Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Zakaj za božič in novo leto postavljamo jelko?

24. dec 2022 15:52
0

Oglasno sporočilo

Če dobro pomislite, so božična drevesa precej nenavadna tradicija. Vsakega decembra se ljudje po vsem svetu odpravijo v najbližji gozd, odrežejo drevo – ali pa ga kupijo – ga odpeljejo v svoje domove, kjer ga okrasijo z lučkami, okraski in bleščicami, nato pa ga januarja odvlečejo na odpad.

Vendar so zimzelene vejice že zelo dolgo pomemben del poganskih praznovanj zimskega solsticija. Carole Cusack, profesorica religioznih študij na Univerzi v Sydneyju, je razložila, da so zimzelena drevesa del praznovanj sredi zime že od nekdaj. Sporočajo, da sta življenje in svetloba zmagala nad smrtjo in temo.

Težko je reči, kdaj in kje so se ti poganski običaji spremenili v tradicijo, ki jo poznamo danes. Več držav na primer trdi, da se je božično drevo rodilo pri njih, različni miti pa poskušajo razložiti, kaj vse to pomeni. A čeprav božična drevesca postavljajo po celem svetu, prihajajo iz krajev z veliko zimzelenimi gozdovi, zlasti iz severne Evrope.

V nadaljevanju si oglejte, kako je božično drevo postalo sodobni simbol in pripeljalo do začetka novih tradicij.

V severni Evropi obstajajo različne zgodbe

Latvija in Estonija npr. trdita, da je prvo božično drevo "zraslo" v njunih državah. Latvijski običaji glede božičnega drevesa segajo v leto 1510, ko je skupina trgovcev, imenovana Hiša črnih glav, nosila okrašeno drevo skozi mesto in ga zažgala. Estonija je na te trditve odgovorila, da ima dokaze, da je isti ceh priredil podoben festival že daljnega leta 1441 v Talinu, glavnem mestu Estonije.


Božično drevo v Talinu, Estonija

Zgodovinarji so podvomili v obe trditvi. Tako je leta 2016 je Gustavs Strange iz Latvijske nacionalne knjižnice v Rigi za New York Times dejal, da praznovanje ceha verjetno ni imelo nobene zveze z božičem. Vendar pa ti dve državi še vedno tekmujeta, kdo ima najboljše božično drevo. Na Mestnem trgu v Rigi je spominska plošča, ki označuje mesto, kjer je bilo postavljeno prvo božično drevo.

Je božično drevo prišlo iz Nemčije?

Cusack pravi, da je bolj verjetno, da je božično drevo, ki ga poznamo danes, prišlo iz regije Alzacija v Franciji v 16. stoletju. Takrat je bilo to območje del Nemčije, zdaj pa je del Francije. Zgodovinski zapisi kažejo, da je bilo božično drevo v katedrali v Strasbourgu postavljeno leta 1539. Tradicija je na tem območju postala tako priljubljena, da je Freiburg leta 1554 ljudem prepovedal sekanje dreves za božič.


Božično drevo v Berlinu, Nemčija

V ljudskem izročilu je veliko različnih idej o tem, kaj drevo pomeni; nekateri menijo, da temelji na rajskem drevesu, simbolu rajskega vrta v srednjeveški zgodbi o Adamu in Evi. Spet drugi trdijo, da božično drevo izhaja iz božičnih piramid, lesenih konstrukcij z zimzelenimi vejami in verskimi figurami na njih.

Kljub temu so ga nemške družine še naprej izdelovale, kar se je sčasoma spreminjalo, dokler ni postalo to, kar je danes. Cusack pravi, da se Martinu Luthru, protestantskemu reformatorju, pogosto pripisuje zasluga, da je bil prvi, ki je na božično drevo namestil lučke. To je seveda storil s svečami namesto z električnimi lučkami, ki so jih izumili šele leta 1882. Na to idejo je prišel, ko se je ponoči sprehajal po gozdu, ko so sijale zvezde. Ko so se Nemci preselili v druge države, so te običaje prinesli s seboj. Cusack pravi, da je bilo do leta 1800 božična drevesca mogoče najti po vsej Evropi.

V Združenem kraljestvu so božična drevesa postala zelo priljubljena

Kraljica Charlotte, princesa nemške vojvodine, ki se je sredi 18. stoletja poročila s kraljem Jurijem III, naj bi v kraljevo gospodinjstvo prinesla prvo božično drevo. Vendar je še ena britanska kraljica poskrbela, da so božična drevesa postala to, kar so danes: simbol prazničnega časa.


Božično drevo v Londonu

Danes je božično drevo na trgu Trafalgar najbolj znano drevo v Londonu. To drevo ima dolgo in zanimivo zgodovino po vsem svetu: leta 1947 je Norveška začela Veliki Britaniji v zahvalo za pomoč Norveški, ko je njena vlada med drugo svetovno vojno pobegnila v Veliko Britanijo, vsako leto pošiljati božično drevo.

V ZDA potekajo prireditve, na katerih ljudje krasijo drevesa

Ko so se konec 17. stoletja hessenske enote pridružile Britancem in se borile v revolucionarni vojni, so morda s seboj prinesle tradicijo božičnega drevesa. V naslednjih letih so to tradicijo v ZDA prinesli tudi nemški priseljenci – zgodovinar Penne Restad pa pravi, da so drevesca sčasoma postala "predmet fascinacije drugih Američanov".


