Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Forum

Kuhalne plošče (plin vs. steklokeramična vs. indukcijska)

Pojdi na stran 1 , 2 , 3 , 4 , 5 , 6 , 7 , 8
Akasha
Starost: n/aPridružen: 12. okt 2004Prispevkov: 7649Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 1. nov 2010 19:43
Povezava do prispevka
Mi imamo steklokeramiko in je ok. Prej smo imeli navadne električne plošče.

Plina se bojim (slab občutek imeti bombo.....tudi plamen v kuhinji name ne deluje ravno pomirjajoče), indukcija naj bi sevala...

Lonce imamo pa vseh vrst, načeloma večino nerjavečih z večplastnim dnom (pa tudi še kakega emajliranega ipd). Niso vsi primerni za indukcijo...

Itak vsak svojo izbiro najbolj zagovarja.

Ko bom šla na svoje, bom tudi sama imela steklokeramiko, električnih plošč sem pač najbolj navajena.
THE SPIRIT OF FIRE !!!
0
Nazaj na vrh
Ineya
Starost: n/aPridružen: 9. sep 2010Prispevkov: 2012Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 1. nov 2010 21:47
Povezava do prispevka
Se odločam/a med steklokeramično ali indukcijsko..čeprav sama sem še vedno najbolj navajena na plin..Pa tudi imela bi najrajši kr plin, sam kaj k mi ni za gledati tiste "rogovile" na vrhu štedilnika Smile
Kolikor sem seznanjena je pri indukcijskih ploščah potrebno uporabljati posodo posebej za to? Kako pa je s posodo pri steklokeramičnih?
Recept za srečno življenje si moramo napisati sami.
0
Nazaj na vrh
skyle
Starost: n/aPridružen: 22. jun 2006Prispevkov: 246Kraj: LJStatus:Offline
Objavljeno: 1. nov 2010 21:52
Povezava do prispevka
Jaz dam glas za steklokeramično oz.indukcijo! Plin se mi res ne zdi praktičen - umaže/počrni kozice, ploščo je težje počistiti, ne moreš tako natančno regulirat moči idr.
0
Nazaj na vrh
Ineya
Starost: n/aPridružen: 9. sep 2010Prispevkov: 2012Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 1. nov 2010 22:03
Povezava do prispevka
Zdj pa glas/mnenje med indukcijo oz. steklokeramično bi še želela Smile
Recept za srečno življenje si moramo napisati sami.
0
Nazaj na vrh
Tikka
Starost: 42Pridružen: 11. maj 2005Prispevkov: 14022Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 1. nov 2010 22:25
Povezava do prispevka
Jaz bom čudna, ampak dam glas za plin

Zadnje dve leti imam steklokeramično in kake 2x sem kuhala na indukcijski, in mi plin absolutno zmaga, ker imam več kontrole nad kuhanjem, ampak to je čisto osebna preferenca. Kar se tiče čiščenja se meni nikoli ni zdelo preveč problematično, mi pa steklokeramika para živce glede tega, saj je cela procedura, da je lepa svetleča in meni se to več ne da. Če je ne počistiš vsakič in slučajno kuhaš na kakih 'ostankih' pa je sploh štala, kar jaz sicer piskam doma, ampak moj preprosto pozabi počisiti od prej in kuha na napol umazani plošči in jaz se lahko dam na pol, pa se to ne bo spremenilo.

Običajen šporhet mi tudi  ne izgleda grdo, moja bivša tašča je imela čudovitega, tudi večina kuharjev ki jih poznam, prisega na plin. Indukcijske bi se najbrž morala navaditi, a mi je scary ker se vse tako hitro segreva in nimam občutka za to. Pri ognju točno vem kako in koliko in hitreje je bilo kadar je bilo treba da je hitro, nekako bolj enakomerno, ko je bilo potrebna konstanta pri kuhanju. Ravno nasprotno kot pravi Skyle se meni zdi da se da bolje in precej natančneje regulirati moč ognja, s posodami - da bi počrnele pa tudi ne pomnim, da bi imela težave, nič bolj kot sedaj vsaj.

No, ne glede na vse zapisano je pomoje to bolj stvar navade in preferenc, kot neke dejanske prednosti. Jaz skoraj upam da naša plošča crkne da dobim šporhet kot se spodobi, tudi moj je že parkat rekel da ko tale reč crkne, damo plin.

Pred nakupom se je nekako smiselno vprašati koliko se bo kuhalo in kdo kuha ter kdo skrbi za vzdrževanje, pa se potem odločiš. Teme nisem brala od začetka, ampak meni so tisti, ki veliko kuhajo in so strastni kuharji ponavadi odsvetovali plošče in jaz bi se v tem strinjala, glede na svoje izkušnje. Jaz osebno sem še veliko raje kuhala na plinu (tudi zaradi čiščenja, ker na plošči se takoj vidi da je usr*, pri plinu pa lahko tudi kak dan počaka in ni hudega).






