Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Ali si znate pravilno očistiti zobe?

Čiščenje zob – rutina ali veščina?

30. maj 2011 14:01
3

Oglasno sporočilo

Vsakodnevna opravila, ki spadajo k osnovni higieni, izvajamo rutinsko. Zato, ker so vedno ista in zato, ker se ponavljajo. Naši gibi pri njihovem izvajanju si sledijo samodejno, brez našega razmišljanja oziroma brez kakršnega koli miselnega napora. Ali se nam to lahko maščuje? Ali je rutinsko čiščenje zob dovolj dobro, dovolj učinkovito? Lahko vsa pričakovanja učinkovitosti in temeljitosti odstranjevanja vsakodnevnih zobnih oblog naložimo na ramena izdelkov za ustno higieno?

ustna_higiena
 


Zavedanje o pomembnosti ustne higiene

O tem, da je redna in temeljita ustna higiena potrebna za vzdrževanje ne samo lepega nasmeha ampak tudi ustnega zdravja, že dolgo ni več dvoma. Iz generacije v generacijo je to zavedanje bolj prisotno, kakor tudi ozaveščenost o povezavi med ustnim in sistemskim zdravjem. Slabo stanje v ustih ne vpliva samo na skrunjen estetski videz, temveč je povezano je z bolečinami, neprijetnimi vonjavami in ne nazadnje, ljudje s slabim stanjem oralnega zdravja so mnogo bolj izpostavljeni tveganju za različne druge resne zdravstvene zaplete. Če še ni vsem znano, kako zahrbtno se nam lahko maščuje nezdravljeno vnetje dlesni, pa je vsakemu kristalno jasno, da so infarkt, možganska kap, oslabljen imunski sistem in sladkorna bolezen tista zdravstvena stanja, katerih si nihče ne želi.


Koraki k uspešnemu ukrepanju

K preprečevanju težkih zdravstvenih zapletov, ki bi lahko nastali zaradi slabega ustnega zdravja veliko prispeva zavedanje o pomembnosti vsakodnevne redne in temeljite ustne higiene. Tudi poznavanje izdelkov, s katerimi si pri tem pomagamo, je zelo dobrodošlo. Veliko naredimo že s tem, da za čiščenje zob uporabimo mehko zobno ščetko, ki ima več tisoč finih tankih vlaken. S tako ščetko bomo lahko segli v žleb med dlesnijo in zobom, kjer se zadržujejo mehke zobne obloge, ne da bi pri tem poškodovali dlesni. Med električnimi zobnimi ščetkami svojo odličnost potrjuje ščetka, ki deluje s patentirano tehnologijo zvoka  in s pomočjo dinamičnega fluidnega delovanja. Tudi redno čiščenje medzobnih prostorov s pravilno izbrano zobno nitko in/ali medzobno ščetko je eden od korakov do dobrega ustnega zdravja. Nepogrešljivi so tudi redni pregledi pri zobozdravniku, ki jih opravimo dvakrat na leto.

ciscenje_zob_pri_zobozdravniku 


Rutina ni vrlina

Ko nam je jasno, da je čiščenje zob pomembno za naše zdravje in smo zelo motivirani, da ga redno izvajamo in ko izberemo vse optimalne pripomočke, s katerimi si lahko pri tem pomagamo, pa se pogosto vedno znova ujamemo v isto zanko. Rutino.

 • Kolikokrat ste ob čiščenju zob razmišljali, kateri zob čistite?
 • Štejete s koliko mikrogibi zakrožite po robu med dlesnimi in zobom?
 • Oziroma, če uporabljate električno zobno ščetko, ali ste pozorni kako dolgo se zadržite ob posameznem zobu?
 • Kolikokrat razmišljate ali je vaš pritisk med čiščenjem dovolj nežen?
 • Kolikokrat ste si zjutraj razmazali penečo dišečo zobno pasto po zobeh in bili prepričani, da ste si zobe dobro očistili, saj ste imeli čudovit svež občutek v ustih, kar je seveda popolna samoprevara.
 • Ste pozorni, kako povlečete zobno skozi stično točko zob ali so vaše dlesni že navajene mesarjenja?
 • Ste prepričani, da uporabljate pravo velikost medzobne ščetke?

Rutinsko čiščenje zob ne more biti dobra popotnica k ustnemu zdravju.


Čiščenje zob je veščina

Če si želimo pravilno in dobro čistiti zobe, se moramo te veščine naučiti. Ne od staršev, razen seveda, če niso strokovnjaki s tega področja, temveč od strokovnjakov. Vsak človek ima edinstveno ustno votlino. Ustni higienik ali zobozdravnik lahko ob pregledu natančno pojasni kje so kritična mesta v posameznikovi ustni votlini in na kakšen način ter katere pripomočke bo najbolje uporabiti za vzdrževanje dobrega ustnega zdravja. Sledi naše dosledno upoštevanje in izvajanje navodil ter samokontrola. Veščina čiščenja zob ni umetnost, ki ne bi mogla biti dostopna vsakomur, je pa zagotovo potrebna strokovnega poduka.

Samokontrolo lahko zelo učinkovito izvajamo, če s sistemom za dvobarvno razkrivanje zobnih oblog enkrat do dvakrat mesečno preverimo temeljitost in učinkovitost svojega čiščenja zob. Sistem je na voljo v obliki tekočine ali tablet, odličen pa je zato, ker zobne obloge obarva v dveh barvah. Z rdečo barvo razkrije obloge stare do 24 ur, z modro pa starejše. Če najdete v svojih ustih veliko modro obarvanih mest pomeni, da se boste morali natančnosti čiščenja zob bolj posvetiti oziroma ponovno povprašati za nasvet strokovnjaka.

3

Galerija  Preberi še


  Razvrsti po:
   • Vanni

   • 15. jul 2009 13:33

    AngelEye, tabletke za razkritje zobnih oblog sem jaz dobila v Mullerju, kupiš pa jih lahko tudi v lekarni, Sanolaborju ipd.

   0
   • AngelEye

   • 15. jul 2009 9:40

    Kje se pa to dobi? Big smile

   0
   • Malina

   • 14. jul 2009 16:27

    priznam, da sem se zamislila, čeprav si zobe umivam 3x dnevno, od tega jih po umivanju 2x dnevno še nitkam. nisem vedela, da se dobi sistem za dvobarvno obarvanje zobnih oblog - to bi pa bilo kar dobro enkrat preizkusiti.

   0
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 9. maj 2022 18:38
   Slavospev poceni laku za nohte
  • Tanja 26. apr 2022 16:57
   Razočaranje
  • Tanja 26. apr 2022 15:39
   Odličen
  • Dow* 14. nov 2021 20:14
   super
  • Dow* 14. nov 2021 20:09
   še kar
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Čas je, da damo hlačam – sploh kavbojkam – malo premora. In praznični december je idealna priložnost!