolniško ali izostajati od pouka (četudi se včasih prileže) oziroma preprosto preležati nekaj dni kar tako, se je dobro seznaniti, kako se lahko zaščitimo pred prehladom in ali se ga lahko lotimo, še preden se on nas!

 

Nekaj napotkov za zdrav način življenja

Pod motom "živeti zdravo" se skriva marsikaj. Lahko ga začnemo izpolnjevati z uživanjem prehrane, obogatene z vitamini in minerali. Preventivno delujejo s karotenom bogata živila, kot je npr. korenje, paradižnik, rumene ali rdeče vrtnine in sadje, temno zelena listnata zelenjava in solata (sem sodi špinača, brokoli, blitva, ohrovt, zelje, motovilec ...), saj krepijo odpornost sluznice. Po domače rečeno, k zdravju zagotovo veliko pripomore redno uživanjem zadostne količine sadja in zelenjave.

Najboljša zaščita proti virusnim okužbam je uživanje vitamina C, ki se skriva v kiviju, pomarančah, limonah in soku bezgovih jagod. Priporočljivo se je ukvarjati s športom (vsaj rekreacijsko), izogibati stresnim situacijam (se jih naučiti ublažiti ali sprejemati bolj pozitivno) in se čim bolj pogosto gibati na svežem zraku. V obdobju, ko je prehlajenih ljudi največ, se je pametno izogibati množicam v zaprtih prostorih, kjer mrgoli bacilov, in poskrbeti za temeljito higieno, predvsem z rednim umivanjem rok.


Kako okrepimo imunski sistem?

Ključnega pomena je zagotovo krepitev imunskega sistema, saj z njim povečamo obrambno sposobnost telesa. Okrepljen imunski sistem si lahko zagotovimo na več načinov. Priporočljivo je uživanje limon. Vsako jutro na tešče spijemo sok ene do dveh limon, ki ga zmešamo z vodo in dvema žličkama medu. To počnimo vsaj mesec dni.

Naslednja možnost je uživanje posebne mešanice, ki jo naredimo iz soka treh limon, žličke morske soli in litra vode. Premešamo, da se peni in pojemo 1 žličko na dan.

Naslednja zdravilna mešanica je sestavljena iz 2 dcl vode, kamor primešamo košček kvasa, žlico medu in 1-2 žlici jabolčnega kisa. Pijemo jo dva tedna do mesec dni in sicer vsak dan pol ure pred zajtrkom ali kosilom.

Priporočljivo je uživanje medu z matičnim mlečkom, cvetnim prahom in propolisom. Med uživamo 2- do 3-krat na dan vsaj en mesec.

Lahko pa se odločimo tudi za pitje korenčkovega soka, ki mu v razmerju 1 :1 dodamo mleko. Pijemo ga po požirkih 2 dcl in sicer vsak dan 14 dni.

Da bi okrepili imunski sistem, se lahko lotimo tudi zdravilnih kur. Enkrat na leto opravimo grozdno kuro, pri čemer od 14 do 30 dni jemo čim več grozdja, kar pomeni od pol do 1 kilograma na dan.

Dvakrat na leto (pred pomladjo in jesenjo) pa izvajamo 14-dnevno kuro, pri čemer pred kosilom spijemo mešanico iz 20 g kvasa, žlice medu in kefirja, jogurta ali kislega mleka. Vse skupaj dobro premešamo in takoj spijemo.

 

Z zdravilnimi zelišči v boj proti prehladu

Boja proti prehladu se lahko lotimo tudi s pitjem zeliščnih čajev, kot so npr. bezgov (cvetovi, jagode), lipov (cvetovi) in šipkov (plodovi) čaj.

Kje dobiti vsa ta zelišča?

