Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Zdrave dlesni za ustno zdravje

Vnetje dlesni vodi v parodontalno bolezen

14. jan 2010 13:33 Planet Lepote
0

Oglasno sporočilo

Obvladovanje zobnih oblog in preprečevanje vnetja dlesni je pomembno za slehernega človeka, ki želi imeti dobro ustno zdravje. Pomembno je zavedanje, da so vnete in krvaveče dlesni znak za alarm – znak za takojšnje ukrepanje. Iz nezdravljenega vnetja dlesni se namreč lahko razvijejo težje oblike vnetja obzobnih tkiv oziroma parodontalne bolezni. Spodbudna je ugotovitev, da zavedanje o tem, da slabo ustno zdravje lahko vpliva na celotno zdravje, počasi prehaja v zavest vedno več ljudi.
 

krvavece_dlesni


Vzrok vnetja dlesni

Ker so glavni vzrok za razvoj vnetja dlesni bakterije v zobnih oblogah, je njihovo temeljito in redno odstranjevanje za preprečevanje vnetja dlesni temeljnega pomena. Starejše in debelejše so zobne obloge, več bakterij, ki so nevarne obzobnim tkivom, je v njih. Poleg tega mehke zobne obloge, ki zaradi netemeljitega odstranjevanja ostanejo na zobeh, sčasoma zaradi sestavin v slini poapnijo in tvorijo zobni kamen, na katerem se mehke zobne obloge še hitreje nabirajo.


Ko je slabo, je lahko še slabše

Dejavnikov, ki poslabšujejo stanje obzobnih tkiv, je kar nekaj. Kajenje, stres, sladkorna bolezen, hormonske spremembe, v manjši meri tudi dedna dispozicija. Ljudje, ki so izpostavljeni tem dejavnikom, morajo za dobro ustno zdravje še bolj pozorno in vestno izvajati ustno higieno. To velja tudi za ljudi, ki imajo zobne vsadke (implantate), mostičke ali fiksne ortodontske aparate, saj je v njihovih ustih več kritičnih mest, kjer se zobne obloge zadržujejo in lahko povzročijo vnetje.


Sladkorna in parodontalna bolezen

Gre za neprijeten par, kjer njuna vzajemnost priliva na ogenj slabšanja tako ene kot druge bolezni. Na eni strani so sladkorni bolniki bolj dovzetni za razvoj vnetij, torej tudi za razvoj vnetja obzobnih tkiv. Na drugi strani pa sladkorna bolezen povzroči hitrejše napredovanje parodontalne bolezni. Bolniki s slabo kontroliranim krvnim sladkorjem imajo slabše stanje obzobnih tkiv, parodontalna bolezen pa pri sladkornih bolnikih poveča možnost komplikacij. V ta začaran krog posežemo tako, da skrbimo za dobro kontrolo sladkorja v krvi in hkrati za temeljito in dosledno ustno higieno.
 

Nosečnost

V puberteti, menopavzi, pa tudi vsak mesec ob perilu so ženska telesa poligon za hormonske spremembe. To so obdobja, ko so še bolj dovzetne za razvoj vnetja dlesni, zato bi morale takrat še bolj skrbno odstranjevati zobne obloge. Še posebej pridejo hormonske spremembe v povezavi s parodontalno boleznijo do izraza v času nosečnosti. Takrat ne samo, da je ogroženo zdravje bodoče mame, temveč lahko pride do prezgodnjega poroda in prenizke teže novorojenca. Raziskave so namreč pokazale, da je pri nosečnici z napredovalo parodontalno boleznijo sedemkrat večja verjetnost, da bo rodila prezgodaj in da bo imel novorojenček premajhno telesno težo.


Nadomestki zob

Z vsemi pripomočki, znanjem in informacijami, ki so nam danes na voljo, lahko svoje zobe ohranimo do najpoznejših let. Redno in temeljito odstranjevanje zobnih oblog s pravimi pripomočki na pravi način ter redni kontrolni pregledi pri zobozdravniku in ustnemu higieniku so najboljša popotnica k temu cilju. Pa vendar. Včasih se zalomi in je potrebno izgubljeni zob nadomestiti. Ne glede na to, za kakšno rešitev se pacient odloči, je treba higieni nadomestkov zob posvetiti še dodatno pozornost. Tako zobni mostovi kot zobni vsadki (implantati) so narejeni iz sodobnih materialov, ki so praktično neuničljivi. A tkivo, kateremu 'sosed' postanejo, ni iz umetnih materialov, je naše lastno tkivo in zato še vedno občutljivo na bakterije v zobnih oblogah. Na to se vse prevečkrat pozabi. Pri vseh nadomestkih zob in tudi pri fiksnih ortodontskih aparatih nastanejo skriti kotički, ki so raj za kopičenje in uničevalno delovanje bakterij v zobnih oblogah. Najbolje je, da nas uporabe pripomočkov za čiščenje nauči strokovnjak, ki ob kontrolnih pregledih dodatno preveri, kako dobro nam gredo novo naučene spretnosti od rok.


Pometimo z bakterijami

Tolikokrat slišana temeljita, natančna, dobra, odlična ustna higiena, bi brez pravih pripomočkov ne mogla biti taka. Pravilno izbrana zobna ščetka, ki bo mehka, da z njo ne bomo mogli poškodovati dlesni in ki bo imela več tisoč ščetin, ki bodo lahko detajlno posegale v mehke zobne obloge, je samo najosnovnejši pripomoček. Lahko ga nadomestimo z električno zobno ščetko. A pazimo pri izbiri. 73 odstotkov slovenskih zobozdravnikov se je odločilo za nakup električne zobne ščetke Sonicare. Oni že vedo zakaj. Poleg zobne ščetke je za dobro ustno higieno treba uporabiti še medzobno ščetko in/ali zobno nitko, s katerima odstranimo zobne obloge iz medzobnih prostorov. Za čiščenje zobnih vsadkov, mostičkov in fiksnih ortodontskih aparatov sta potrebna še dodatna pripomočka – nitke z odebeljeno čistilno gobico in čopaste ščetke.

Za obvladovanje zobnih oblog, ki nam bo pomagalo k ustnemu zdravju, je potrebna tudi motivacija, ki bo skrbela, da bo čiščenje zob potekalo sistematično in redno ter da bo vsakič trajalo toliko časa, dokler najbolj natančen instrument, kar ga premoremo – naš jezik –, ne bo ugotovil, da so zobje čisti.

Ne pozabimo se vsaj dvakrat v letu oglasiti pri zobozdravniku in ustnem higieniku na preventivnem pregledu. Potrditev s strani strokovnjaka, da je naše ustno zdravje dobro, bo za vzdrževanje dobre ustne higiene in ohranjanje dobrega ustnega zdravja še dodatna motivacija.

0

Galerija  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 9. maj 2022 18:38
   Slavospev poceni laku za nohte
  • Tanja 26. apr 2022 16:57
   Razočaranje
  • Tanja 26. apr 2022 15:39
   Odličen
  • Dow* 14. nov 2021 20:14
   super
  • Dow* 14. nov 2021 20:09
   še kar
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Čas je, da damo hlačam – sploh kavbojkam – malo premora. In praznični december je idealna priložnost!