Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

3 preprosti in učinkoviti načini, kako zmanjšati stres

1. apr 2015 14:11
0

Oglasno sporočilo

... življenjsko dobo. Daljša izpostavljenost stresu vodi v mnoge trajne zdravstvene težave in bolezni; med drugim poškoduje imunski sistem, prebavni sistem, DNK in povzroča rakava obolenja. A dandanes ima večina ljudi tako hektične urnike, da se je stresu sodobnega načina življenja skorajda nemogoče izogniti. Kako ga torej zmanjšati?

1. Smejte se

Če smo veseli, zadovoljni in nasmejani, ima to velik pozitiven vpliv tudi na naše zdravje. A kaj narediti, ko nam gre prej na jok kot na smeh? Strokovnjaki pravijo, naj se prisilimo v prisilni smeh in vztrajajmo in stres bo popustil. To je pokazala tudi raziskava, katere izsledki so bili objavljeni v strokovni reviji Psychological Science: udeleženci so imeli stresne naloge in prva skupina se je rahlo smehljala, druga široko smejala in tretja je imela nevtralen izraz na obrazu. Rezultati so pokazali, da so imeli tisti, ki so se smejali, nižji srčni utrip kot tisti z nevtralnim izrazom.

2. Bodite hvaležni

Hvaležnost – tako pomembna, a tako pogosto pozabljena! A tudi pri stresu nam pride še kako prav. Ko smo v stresni situaciji, se prisilimo v spremembo načina, kako gledamo na stresno situacijo in skušajmo biti hvaležni. S tem pridobimo kontrolo nad situacijo oz. našim počutjem, s tem pa se znebimo tudi večjega dela stresa.

3. Sproščajte se z dihanjem

Dihanje je eden izmed najosnovnejših načinov sproščanja in umirjanja, zato poskusite z dihalnimi vajami. Kako? Poskusite lahko spodnja dva načina:

 1. Izmenjujte dihanje skozi eno in drugo nosnico.
  S prstom zatisnite najprej eno nosnico in skozi drugo vdihnite. Nato zatisnite drugo in skozi prvo izdihnite. Postopek ponovite v obratni smeri in ga redno ponavljajte kakih 5 minut.
   
 2. Dihajte počasi in globoko.
  Počasi vdihnite skozi nos (štetje do 3 ali 5), zadržite (štejte do 3) in nato dvojno količino časa (torej štetjete do 6 ali 10) izdihujte skozi usta. Ponavljajte vsaj 5 minut.
0

Galerija

  loading...


  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • [*jag0da*] 14. jul 2020 11:04
   Odlična formula
  • Tanja 15. apr 2020 13:56
   Pozitivno presenečenje :)
  • Tanja 25. mar 2020 19:31
   Uau! Totalno pozitivno presenečenje
  • numi 24. mar 2020 18:18
   zimski
  • numi 24. mar 2020 18:00
   Dobra ampak
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Narava pomaga blažiti nekatere negativne vplive drakonskih ukrepov.