Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

6 stvari, ki jih ne bi smeli početi pred spanjem (če želite kakovosten spanec)

30. jan 2019 13:42
0

Oglasno sporočilo

... in potem ne morete zaspati ali pa se celo noč zbujate ali pa preprosto slabo spite in se (ponovno) zbudite povoženi. In vam ni jasno, zakaj, ko pa ste spali (minimalnih in nujno potrebnih) 7 ur.

Vzroki morda tičijo v kateri izmed spodnjih 6 navad, ki poslabšajo kakovost spanca, da smo kljub zadostni količini zbiti, neprespani in utrujeni.

Dokončujete svoje delo

Delo naj ostane v pisarni, četudi to pomeni, da ostanete malce dlje – dom pa naj ostaja dom, prostor za odklop in sprostitev. Le kako boste sproščeni in umirjeni zaspali, če boste tik pred spanjem z mislimi pri delu ter napenjali možgane, namesto se sproščali? Dom, spalnica in postelja naj bodo za spanje in sprostitev, ne delo.

PREBERITE TUDI: 5 navad, ki uničujejo vaš spanec
 

Pijete alkohol

Četudi malce alkohola povzroči, da hitreje zaspimo, pa žal poslabša kakovost spanca. Kakovost in dolžina REM faze (Rapid Eye Movement, ki naznanja najgloblji in najbolj regenerativen spanec) se poslabšata. REM nastopi nekje uro in pol po tem, ko zaspimo, a če se telo ukvarja s presnavljanjem alkohola, to fazo uniči.

Brskate po družbenih medijih

Znano je, da bela in modra svetloba, ki jo oddajajo mobilne naprave, drastično poslabšajo kakovost spanca. Delujejo namreč tako, da zavirajo sproščanje melatonina, spalnega hormona, ki pa je nujno potreben za kakovostno spanje. Četudi imate svetlobo nastavljeno na rumeno, vas lahko negativni prizori objave – ali pa (navidezno) sanjska življenja vaših spletnih 'prijateljev' zamorijo, saj vam dajo vtis, da vsi živijo bolje od vas, ter vas 'spomnijo' na vse, česar nimate.

PREBERITE TUDI: Spanje je ključnega pomena za zdravje
 

Uživate sladkor …

Najsi gre za pijače ali sladice – sladkor nas (sicer za kratek čas) nabije z energijo. Posledica – razbujenost in ne moremo zaspati. Hrana, ki vsebuje sladkor in preveč (nezdravih) maščob, poslabšuje kakovost spanca.

… ali začinjeno hrano

Razumemo, obožujete vse, kar je pikantno. Nič ni narobe s tem, celo zdravo je (pospešuje metabolizem in s tem izgorevanje maščob) – a nikar pred spanjem. Naj bo zadnji začinjen obrok do 17. ure.

Pijete preveč tekočine

Pomembno je, da dovolj pijete tekom celega dneva, zvečer pa počasi prenehate. V nasprotnem primeru vas bo neprestano zbujal mehur, ki ga boste morali prazniti.

PREBERITE TUDI: Takole vam nereden urnik spanja uniči zdravje

0

Galerija

  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • numi pred 3 dnevi
   preprost
  • numi pred 3 dnevi
   sladek in vesel
  • numi 17. feb 2019 10:29
   top 2
  • Nanika1991 22. jan 2019 16:19
   Dobro hidrira in hrani
  • Nanika1991 14. nov 2018 17:23
   Krasna za suho kožo
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Včasih smo ga tako nosili, ker je bilo najbolj praktično, danes pa bomo še videti modno.