Per Aspera ad Astra
0
Nazaj na vrh
lilja4ever
Starost: n/aPridružen: 23. apr 2005Prispevkov: 2360Kraj: Somewhere around NothingStatus:Offline
Objavljeno: 1. nov 2010 23:43
Povezava do prispevka
 
Podpis pod Tikko. Tudi jaz preferiram plin. Pri teh ploščah se mi zdi, da je šporhet bolj za gledati, kot pa za kaj poštenega skuhati. Sem parkrat kuhala na ploščah in mi je bilo blazno zoprno in naporno - kuhanje mi ni bilo v užitek, ker sem skos pazila, da ne bi kje kaj poškodovala (na koncu tudi enkrat sem  ). Jaz pa rada uživam v kuhanju, sem rada sproščena in ne pazim na vsako malenkost (to seveda ne pomeni, da je vse kot v svinjaku, heh). Potem pa lepo počistim.
I think your whole life shows in your face and you should be proud of that. - Lauren Bacall
0
Nazaj na vrh
Tikka
Starost: 42Pridružen: 11. maj 2005Prispevkov: 14022Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 2. nov 2010 8:30
Povezava do prispevka
lilja4ever je napisal/akuhanje mi ni bilo v užitek, ker sem skos pazila, da ne bi kje kaj poškodovala (na koncu tudi enkrat sem  ). Jaz pa rada uživam v kuhanju, sem rada sproščena in ne pazim na vsako malenkost (to seveda ne pomeni, da je vse kot v svinjaku, heh). Potem pa lepo počistim.


Tako nekako, pri plošči jaz podzavestno ves čas pazim, da čim manj brbota iz piskrov ali da ko dvignem pokrovko slučajno kaj ne kapne na ploščo, ker če grem slučajno pol s piskrom čez se vse skuri in zlima, pol pa to pucaj. Zato nisem niti jaz toliko sproščena pri kuhi, manj rada kuham na plošči. Razen tega je poškodovana in zdrsana plošča veliko manj estetska kot en šporhet (mene zdaj to ob živce spravlja, ker tudi če jo počistim je pač podrsana in pošpurana na določenih mestih, kar se seveda vidi)

Vse to bolj leti na steklokeramično, kot rečeno z indukcijsko nimam dovolj izkušenj, ampak predvidevam da je kar se tiče čiščenja in vzdrževanja isti dr*.
Per Aspera ad Astra
0
Nazaj na vrh
TEJAgirl
Starost: 40Pridružen: 9. nov 2007Prispevkov: 1958Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 2. nov 2010 8:46
Povezava do prispevka
En VELIK podpis pod Tikko. Tudi jaz navijam za plin.
In točno to, kar si napisala glede čiščenja, je povsem res. Trenutno sem v fazi renovacije stanovanja, kar pomeni tudi nakup kuhinje in bom definitivno vzela plin. Doma imamo steklo keramično in sploh ni užitka kuhat na njej. Mogoče so indukcijske boljše, to ne vem, samo mene ne prepričajo.
Pa vsi veliki kuharji kuhajo na plinu


0
Nazaj na vrh
Janamari
Starost: 53Pridružen: 19. jun 2007Prispevkov: 3064Kraj: MBStatus:Offline
Objavljeno: 2. nov 2010 9:03
Povezava do prispevka

Tikka je napisal/aVse to bolj leti na steklokeramično, kot rečeno z indukcijsko nimam dovolj izkušenj, ampak predvidevam da je kar se tiče čiščenja in vzdrževanja isti dr*.

Zdaj, jaz nimam toliko izkušenj, da bi lahko tole trditev popolnoma ovrgla, ampak ... kolikor vem, se pri indukciji segreva plošča le tam, kjer je v stiku s posodo. Torej, če ti kaj kapne npr. pet cm stran od posode, se preprosto obriše, ker plošča tam sploh ni vroča oz. se ne segreva. Koliko je to res, bodo pa povedale redne uporabnice .

Jaz sem sicer do zdaj kuhala na plinu in mi je načeloma fajn, edino ni mi všeč, ko kovinski del počrni oziroma če ne očistiš in kuhaš naprej se zgodi isto sr* kot pri steklokeramični.

0
Nazaj na vrh
Tikka
Starost: 42Pridružen: 11. maj 2005Prispevkov: 14022Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 2. nov 2010 9:19
Povezava do prispevka
Pri steklokeramični (vsaj najini - Miele) se tudi ne segreva ostala površina - vsaj ko se kdaj dotaknem ni prav vroče, ampak meni vseeno rata, da mi kapne prav na površino kjer je vroče, sem očitno 'energičen' kuhar Pa jaz sem še OK, kaka je plošča ko moj kuha pa raje ne bi
Per Aspera ad Astra
0
Nazaj na vrh
Janamari
Starost: 53Pridružen: 19. jun 2007Prispevkov: 3064Kraj: MBStatus:Offline
Objavljeno: 2. nov 2010 9:27
Povezava do prispevka
Haha, . Mislim, da so moški cepljeni proti redu pri kuhanju.
0
Nazaj na vrh
Sinthija
Starost: n/aPridružen: 12. maj 2004Prispevkov: 9772Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 2. nov 2010 11:39
Povezava do prispevka
Meni se pa zdi, da je steklokeramično veliko lažje ščistiti kot šporhet na plin. Pa še hitreje.
 
