Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

10 zanimivih dejstev o naših osebnostnih lastnostih

8. nov 2017 13:00 K. R.
0

Oglasno sporočilo

Osebnostnih lastnosti je mnogo in pripišemo jih lahko marsičemu; horoskopu, vzgoji, genetiki, značaju, celo barvi oči ali črtam na dlani.

PREBERITE TUDI: To, da želite (in si vzamete) čas zase, je znak višje inteligence


Kljub vsemu še vedno ne vemo vsega, znanost pa ima za nas vedno kakšna zanimiva dejstva. Raziskovalci na področju osebnostne psihologije so preučevali nekatere druge vidike naše osebnosti, ki bi vas lahko presenetile. Tukaj jih je zanimivih deset.

PREBERITE TUDI: 10 razlogov, zakaj se moški bojijo žensk, ki znajo razmišljati in čutiti globlje
 

1. Vaša osebnost ima svoj vonj

Ali ste vedeli, da lahko ljudje ugibajo značilnosti osebnosti samo po vonju? V raziskavii so ljudje nosili navadne, bele majice 3 noči zaporedoma in prostovoljci so jih nato vonjali. Nato so pravilno ugotovili nekatere značilnosti, kot sta dominantnost in tesnoba. Raziskovalci menijo, da je na ta način mogoče zaznati lastnosti, ker telo oddaja hormone in feromone, ki jih lahko zaznamo z vonjanjem znoja.

2. Vaša privlačnost je odvisna od tega, kdo je zraven vas

Privlačnost ni fiksni koncept, kot je pokazala ena izmed raziskav psihologije osebnosti. Odvisna je namreč od tega, s kom ste. Večja je verjetnost, da vas bodo ocenili kot privlačne, če vas obkrožajo tisti, ki veljajo za manj privlačne od vas. V raziskavi so prostovoljcem pokazali vrsto obrazov in jih pozvali, da jih ocenijo, kako privlačni so bili. Hkrati so bili prikazani obrazi, ki so bili bolj privlačni, drugič manj.

3. Če pomagate drugim, imate verjetno več spolnih odnosov

Koristni ljudje, ki radi pomagajo, so deležni več seksa, so izsledki raziskave, ko so primerjali spolno življenje teh, ki radi pomagajo, v primerjavi s povprečjem.

4. Optimizem izboljšuje življenje

Ena izmed raziskav je 30 let sledila 447 osebam in njihovim osebnostim lastnostim, vzporedno s fizičnim in duševnim delovanjem. Rezultati so pokazali, da ima vsak optimist boljšo kakovost življenja, tako duševno kot fizično. Raziskovalci ne vedo, zakaj je z vidika znanosti temu tako, vendar se strinjajo, da je to pomembno odkritje za zdravstvo.

PREBERITE TUDI: Zato so moškim inteligentne ženske bolj privlačne
 

5. Vaš način delovanja vpliva na druge

Vsi smo slišali za "zrcaljenje", to se zgodi, ko določena oseba podzavestno pokaže, da mu je druga oseba všečna, tako da oponaša njegove gibe. Raziskovalci na področju osebnostne psihologije so zdaj ugotovili, da se ljudje, ki se obnašajo podobno, ne le medsebojno bolje razumejo, temveč kažejo tudi znake izjemnega kolektivnega vedenja. Profesor Krasimira Tsaneva-Atanasova, eden od avtorjev raziskave, je dejal: "V bistvu naši gibi dajejo vpogled v naše lastne osebnostne lastnosti. Kar dokazujemo, je to, da ljudje običajno želijo sodelovati z ljudmi, ki so njim podobni. "

6. Zaljubljenost izboljšuje vaš pogled na življenje

Ena izmed raziskav je pokazala, da zaljubljenost lahko pomaga zmanjšati nevrotične lastnosti, kot so anksioznost, negotovost in pesimizem. Med raziskavo je bilo parom naročeno, da pregledajo vrsto fiktivnih scenarijev in nato razpravljajo o tem, kako bi se odzvali na njih. Tisti, ki so trpeli zaradi nevrotičnih teženj, so bili bolj optimistični glede sveta, ko so bili v razmerju.

7. Vaša višina vpliva na izbiro vašega življenjska partnerja

Mislite, da imajo ženske raje višje moške? Pomislite še enkrat. Ena izmed raziskav je pokazala, da ljudje partnerja ne izbirajo na podlagi višine, temveč glede na podobno višino. Raziskovalci verjamejo, da je to zapisano v naših genih.

8. Anksiozne motnje so povezane s strahom pred neznanim

Večina anksioznih motenj ima en glaven razlog, strah pred neznanim. V eni izmed raziskav iz osebnostne psihologije so raziskovalci izmerili odzive srčnega utripa na vrsto blagih električnih šokov. Rezultati so pokazali, da so tisti, ki trpijo zaradi anksiozne motnje, večkrat bolj močno reagirali na nepredvidljive šoke, kot na predvidljive. Profesor K. Luan Phan, višji avtor raziskave, je dejal: "Če vemo, da občutljivost na negotovo grožnjo temelji na vseh strahovih anksioznih motenj, potem bi lahko sklepali, da bi lahko zdravila, ki pomagajo posebej usmerjati to občutljivost, uporabili tudi za zdravljenje teh motenj."

9. Vaš obraz izdaja, kakšno razmerje si želite

Oči so res okno duše, toda tudi obraz izda marsikaj. Prostovoljci so bili naprošeni, da na podlagi obrazov samo ocenijo spolne želje moških in žensk. V presenetljivo natančnih rezultatih je 72%  pravilno uganilo njihove spolne težnje. Rezultati? Moški, ki imajo velik nos, kvadratne čeljusti in majhne oči imajo raje kratke zveze, in enako velja za ženske z velikimi usti in širokimi očmi.

10. Okus je povezan z osebnostjo

Tisti, ki imajo raje okus grenkih živil, naj bi imeli lastnosti sadizma, narcizma in psihopatije. Tisti, ki imajo radi sladke stvari, pa so bili ocenjeni kot bolj prijetni in prijazni ljudje.

PREBERITE TUDI: 10 razlogov, zakaj (pre)dobri ljudje ne najdejo sreče

0

Galerija

  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • mijauuu pred 4 dnevi
   Super konsistenca
  • prue pred 6 dnevi
   lep nanos
  • TP 10. sep 2018 21:08
   lip duo sculpt
  • Teena 6. sep 2018 13:53
   Najljubši
  • Akasha 26. avg 2018 16:07
   Super lahka konsistenca
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Katere so barve, ki same po sebi izžarevajo eleganco in prefinjen izgled?