Najlaže se je podati na najbližjo tržnico, kjer navadno ponujajo širok izbor zdravilnih zelišč. Mimogrede lahko za nasvet ali recept povprašate prodajalke, ki imajo navadno na zalogi precej koristnih "zdravstvenih" nasvetov. Vsaj po mojih izkušnjah je tako! Tako mi je prodajalka čajev na ljubljanski tržnici proti prehladu svetovala uživanje ajbiševega čaja, ki preprečuje zasluzenost v grlu in pljučih in ima veliko vitamina C ter zvišuje odpornost telesa. Potem so tu še bezeg, suličasti trpotec, slezenovec, materina dušica, hibiskus, slez, smrekovi vršički in trobentica. žajbelj, ki ga precej pogosto uporabljamo, pa že sodi med kurativo, saj deluje kot anstiseptik za vneto grlo in torej v ta članek, ki je posvečen preventivi, žal ne sodi.

Za vzdrževanje odpornosti spijemo skodelico (2 dcl) čaja na dan. Opravimo kuro, ki jo začnemo prvi mesec z zadnjo črko r (torej september) in končamo zadnji (torej februarja). Čaj pijemo tri tedne, nato naredimo 5 dni premora in pozneje spet nadaljujemo uživanje čaja. Kot rečeno do febraurja. Če pa kljub vsemu vmes zbolimo, nadaljujemo pitje drugih vrst zdravilnih napitkov.

 

Preprosti recepti proti prehladu


Tuširanje s toplo in mrzlo vodo

Za utrjevanje in zviševanje obrambne odpornosti telesa je priporočljivo umivanje telesa z mrzlo vodo ali menjajočimi prhami, kar krepi krvne žile oziroma utrjuje telo, da se na zunanje dražljaje mraza ne odziva več tako zelo občutljivo.

Obiskovanje savne

Obiskovanje savne je nadvse koristno za krepitev odpornosti, pri čemer moramo paziti, da se visoki vročini izpostavljamo samo zdravi. Sicer namreč savna lahko povzroči hude okvare srca in krvnega obtoka.

Uživanje tekočine - na veliko!

Več vode v našem telesu namreč omogoča večjo gibljivost celic imunskega sistema. Priporočljivo je piti mešanico mineralne vode in sadnega soka, v razmerju 4 Question 1, in sicer najmanj 2,5 l na dan.

 

Če v boju proti prehladu odpovemo ... kaj potem?

Prvi znaki prehlada so tu. Smrkamo, kašljamo in kihamo. Oči se nam solzijo in ušesa nas bolijo. Kaj zdaj? Panika? Ne, zakaj? Še vedno gremo lahko v posteljo in se dodobra spotimo ali pa posežemo po številnih zdravilnih napitkih, kot so napitek iz dišeče vijolice (vsa zel), gozdnega slezenovca (cvetovi), islandskega lišaja (vsa zel), velecvetnega lučnika (cvetovi), materine dušice (vsa zel), mrzličnika (listi), ozkolistnega trpotca (listi), timijana (vsa zel), žajblja (listi) ali slezi (korenina, listi). Lahko si pripravimo čaj iz ene same zeli, lahko pa jih tudi poljubno kombiniramo v mešanice in zraven uživamo čim več limone in medu. S takšnim zdravljenjem naj bi bilo naše okrevanje hitro in učinkovito. Pomembno je zagotovo tudi uživanje hrane, bogate z vitamini in minerali. Sem sodijo sveže sezonsko sadje in zelenjava, surova hrana, solate, naravni riž in naravno pridelan krompir z lupino.

Pomagamo si tudi s hrenom in čebulo. Hren naribamo in čez dan po malem uživamo. Lahko ga tudi skuhamo z mlekom ali naribamo in dodamo žlico medu.

