Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

9 skrivnosti žensk, ki (skoraj) vsak dan telovadijo

20. jun 2016 11:12
0

A obstajajo ženske, ki telovadijo (skoraj) vsak dan ali vsaj petkrat na teden, čeprav imajo veliko obveznosti, dolge delovnike in pogosto tudi kako prekratko noč za sabo. Kako jim to uspeva? Spodaj si preberite njihovih 9 skrivnosti.

1. Začele so postopoma

Če ste med tistimi, ki se (skoraj) nikoli ne gibajo, je zelo pomembno dvoje: 1. da si izberete vadbo, ki vam je všeč; in 2. da začnete postopoma. Če boste začele 'na veliko', torej najmanj 1 ura intenzivne vadbe dnevno praktično iz nič, boste preveč utrujene, telo se ne bo imelo časa spočiti in regenerirati, imele boste (lahko tudi zelo hude) bolečine v mišicah in kaj kmalu vas bo vse minilo.

Zato začnite po malem in postopoma, npr. 3-krat do 4-krat na teden z nekje 40 min ne pretirano intenzivne vadbe. Za začetek bo dobra že hitra hoja ali hoja z intervali teka vmes. Tudi lažje vodene vadbe so lahko zelo dober začetek, saj vas motivirajo. Zakaj? Ker 1. plačate in se s tem prisilite, da hodite (saj menda ne boste vrgle denarja stran); 2. inštruktor/ica vas vodi in usmerja; 3. motivira vas lahko tudi skupina, torej skupen interes in glasba.

2. Pozanimajo se o pravilni izvedbi vaj in ni jih strah prositi za pomoč

Ravno ko ste se začele držati rednega urnika vadbe, ste se poškodovale. In sedaj ste obsojene na tedne mirovanja. Ženske, ki se stvari – torej tudi vadbe – lotijo resno, se bodo tudi prepričale, kako vaje pravilno izvajati, da ne pride do poškodb (ja, tudi teči je treba znati, kajti če imate nepravilno tehniko, si lahko naredite več škode kot koristi).

Na skupinski vadbi torej inštruktorju povejte, da ste začetnica in naj vas opazuje in po potrebi popravi; če ste se vpisale na fitnes, prosite inštruktorja, naj vam pokaže pravilno izvedbo vaj; če ste se odločile za tek, pojdite na tečaj ali si vsaj preberite kaj o tem in se opazujte v steklenih površinah (okna, izložbe), ali tečete pravilno.

PREBERITE TUDI: 3 najboljše vaje za ploščat trebuh in vidne trebušne mišice
 

3. Planirajo vnaprej

Točno vedo, na katero vadbo bodo odšle in kdaj in po potrebi uskladijo obveznosti. Če je treba, bodo prestavile vadbo ali pa kako drugo obveznost, a ne bodo iskale izgovorov, zakaj 'danes pa ne morejo telovaditi'. Tudi tu imajo prednost vodene vadbe, saj so ob točno določenih urah in urnike prilagodite terminom vadb. Pri vadbi na prostem ali fitnesu se vse prerado zgodi, da odlašate dokler ni prepozno. A hkrati se ne obsojajte, če se slučajno zgodi, da kak dan zares ne morete.

4. Obožujejo svoja oblačila za vadbo

Oblačila, ki jih nosimo, predstavljajo nas same – tudi to, koliko se cenimo in predstavljamo drugim, hkrati pa močno vplivajo na naše počutje in samozavest. Zato ženske, ki redno vadijo, ne vadijo v razvlečenih in raztrganih starih cunjah, saj jim je vadba nekaj pozitivnega in koristnega, temveč v izbranih kosih, ki so jim všeč in se v njih dobro počutijo. Vsake toliko časa se tudi pocrkljajo s kakim novim kosom, da dobijo dodatno motivacijo in zagon.

5. Preizkušajo nove stvari (vrste vadb)

Ena izmed zelo pomembnih stvari je, da nam vadba ne postane preveč rutinska, saj to vodi v dolgčas in s tem padec motivacije. Zato je koristno, da si vsake toliko časa omislite kako novo vadbo – vodeno ali na prostem. Tako lahko, če hodite npr. v kak športni center, poskusite pohod na kak hrib; poleti plavanje na morju ali v jezeru; če redno tečete, poskusite še s fitnesom ali jogo. Skratka, kombinirajte svoje vadbe, da bodo raznolike in vsake toliko časa dodajte kaj novega.

PREBERITE TUDI: S tole navado ne le hujšate in učvrščujete telo, temveč tudi zmanjšujete apetit
 

6. Postavijo si cilje

Veliko lažje se je držati načrta, če imamo jasne cilje. Kdaj bomo vadile, koliko, kakšna bo naša prehrana, kako in do kdaj želimo oblikovati svoje telo ali morda shujšati. Naj bo cilj polmaraton; toliko in toliko ur vadbe na teden ali pa obletnica mature, ko želite izgledati top – važno je, da si ga postavite.

7. Ne telovadijo zelo intenzivno vsak dan

Pomembno je, da si telo tudi odpočije, zato intenzivne kardio vadbe in vadbe z utežmi kombinirajte z bolj umirjenimi; npr. joga, hitra hoja ipd. V nasprotnem primeru lahko pride do poškodb ali izčrpanosti. Tudi ura ali dve hitre hoje je super vadba, joga pa ima sploh neizmerne pozitivne vplive na telo in duha.

8. Ne sekirajo se, če kak dan ne telovadijo

Ja, kak dan pride tak, da dejansko nimamo časa za vadbo ali pa se nam reeesssss ne da – in s tem ni nič narobe, če takšni dnevi ne postanejo stalnica. Prav je, da se tudi spočijemo in razvajamo – pa magari z lenarjenjem.

9. Preprosto GREDO

Verjemite, tudi ženskam, ki redno vadijo, se pogosto preprosto ne da. A razlika med njimi in drugimi je v tem, da prve preprosto gredo na vadbo in konec. Zato se spomnite, kako dobro se boste počutile po vadbi – fizično (endorfini) in psihično (ponos, ker ste vseeno šle), kako močne boste postale in kako bolj ponosne boste nase in na svoje čvrstejše in bolj zdravo, odporno telo.

PREBERITE TUDI: Kako vzljubiti rekreacijo (ja, LAHKO jo!)

 

0

Galerija

  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
   RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
   Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
   Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
   Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
   Ne neguje
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Žajbelj in menopavza: je to popolna zeliščna pomoč za vročinske oblive?