Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Če bo hotel postal državljan ZDA, se bo moral princ Harry odreči kraljevemu nazivu

26. feb 2024 13:16
0

Če bo princ Harry postal državljan ZDA, se bo morda moral odpovedati zelo pomembnemu delu svojih vezi s kraljevo družino: svojemu kraljevemu nazivu.

Ameriška služba za državljanstvo in priseljevanje (USCIS) na svojem spletnem mestu navaja pravilnik z naslovom "Odpoved nazivu ali plemiškemu redu", zaradi katerega se vojvoda Susseški morda ne bo več omenjal kot tak.

"Vsak prosilec, ki ima kakršen koli dedni naslov ali plemiški položaj v kateri koli tuji državi, se mora odpovedati naslovu ali položaju," je zapisano v politiki, ki je navedena pod "Prisega o zvestobi" Združenim državam Amerike.

"Prosilec se mora nazivu izrecno odpovedati na javni slovesnosti, USCIS pa mora odpoved zabeležiti kot del postopka." USCIS poudarja, da bi se "opustitev odpovedi nazivu položaja" lahko štela za "pomanjkanje pripadnosti" ustavi ZDA.

V intervjuju, ki je bil v petek predvajan v oddaji "Dobro jutro, Amerika", je 39-letni Harry priznal, da je "razmišljal" o pridobitvi ameriškega državljanstva. "Ameriško državljanstvo je misel, ki mi je prišla na misel, vendar zagotovo ni nekaj, kar bi bilo trenutno zame prednostna naloga," je dodal.

Ni znano, ali je Harry seznanjen s pogoji USCIS v zvezi z njegovim nazivom, vendar pa izgleda, da je Harry nekoliko okleval glede formalnega nadaljevanja postopka za pridobitev državljanstva, za kar je krivil svoj natrpan urnik.

"Nimam pojma," je dejal, ki se je leta 2020 preselil v Kalifornijo, na vprašanje, kaj ga je ustavilo, da tega dejansko ne bi storil. Harry je tudi dejal, da se pravzaprav še ne počuti Američana, in dodal: "Ne vem, kako se počutim."

Odvetnik slavnih James L. Leonard mlajši, ki ni povezan s Harryjem, vendar je sodeloval pri odmevnih primerih priseljevanja, je povedal, da primer britanskega princa predstavlja "edinstveno" vprašanje za ameriški sodni sistem.

"Koliko ljudi je v takem položaju? Morda politična osebnost, ki je morda izvoljen uradnik, vendar je Harryjev naziv dedna, doživljenjska vloga in zelo edinstveno pravno vprašanje," pravi odvetnik iz New Jerseyja.

"Pravzaprav gre lahko za vprašanje prvega vtisa, kar pomeni, da se naš sodni sistem morda še nikoli ni ukvarjal s tem posebnim vprašanjem."

Dodaja: "Star sem 50 let in ne morem se spomniti nobenega drugega člana kake kraljeve družine, ki bi kdajkoli zaprosil za državljanstvo Združenih držav. Ne morem si predstavljati, da bi obstajal še kakšen takšen scenarij, in mislim, da bo sprožil veliko zanimivih vprašanj. Mislim, da to ni črno-belo."

Leonard poudarja, da obstajajo opustitve, ki jih USCIS zagotavlja za določene izjeme od "prisege zvestobe", vendar so tiste, ki trenutno obstajajo, večinoma za verske ali zdravstvene namene.

Odvetnik, ki je zastopal člana serije "Resnične gospodinje iz New Jerseyja" Joeja Giudiceja v njegovem primeru priseljevanja, zaradi katerega je bil slednji deportiran v Italijo, iz lastnih izkušenj priznava, da je ameriški pravni sistem priseljevanja "zelo tog in nefleksibilen".

"Joe Giudice sodi v določeno kategorijo," pojasnjuje in se sklicuje na dejstvo, da je bil 51-letni resničnostni zvezdnik zakoniti stalni rezident, vendar ni nikoli zaprosil za državljanstvo. "Ta kategorija ni dopuščala odstopanja, opustitve ali upoštevanja. Spadal je v določeno kategorijo, za katero je bila predpisana odstranitev."

Leonard ugotavlja, da morda sledenje zahtevi po ameriškem državljanstvu za Harryja ne bi bilo ugodno.

"Mislim, da mu to ne bi koristilo," pravi. "Zakon o priseljevanju je zelo neizprosen. Sodnikom običajno ne daje veliko svobode odločanja. Ne vem, kako ustvarjalni bi lahko bili njegovi odvetniki pri tem ali če bi sploh lahko bili ustvarjalni."

Odvetnik Alfons Provinziano, ki se ukvarja z mednarodnim pravom, pojasni eno izjemo, ki bi jo lahko naredili za Harryja, in navede primer iz preteklosti. "Edina izjema za princa Harryja bi bila, če bi mu podelili častno državljanstvo," je odvetnik s sedežem v Los Angelesu.

"To smo storili za Winstona Churchilla, ki je lahko obdržal viteški naziv."

Provinziano – tako kot Leonard – poudarja, zakaj ameriško državljanstvo na koncu ne bi bilo koristno za Harryja, glede na to, da je v zameno toliko stvari ogroženih.

"Če bo dobil ameriško državljanstvo, bo to pomenilo, da ni več peti v vrsti za prestol, kar bi v Veliki Britaniji povzročilo veliko ustavno krizo, podobno kot abdikacija njegovega velikega strica Edvarda VIII," dodaja odvetnik za družinsko pravo.

Provinziano sklene, da bi morda Harry lahko živel v ZDA kot "pooblaščeni tuji državljan za življenje tukaj, tako da se mu ne bi bilo treba odpovedati njegovim naslovom".

Kraljica Elizabeta II. je 42-letnemu Harryju in 42-letni Markle na poročni dan leta 2018 podarila kraljeva naziva Sussex, in čeprav jima po "Megxitu" nista bila nikoli uradno odvzeta, je pokojna monarhinja par prosila, naj nazivov ne uporabljata za svoje osebne blagovne znamke.

Zakonca Sussex sta se te želje držala – vse do nedavnega, ko sta odprla spletno stran Sussex.com za promocijo svojih "filantropskih prizadevanj" in naletela na veliko nasprotovanja in kritik.

Prav tako sta se odločila, da bosta za svoja dva otroka kot uradni priimek uporabljala Sussex: Archie, 4 leta, in Lilibet, 2 leti.

PREBERITE TUDI: S tem dejanjem je princ Harry princa Williama globoko prizadel; sprava težko verjetna

0

Galerija

  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
   RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
   Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
   Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
   Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
   Ne neguje
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo