Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Čistila uničujejo vaša pljuča – škodljiva so kot kajenje

19. feb 2018 13:42
0

Oglasno sporočilo
... odpovedovati pljuča. Omenjene ženske praviloma uporabljajo več raznih čistil, ta pa vsebujejo veliko kemikalij, ki imajo negativen vpliv na naše zdravje. In pogosteje kot so jim izpostavljene, slabši vpliv ima to na zdravje, predvsem pljuča. Raziskovalci z norveške univerze Bergen so v raziskavi "Cleaning at Home and at Work in Relation to Lung Function Decline and Airway Obstruction," preučili podatke 6235 žensk, ki so jih spremljali kar 20 let.
 
"Medtem ko so kratkoročni učinki čistil na astmo že dolgo znani, so nam manjkali podatki za dolgoročne učinke," je povedala ena izmed soavtoric študije, dr. Cecile Svanes, profesorica na Univerzitetnem centru za mednarodno zdravje. "Bali smo se, da te kemikalije, ob redni uporabi, dan za dnem, leto za letom, škodujejo dihalnim potem, kar kasneje vodi v propadanje pljuč, ki se pojavi z leti," so povedali.
 

PREBERITE TUDI: Kako očistiti jedilni pribor iz nerjavečega jekla?

 
Raziskovalci so ugotovili, da pljuča po 20 letih redne uporabe čistil tako opešajo kot pri kajenju. Odkritje je raziskovalce sprva presenetilo, potem pa ne več. "Če pomisliš, da so tvoja pljuča vsak dan izpostavljena kemikalijam, namenjenim čiščenju tal, stekla, WCjev, niti nisi več presenečen." Pri ženskah, ki redno čistijo s sintetičnimi čistili, je bila tudi pogostejša pojavnost astme.
 
"Sporočilo te raziskave je, da te kemikalije opazno poškodujejo vaša pljuča, pogosto pa so celo nepotrebne – že krpe iz mikrovlaken in voda so pogosto dovolj," ter apelirali na inštitucije za varovanje zdravja, da bi morale resneje in strožje regulirati področje čistil in spodbuditi proizvajalce, naj razvijejo čistilna sredstva, ki bodo zdravju (in okolju) prijaznejša.
 
Zatorej če ste med tistimi, ki pogosto čistijo in uporabljajo veliko čistilnih sredstev, premislite o zamenjavi za bolj naravne in neškodljive alternative. Raziskava je bila objavljena online na American Thoracic Society's American Journal of Respiratory in Critical Care Medicine.
 

 

0

Galerija

  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Katrin 8. jul 2019 21:28
   Navdušena
  • Katrin 8. jul 2019 19:50
   lep kratkoročen učinek
  • Katrin 8. jul 2019 19:46
   zelo nežen
  • Katrin 8. jul 2019 19:33
   neodločena
  • Katrin 7. jul 2019 23:20
   Lahka
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Danes, 16. julija, bo polna luna, ki se ji bo pridružil tudi mrk. Bo to prineslo kaj dobrega?