Naredimo lahko čebulni sirup. Čebulo razrežemo na rezine, damo v kozarec in nanje zlijemo nekaj cvetličnega medu. Povrhu se nabere tekočina, ki jo s kavno žličko sproti pobiramo in uživamo kot zdravilo. Naslednja možnost je praženje sladkorja (3 žličke), ki ga zalijemo s pol litra vode. Dodamo mu dve sesekljani čebuli in pustimo, da počasi vre na šibkem ognju. Sirup jemljemo po žličkah, in sicer večkrat na dan. Alternativa temu je, da mešanici dodamo šilce žganja, ki ga zalijemo z mlekom in spijemo. Zrezano čebulo lahko z medom skuhamo v gost sirup in jemljemo vsako uro po eno žlico.

Preprosta in dokaj prijetna metoda je, da kateremu koli čaju prilijemo šilce žganja in se spravimo k počitku. žganje bo pomagalo k prijetnemu občutku, še bolj pomembno pa je to, da se pri tem dobro spotimo. Če bo vse potekalo po maslu, se bomo zjutraj že zdravi potikali/vandrali naokrog. Seveda, če nam je bolezen uspelo pravočasno ujeti za "roge".

Postregla sem vam z nekaterimi bolj ali manj znanimi metodami, katero boste vzeli za svojo in jo uporabili, je seveda vaša odločitev. Vseeno pa vsem želim veliko sreče v boju proti prehladu. Naj bo pravočasen, če že ne preventiven. Saj veste, kako pravimo: Po toči zvoniti je prepozno. Naj nam bo to vsem v opomin!

Pripravila: Alenka Teran Košir

 

Nikoli se ne kregajte z idiotom,spravil vas bo na svoj nivo in premagal z izkušnjami!
0
Nazaj na vrh
Ariana
Starost: n/aPridružen: 18. jan 2005Prispevkov: 4161Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 19. feb 2005 19:19
Povezava do prispevka
Še jaz nekaj kopiram:
 

Zakaj nastaneta?

  • Prehlad je vnetje zgornjih dihal (nosa, žrela in grla), ki ga povzročajo različni virusi. Teh je okoli 200 vrst, zato po prebolelem prehladu, ki ga je povzročil eden izmed njih, ne postanemo odporni proti ostalim prehladnim virusom.
  • Gripa ali influenca je akutna okužba dihalnih poti, ki jo povzročajo virusi gripe tipa A, B ali C. Ti nenehno spreminjajo svoje lastnosti. Kljub temu pa se lahko - v nasprotju s prehladom - pred gripo precej zanesljivo zavarujemo. Vsako leto se lahko cepite s cepivi, ki so prilagojena tisti vrsti virusa, ki se bo v prihajajoči sezoni gripe najverjetneje širil.

Prepoznavne težave
ZnakiPrehladGripa
zvišana telesna temperaturaredkonenaden pojav, T=38,8 do 40
0
Nazaj na vrh
Lejla@
Starost: n/aPridružen: 28. mar 2004Prispevkov: 1910Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 19. feb 2005 19:34
Povezava do prispevka
  Bushy za Slovenko leta!
0
Nazaj na vrh
pipi
Starost: n/aPridružen: 23. nov 2003Prispevkov: 2568Kraj: TrbovljeStatus:Offline
Objavljeno: 19. feb 2005 22:34
Povezava do prispevka
Prav res, super si Bushbaby!!!
LP, Pipi
0
Nazaj na vrh
Akasha
Starost: n/aPridružen: 12. okt 2004Prispevkov: 7649Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 19. feb 2005 23:00
Povezava do prispevka
Tole temo bi jaz dala na sticky ,da je vedno na vrhu,ker so prehladi&co ena najpogostejsih nadlog..
THE SPIRIT OF FIRE !!!
0
Nazaj na vrh
teja
Starost: n/aPridružen: 20. nov 2004Prispevkov: 675Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 20. feb 2005 18:57
Povezava do prispevka
za smrkanje, zamašen nos in glavobol je odličen sinupret! pomagal v enem dnevu.  zeliščen.
 