Pa to na plin smo imeli vedno doma in mi je šlo na živce. Pa piskre ti počrni in če ni res veliko večji pisker ti začne kurit še ročaje, če so plastični.
 
Sicer se pa dobi v Hoferju čisto poceni čistilo za steklokeramično, je čista en, dva tri. Jaz imam rada ploščo vedno zglancano in mi že iz tega vidika veliko bolj odgovarja steklokeramična.
"Najlepši okras ženske je ljubezen. Najlepša oblačila na ženski pa so roke moškega, ki ga ljubi."
0
Nazaj na vrh
Mis
Starost: n/aPridružen: 16. sep 2005Prispevkov: 1707Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 2. nov 2010 11:47
Povezava do prispevka
Velika večina posode je primerna za indukcijo. Če se na dno prime magnet, bo posoda delala na indukciji. Jaz uporabljam večinoma IKEA 365 + serijo, ki je poceni in kvalitetna.

Glede čiščenja: jaz kuham čisto vsak dan (kosilo in večerjo) in imam indukcijo vedno tipi top. Po kuhanju samo obrišem z vlažno viledo. Na vsakih nekaj dni pa spoliram s čistilom (nekaj kapljic čistila, poliram s papirnato brisačo). Definitivno opravim prej, kot pa na plinskem štedilniku. Navadna SK pa je bolj problematična. Tudi zato večinoma kuham na indukciji.

Jaz plošče v nekajletni intenzivni uporabi še nisem poškodovala. Mogoče je nekaj odvisno tudi od plošče same

Glede uravnavanja je res potrebno nekaj vaje. Generalno pa je tako, da je potrebno ko tekočina (voda, mleko, juha, rižota...) zavre dati na skoraj minimalno jakost (recimo na stopnjo 2).

Skratka, jaz nikoli ne bi šla na plin ali pa na SK, sigurno pa indukcija ni za vse. Recimo kuhanje v voku je zagotovo najboljše na plinu, palačink meni še ni uspelo res lepo speči na indukciji (OK, itak se spomnim na njih prb. enkrat na 2 leti in vmes že pozabim, kako sem se jih lotila prejšnjič - čisto mogoče je, da delam vedno isto napako).


0
Nazaj na vrh
teatime
Starost: 35Pridružen: 18. feb 2010Prispevkov: 1268Kraj: CeljeStatus:Offline
Objavljeno: 2. nov 2010 12:16
Povezava do prispevka
Če gledam čisto iz osebne kuharske izkušnje, mi je kuhanje na plinu veliko bolj všeč, kot kuhanje na steklokeramični (indukcije pa še nisem poskusila). Na plinu imam pač popolno kontrolo in točno vem kaj pričakovati, kdaj je olje dovolj vroče itd. Verjetno pač tudi zaradi tega, ker smo imeli doma celo življenje plin. Zdaj že tretje leto živim v stanovanju s steklokeramično ploščo, ki mi ji sicer veliko bolj simpatična na pogled in tudi veliko bolj vabljiva za čiščenje, ampak kuhati je pa precej drugače na njej in se še do zdaj nisem čisto unesla (edini plus je mogoče ta, da se mi zdi, da voda za testenine tu zavre hitreje). Je tudi tečno ko ti kaj kapne na vročo površino in potem tisto očistiti, ampak se kar da, pa tudi plinski štedilnik mi vseeno izgleda konkretnejši zalogaj kar se tega tiče (je pa res, da ga še nikoli nisem dejansko sama (o)čistila).

Coffee, tea and sympathy.
0
Nazaj na vrh
Katrin
Starost: 46Pridružen: 21. jul 2004Prispevkov: 1762Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 2. nov 2010 19:10
Povezava do prispevka
Glede čiščenja indukcijske: ko pomijem posodo z gobico obrišem še ploščo. Še nikoli nisem kupila nobenih posebnih čistil, prav tako pa se tudi nobena hrana ne zažge gor, ker plošča greje samo na železo.

Pomoje je razlika plin/plošča res v načinu kuhanja. Jaz sem šprinter na kratke proge in imam raje hitro in fuss-free kuhanje na plošči, tekači na dolge proge in užitkarji v kuhanju pa imajo raje plin.
0
Nazaj na vrh
Pojdi na:
Kuhalne plošče (plin vs. steklokeramična vs. indukcijska)
Stran 4 od 8
Pojdi na stran 1 , 2 , 3 , 4 , 5 , 6 , 7 , 8
Pojdi na stran:
Kozmetometer
Zadnje ocene
Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
    RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
    Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
    Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
    Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
    Ne neguje
Forum
Zadnje objave
Najbolj brano
Trenutno dogaja
Izpostavljamo
Usnjena krila obožujejo tudi zvezdnice – od Meghan Markle do Olivie Palermo.