Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Aspartam, skrivni narkotik, ki povzroča odvisnost

23. apr 2014 13:00
0

Oglasno sporočilo

Metanol ali lesni alkohol, ki se nahaja v aspartamu, je hud metabolni strup, ki deluje na dopamin v našem telesu in povzroča odvisnost. Naravno ne obstaja in je sintetično pridobljena snov, po zaužitju ga encimi v prebavnem sistemu razgradijo na dve aminokislini in alkohol metanol.

Metanol je opredeljen kot narkotik, kar pomeni, da deluje zaviralno na centralni živčni sistem, to pa pomeni, da lahko povzroči hudo odvisnost. V to skupinio poleg narkotikov sodijo še amfetamini in barbiturati. Med drugim aspartam povezujejo z glavoboli, izgubo spomina oz. slabim spominom, depresivnim počutjem, v hujših primerih pa izgubo vida in rakavimi obolenji. Nekateri poznavalci trdijo celo, da lahko daje simptome multiple skleroze, motnja pozornosti, diabetesa, Alzheimerjeve and Parkinsonsonove bolezni.

Aspartam je sicer najpogosteje uporabljeno umetno sladilo – nahaja se v pijačah, jogurtih in drugih prehrambenih izdelkih, ki so pogosto oglaševani kot 'lahki', 'dietni', 'pomaga pri hujšanju' in podobno. Večina izbira tovrstne izdelke, da bi se izognila odvečnim kalorijam, ki jih daje sladkor, zato pred nakupom vedno preverite sestavine izdelkov na deklaracijah in izberite take, ki ne vsebujejo umetnih sladil. Raje poiščite takšne, ki ne vsebujejo sladil ali vsebujejo naravno sladilo brez kalorij in negativnih vplivov na zdravje, stevio.

Več o aspartamu si lahko preberete v članku.

0

Galerija  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 9. maj 2022 18:38
   Slavospev poceni laku za nohte
  • Tanja 26. apr 2022 16:57
   Razočaranje
  • Tanja 26. apr 2022 15:39
   Odličen
  • Dow* 14. nov 2021 20:14
   super
  • Dow* 14. nov 2021 20:09
   še kar
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Eden najpomembnejših vplivov travm v najzgodnejših letih je tudi na naše odnose v zreli, odrasli dobi.