Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Beli čaj

Pridelava in vrste belega čaja

7. jul 2011 10:33 Sara Bürmen
4

Beli čaj velja za najbolj prestižno vrsto tega toplega napitka, saj je izmed vseh čajev najmanj predelan. V članku vas bomo seznanili z njegovim izvorom, pozitivnimi lastnostmi in načinom priprave, zanimalo pa nas bo tudi, v čem se beli čaj pravzaprav razlikuje od zelenega.


Izvor in pridelava belega čaja

Azijski narodi so zaslužni za pričetek bogate zgodovine pridelave in pitja čajev, ki imajo tako v kitajski kot tudi japonski kulturi izredno pomemben kulturni in religiozni pomen. Kultura pitja belega čaja izvira iz kitajske zgodovine, ki pozna kar nekaj legend o prvem odkritju te vrste čaja, ki ga Zahod šele dobro spoznava. Eden izmed mitov pravi, da se je pred približno 5000 leti vladar Shen Nung, poznan po svoji modrosti in nadarjenosti za znanost, podal na dolgo romanje. Kmalu se je soočil s hudo žejo, vendar pa voda ni bila primerna za pitje, zato se je odločil, da jo bo prekuhal. Med pripravo mu je v skledo priletel list neznane rastline, ki je vodo obarval v svetlo rjavo barvo. Nenavaden zvarek je prijetno dišal, zato ga je vladar preizkusil in bil presenečen nad njegovim dobrim okusom.

Prva pridelava in začetek pitja belega čaja pa sega v kitajsko dinastijo Song, ki je vladala med leti 960 in 1279 in je prva odredila nabiranje čajevca. Beli čaj so izdelovali, in ga še vedno, iz iste rastline kot tudi zeleni čaj in sicer iz grma pravega čajevca, Camellia sinensis. Nabiranje se prične takoj, ko se na rastlini pojavijo prvi cvetni popki in sicer tik pred njihovim popolnim razcvetom. Najboljši čas za žetev je pomlad, vreme pa mora biti suho in ne preveč vroče, pomembna pa je tudi primerna prst. Sama pridelava zahteva več truda in natančnosti kot izdelava drugih čajev, saj nabiralci izberejo le najboljše popke in liste.

beli_caj_nasad
Nasad pravega čajevca (Camellia Sinesis)
(Foto: tea-brewery.com)

Popke in liste so nato le rahlo poparili, da se je obdržala njihova aroma ter barva, ter posušili, jih zmleli v fin prah in shranjevali v posodah. Končni izgled čaja je označevala smaragdna ali mavričasta barva, napitek pa je veljal za visoko energetskega in namenjenega zgolj carjem in vladarjem. Dandanes se beli čaj prideluje nekoliko drugače, največkrat zgolj iz popkov, kar je cenejša pridelava od tiste, ki zajema tudi nabiranje rastlinskih listov, sama pridelava pa je še vedno precej podobna tradicionalni.


Vrste belega čaja

Obstaja nekaj različnih vrst belega čaja, ki imajo vsa zelo čarobna imena in se razlikujejo po načinu pridelave ter okusu. Snowbud je vrsta belega čaja, ki velja za cenovno bolj dostopnega, njegov okus pa je zelo rahel in nežen. Song Yang je beli čaj, ki ga pridobivajo v istoimenskem področju kitajske province Zhejiang, izdelan pa naj bi bil iz natanko 3000 lističev, ki so ročno obrani. Silver Needle (Bai Hao Yinzhen) je najbolj kakovostna vrsta belega čaja, ki je tudi najbolj občutljiva in jo je najtežje pridobiti. Popke in listje se obira le med kratkim spomladanskim obdobjem, po svoji krhkosti pa je ta vrsta podobna tudi White Peony (Bai Mu Dan oz. Pai Mu Tan), ki pa ima še bolj izrazit okus.

beli_caj_snowbud
beli_caj_song_yang
Beli čaj Snowbud

Beli čaj Song Yang

beli_caj_silver_needle
beli_caj_white_darjeeling
Beli čaj Silver Needle
Beli čaj White Darjeeling
(Foto: teamuse.com)

Vrsta čaja Tribute Eyebrow (Gong Mei) je izdelana iz tistega, kar ostane iz pridelave teh dveh najbolj finih vrst belega čaja, večinoma iz mladih lističev. Ena izmed vrst je White Darjeeling, ki pa je nabrana in pridelana v Indiji, natančneje v gorovju Himalaje. Podobno ime a drugačne lastnosti ima vrsta Long Life Eyebrow/Noble (Shou Mei), ki ima temnejšo barvo in bolj bogat okus od ostalih vrst belega čaja, listi iz rastline za pripravo tega čaja, pa so požeti povsem na koncu. Okus tega čaja je specifičen, saj ima rožnato aromo, ki je posledica visoke nadmorske višine, strmega terena in pogostega deževja. V Šri Lanki pa je pridelana tudi vrsta belega čaja White Cejlon, ki je po okusu zelo blag in primeren za začetnike pitja čajev. Ker raste le na redkem območju in ni namenjen za masovno pridelavo, spada med najdražje in najbolj redke vrste čaja na svetu.

beli_caj_tribute_eyebrow
beli_caj_long_life_eyebrow
Beli čaj Tribute Eyebrow
Beli čaj Long Life Eyebrow
(Foto: sunbio.eu)

Pojdi na stran

4

Galerija

  Preberi še


  Razvrsti po:
   • sanjula

   • 24. sep 2010 7:38

    Jaz ga naravnost obožujem, pa rumeni čaj tudi, ki ga ravno pijuckam. Odličen okus, ne greni toliko, so pa kar dragi, ampak odtehta okus.

   0
   • emka

   • 3. sep 2010 5:51

    Imam Silver needle za katerega sem pa morala odstet 19 usd za malo vrecko. Je res dobrega okusa.

   0
   • *lučka*

   • 2. sep 2010 22:20

    Je že na moji "WL". Smile Zanimiv članek.

   0
   • Aralyn

   • 2. sep 2010 17:31

    Dober članek za dober čaj! Jaz ga imam zelo rada, čeprav včasih tudi goljufam, saj je moj najljubši beli čaj kombiniran z zelenim in cimetom. Wink Upam pa, da se bo malce razširila izbira tudi belih čajev pri nas, zdaj jih imamo precej malo, še vedno gladko prevladujeta črni in zeleni (tudi napram rdečim, mate itd. čajem).

   0
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
   RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
   Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
   Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
   Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
   Ne neguje
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Ali vas zastrupljajo vaši tamponi? Ugotovitve študije so pokazale 16 kovin v široko dostopnih blagovnih znamkah tamponov.