Sydelle je napisal/aMeni je bilo včeraj prav hudo spremljati, ker so pri očetu (tudi v Savinjski) bile včasih hude poplave + tiste grozne slike iz Zagorje, kjer je fant doma ... samo oni so hvalabogu na hribu. Za očeta me pravzaprav včeraj ni toliko skrbelo, ker je popoldne kazalo, da voda upada, sem pa zjutraj izvedela, da je bila cesta Arja vas - Velenje zaprta, pri njih je pa tudi ponoči voda prišla cca 20 cm pod rob. Ampak k sreči so po zadnjih poplavah res dobro regulirali potok, drugače bi bila spet katastrofa ...
Se mi zdi pa res žalostno, da se mora nekaj hudega zgoditi, preden se npr. uredijo potoki/hudourniki ali pa npr. kanalizacijski odtoki v Lj

Mislim, saj ko sem gledala tiste slike z minijem in avtobusom na Zaloški, je in a way funny, ampak bi se dalo preprečit, če bi pravočasno odmašili odtoke (na Dunajski ni bilo problemov, kolikor vem?). Enako je pa z mnogimi potoki, ki bi jih bilo potrebno redno poglabljati/regulirati, sicer so do naslednjih ''stoletnih'' poplav z nanašanjem materiala že vse povrne v staro stanje.
Cesta Arja vas - Velenje je tako zaprta ob vsakem malo hujšem nalivu, tak da to ni nekaj hudega, nenavadnega

. Sem mislila danes iz Velenja proti Celju, pa raje ne gremo, ker ne vem, če bi jutri prišli nazaj.
Je pa ravno to urejanje hudournikov, poglabljanje strug... razlog, da imamo to, kar imamo. V svetu že razmišljajo in delajo drugače, tudi za zg. savinjsko so ideje, ampak smo še daleč od tega. Vod ne smemo dat v strugo in čim prej spravit drugam, ker potem so tam "drugje" problemi, kjer jih pred ureditvijo ni bilo. Treba jih je zadržat na območjih, kjer ne bo škode, da se tam razlivajo, nastanejo začasna jezera in počasi odtečejo... No, takšna območja so včasih bila naravno narejena, ampak sedaj so tam hiše, vode regulirane in hitro odtečejo drugam, kjer so pa problemi...
Sicer pa Šentjur baje fanj zalit, kolikor berem, lidl pod vodo, kar me sploh ne čudi, je namreč na poplavni ravnici. Paka ima pa v Velenju in Šoštanju še ker nekaj prostora... dobro regulirana struga, hiter odtok na območju, kjer je bila včasih poplavna ravnica... problemi v nižjih delih reke.