0
Nazaj na vrh
.:sonja:.
Starost: 42Pridružen: 21. okt 2004Prispevkov: 7366Kraj: VelenjeStatus:Offline
Objavljeno: 20. feb 2005 19:09
Povezava do prispevka
Sinupret - za sinuse in nos odpret.  To vsak dan poslušam po radiu, pa mi je blazno smešno.
0
Nazaj na vrh
alexa
Starost: n/aPridružen: 16. jan 2005Prispevkov: 6840Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 20. feb 2005 19:23
Povezava do prispevka
jz sm letos prebolevala grozno gripo! poleg vsega sem dobila še vnetje ušesa in tud padla v nezavest! groza!
mi je pa kar precej pomagal aspirin...nevem kako bi drugače zdržala.
0
Nazaj na vrh
teja
Starost: n/aPridružen: 20. nov 2004Prispevkov: 675Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 20. feb 2005 20:35
Povezava do prispevka
ijoj, aleksa. si sploh ne predstavljam. jaz nikoli ne zbolim za gripo, ponavadi za angino, ali pa mal močnejši prehlad. nisem vedla, da je lahko taklo hudo, da padeš v nezavest.
0
Nazaj na vrh
mojca
Starost: 42Pridružen: 25. okt 2003Prispevkov: 4866Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 20. feb 2005 23:37
Povezava do prispevka
Kaj pa trebušna gripa (kaj pomaga proti bruhanju in driski)? Moj fant jo je fasal in zdaj samo čakam da še jaz zbolim.
 
0
Nazaj na vrh
Sinthija
Starost: n/aPridružen: 12. maj 2004Prispevkov: 9772Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 20. feb 2005 23:55
Povezava do prispevka
Bushbaby, super si!
 
Meni zaenkrat (trkam) pri tem, da ne pride do prehlada, gripe ali česa podobnega zelo dobro pomaga gibanje, veliko tekočine, kakšni multivitamini ali cedevita, limonada, pa mandarine, kivi, ipd.
 
Če pa koga matra kak bronhitis ali pa kakšljanje in bolečine ob tem v prsih, pa zelo dobro pomagajo topli obkladki iz kamilic (suhe cvetove kamilic malo popražiš na olivnem olju, zaviješ v bombažno plenico in  daš na prsni koš). Staro, učinkovito zdravilo, ki je meni lajšalo trenutke ob hudem bronhitisu v otroštvu.
"Najlepši okras ženske je ljubezen. Najlepša oblačila na ženski pa so roke moškega, ki ga ljubi."
0
Nazaj na vrh
alexa
Starost: n/aPridružen: 16. jan 2005Prispevkov: 6840Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 21. feb 2005 9:19
Povezava do prispevka
mah jaz vsaj 2x letno zbolim za gripo. izgleda da imam slab imunski sistem.
0
Nazaj na vrh
Alena
Starost: 45Pridružen: 12. maj 2004Prispevkov: 23299Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 21. feb 2005 13:07
Povezava do prispevka
Sinupret super deluje pri zamašenih sinusih. Jaz sem bila prejšnji teden čisto fuč, po dveh dneh Sinupreta je bilo 80% bolje. Toplo priporočam.
0
Nazaj na vrh
Andy
Starost: n/aPridružen: 27. okt 2003Prispevkov: 9911Kraj: in paradiseStatus:Offline
Objavljeno: 21. feb 2005 13:29
Povezava do prispevka
Se strinjam z Lejlo!
Se me loteva grlo, ves čas me nekaj praska, Angal S je pomagal za silo, zdajle si pa grem kupit slezov ali trpotčev sirup.
0
Nazaj na vrh
Pojdi na:
Prehlad in gripa - splošni napotki ;)
Stran 1 od 9
Pojdi na stran 1 , 2 , 3 , 4 , 5 , 6
Pojdi na stran:
Kozmetometer
Zadnje ocene
Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
    RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
    Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
    Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
    Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
    Ne neguje
Forum
Zadnje objave
Najbolj brano
Trenutno dogaja
Izpostavljamo
Usnjena krila obožujejo tudi zvezdnice – od Meghan Markle do Olivie Palermo.