Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Čaj ali kava? S čajem boste bolje poskrbeli za svoje zdravje in celo zmanjšali smrtnost!

2. sep 2014 15:21
0

Oglasno sporočilo

Poleg tega ponavadi pivci čaja živijo bolj zdravo, saj že pitje čaja odraža določene značilnosti človeka. V vsakem primeru pa strokovnjaki, če se odločate med tem, ali bi pili čaj ali kavo (ali pa nič), priporočajo, da se raje odločite za čaj oz. celo raje čaj kot nič od tega (ali kot vodo ali sokove).

Redno pitje čaja zmanjša umrljivost, ki ni povezana z boleznimi srca in  ožilja, kar za 24 odstotkov, je pokazala raziskava, opravljena v Franciji na 131000 ljudeh. Glavni raziskovalec, profesor Danchin je povedal: "Bolje je piti čaj kot kavo. Tako kava kot tudi čaj sta pomemben del našega načina življenja. Njun vpliv na kardiovaskularno zdravje že dolgo preučujemo in čaj ima opazne pozitivne učinke na zdravje."

Raziskavo so opravili na ljudeh v starostni skupini 18 do 95 let, ki so izpolnili vprašalnik o pitju čaja, na podlagi katerega so jih razdelili na tri skupine: 1. ne pijejo čaja, 2. spijejo 1 do 4 skodelice na dan in 3. več kot 4 skodelice na dan. Ugotovili so, da so bili pivci kave bolj rizični za kardiovaskularne bolezni kot tisti, ki niso pili ničesar, še zlati, če so bili tudi kadilci. Razlike v krvnem tlaku so bile majhne – tisti, ki so popili veliko kave, so imeli v povprečju le malo nižji sistolični in višji diastolični krvni tlak kot tisti, ki niso pili ničesar.

Pivci čaja so imeli obratni profil – manj možnosti za kardiovaskularne bolezni. Čaj je pokazal tudi večji vpliv na krvni tlak kot kava: 4 do 5 mmHg nižji sistolični in 3 mmHg nižji in diastolični krvni tlak. Ugotovili so tudi, da moški veliko pogosteje pijejo kavo in ženske veliko pogosteje čaj. Pivci kave so tudi veliko pogosteje umrli za nekardiovaskularnimi vzroki, a ker je med pivci kave tudi več kadilcev, je lahko to vzrok.

Profesor Danchin je povedal: "Pitje čaja zmanjša smrtnost zaradi vzrokov izven kardiovaskularnih bolezni za kar 24 odstotkov. Zanimivo je to, da smo najbolj močne učinke opazili pri pivcih čaja - bivših kadilcih, ne pa nekadilcih. Čaj vsebuje antioksidante, ki vplivajo na zdravje in preživetje. Poleg tega imajo ljudje, ki pijejo čaj, večinoma bolj zdrav življenjski slog."

Najbolj zdravi čaji pa so beli, zeleni in mate čaj, o katerih si več lahko preberete na danih povezavah.

0

Galerija

  loading...


  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 15. apr 2020 13:56
   Pozitivno presenečenje :)
  • Tanja 25. mar 2020 19:31
   Uau! Totalno pozitivno presenečenje
  • numi 24. mar 2020 18:18
   zimski
  • numi 24. mar 2020 18:00
   Dobra ampak
  • numi 24. mar 2020 17:53
   top
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Letošnja spomladansko-poletna sezona prinaša kar nekaj zanimivih modnih novosti in ena izmed njih so zagotovo široke ...