Nacionalno božično drevo v Washingtonu je južno od Bele hiše

Po letu 1850, ko je filadelfijska knjiga Godey's Lady's Book ponatisnila božični prizor kraljeve družine iz Illustrated London News, je božična drevesca postavljalo čedalje več ameriških družin, toda revija je spremenila nekaj stvari: tako so Viktoriji odstranili krono, Albertu pa kraljevi pas, da bi bili videti kot ameriška družina.


Božično drevo v Rockefeller centru v New Yorku

Danes je postavljanje božičnega drevesca ena najbolj znanih ameriških tradicij, ki se je drži veliko ljudi, da bi tako naznanili začetek praznične sezone. Leta 1923 je predsednik Calvin Coolidge nadzoroval prižiganje prvega nacionalnega božičnega drevesa. Deset let pozneje, leta 1933, je mesto New York prižgalo prvo božično drevo v Rockefellerjevem središču, ki je od takrat postalo obvezen ogled za turiste in Newyorčane vsako praznično sezono. Od takrat se obe drevesi prižigata vsako leto, razen nekaj let v štiridesetih letih prejšnjega stoletja, ko se zaradi pravil druge svetovne vojne nista prižigali.

Rusija postavlja drevesa za novo leto

Rusija postavlja praznična drevesa že dolgo časa, a čudovito osvetljena drevesa na Katedralnem trgu v Kremlju ne postavljajo za božič, ampak so to novoletna drevesa ali "jolke". Postale so tradicija po ruski revoluciji, ko so bila božična drevesa prepovedana. Ker so bila božična drevesa in druge verske tradicije prepovedane, je sekularna vlada namesto tega začela spodbujati praznovanje novega leta.


Novoletna 'jolka' v Moskvi

Toda do leta 1935 si je sovjetska vlada premislila glede drevesa. Visoki sovjetski uradnik Pavel Postyšev je v časopisu zapisal, da bi morale družine novo leto praznovati z "jelkami, ki se bleščijo z raznobarvnimi lučkami". Ko je Sovjetska zveza v devetdesetih letih 20. stoletja razpadla, se je božič vrnil v Rusijo. Kljub temu je jelka od takrat ostala tradicionalno novoletna.

Božično drevo iz odpadnih kovin na Antarktiki

Čeprav na južnem polu ni dreves, vseeno obstaja nekaj tradicij v zvezi z božičnim drevesom. Leta 1946 so ljudje iz posadke ameriške mornariške odprave na Antarktiko božič na morju preživeli tako, da so na jambor privezali smreko iz Kanade.


Božično drevo iz odpadne kovine na Antarktiki

Po več kot petdesetih letih so raziskovalci na ameriški postaji Amundsen-Scott na južnem polu izdelali božično drevo iz odpadne kovine in zanj izdelali okraske. Drevo iz odpadne kovine je bilo kratek čas del božičnih praznovanj na antarktični raziskovalni postaji, železarji pa so vsako leto dodajali nove okraske. Vendar pa pravijo, da drevesce iz odpadnih kovin ni več del praznovanj.

Grške božične ladje

V Grčiji so ljudje nekoč namesto dreves okrasili božične ladjice v čast svetemu Nikolaju, zavetniku države in zaščitniku mornarjev. Družine so majhne lesene čolne postavile v svoje domove, da bi pokazale, kako srečne so, da so se njihovi mornarji vrnili domov. Prižgani čolni so bili tudi na javnih trgih v mestih, kot je Solun.


Božične ladjice na Syntagma trgu v Atenah

V sodobnem času je božično drevo postalo pomembnejše od božičnega čolna, vendar lahko te čolne še vedno vidite v nekaterih otoških mestih.

Odstranjevanje dreves v Skandinaviji

Od leta 1600 dalje so skandinavske družine določile praznični dan, da so z božičnih drevesc snele sladkarije in jih nato zavrgle. Dan svetega Knuta je 13. januarja – imenuje se po kralju Kanutu, ki je bil kralj v 11. stoletju. Praznik praznujejo predvsem na Švedskem, ki velja za zadnji dan božiča, medtem ko v drugih državah božič traja 12 dni.

Za dan svetega Knuta ljudje na božična drevesa obesijo piškote in druge dobrote, ki jih otroci kasneje pojedo. Ko družina konča s snemanjem okraskov z drevesa, zapojejo, nato drevo slovesno vržejo skozi vrata. Na Norveškem drevo nato razrežejo in ga sežgejo v kaminu.

Švedi so začeli božične okraske odstranjevati prej, zaradi česar je tradicija dneva svetega Knuta postala manj pogosta. Vendar je švedski folklorist Bengt Af Klintberg leta 2015 povedal, da bo tradicija živela naprej v tradicionalnih pesmih te države.

Vendar je resnica o tem, kaj se skriva za to katalonsko tradicijo, še vedno skrivnost. Tako kot razne druge zgodbe, se je morda tudi ta izgubila v zgodovini.
 

0

Galerija  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja pred 4 dnevi
   RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
   Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
   Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
   Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
   Ne neguje
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Vintage obleke so v zadnjih letih vse bolj priljubljena izbira na rdeči preprogi – od Oskarjev do Met Gala in vseh vmes.