Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Zakaj so zdrave maščobe tako zelo pomembne za naše zdravje?

18. jan 2024 9:20
0

Ja, maščobe. To je znanstveno dokazano dejstvo: vaši možgani in telo potrebujejo dvoje ključnih maščob: holesterol in omega-3 maščobne kisline za optimalno delovanje. Si predstavljate, kakšno škodo delamo svojemu zdravju, če nimamo dovolj holesterola in ne zaužijemo dovolj omega-3 maščob?

Več, kot je vegetarijanske in veganske prehrane ter uživanja predelane hrane, polne večkrat nasičenih maščob, več je pojavov depresije, anksioznosti, motenj pozornosti in drugih duševnih motenj. Naključje? Prav gotovo, da ne. Ali ste vedeli, da je nizek holesterol povezan z umori, samomori in hudo depresijo? Če želite biti zdravi, morate dnevno dobiti dovolj pravih vrst maščob.

Mimogrede, če še niste prebrali članka o holesterolu, je skrajni čas, da to naredite sedaj.

Maščobe so ključnega pomena

Maščobe imajo pomembno strukturno vlogo v membranah možganskih celic. Esencialna maščobna kislina DHA predstavlja celo četrtino vseh možganskih maščob in je za možgane najprimernejša maščoba za izgradnjo membran.

Možgani, DHA in maščobe

Kadar možgani s prehrano ne dobijo zadostnih količin DHA – in s sodobno prehrano, ki pri večini temelji na žitaricah, stročnicah, sadju in zelenjavi ter nezdravih rastlinskih oljih, manjka pa nepredelanih živil živalskega izvora, jih redkokdo dobi dovolj, če jih ne dodaja – so prisiljeni uporabljati slabše maščobe, kot so nasičene in transmaščobe. Membrane možganskih celic s temi slabšimi maščobami postanejo bolj toge, kar lahko upočasni obdelavo informacij in splošno delovanje možganov.

Ugotovitve raziskav

 • Zdravi mladi odrasli, katerih prehrana je vsebovala premalo DHK, so ugotovili, da je dodajanje v obliki prehranskih dopolnil pripomoglo k zdravemu spominu in reakcijskemu času.
 • DHK koristi tudi starejšim, ki imajo blage težave s spominom, povezane s staranjem. Pri starejših osebah, ki so jemale prehransko dopolnilo z ribjim oljem, se je po enem letu bistveno izboljšal kratkoročni in delovni spomin v primerjavi s tistimi, ki so jemali placebo.
 • Spomin je le eden od vidikov kognitivnih funkcij, ki jih dopolnila omega-3 podpirajo: V metaanalizi 10 randomiziranih kontroliranih raziskav je bilo ugotovljeno, da pomaga tudi pri ohranjanju idealnega razpona pozornosti in hitrega procesiranja!

Seveda pa ne smemo pozabiti na EPK!

 • Čeprav nima takšne strukturne vloge kot DHK, pa pomaga podpirati razpoloženje in čustveno ravnovesje.
 • Ugotavljajo, da EPK podpira tudi zdrav odziv na vnetja v možganih, saj pomaga vzdrževati zdrave presnovne poti.
 • EPK je za podporo razpoloženja torej učinkovitejša od DHK.
 • Ugotovljeno je bilo tudi, da je dodajanje omega-3 učinkovito pri ljudeh, ki so nagnjeni k nihanju razpoloženja, in podpira zdrav odziv na občasni, vsakodnevni stres.

Na kaj morate biti pozorni, ko kupujete prehranska dopolnila?

Ker se v ribah lahko kopičijo toksini, kot so živo srebro, dioksini in poliklorirani bifenili (PCB), je izjemno pomembno, da je izdelek zelo prečiščen. Britanski proizvajalec Natures Aid se lahko pohvali s kar 43-letno tradicijo izdelkov, ki slovijo po izjemni čistosti in vrhunski kakovosti – so tudi redni prejemniki nagrad. Zato z izbiro omega-3 maščob Natures Aid nikakor ne morete zgrešiti, široka paleta izdelkov, namenjenih dojenčkom, otrokom in odraslim pa ponuja popoln izdelek za vsakogar.

 • Ribje olje se zlahka pokvari; poiščite izdelek, ki je izdelan v skladu z najvišjimi standardi kakovosti, kot so izdelki Natures Aid.
 • Izberite izdelek z razmerjem 60/40 med EPA in DHA, pri čemer uživajte najmanj 500 mg DHA na dan.


Zdrave maščobe preverjene kakovosti za vse starosti, potrebe in okuse dobite TUKAJ.

 

PREBERITE TUDI:

0

Galerija

  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
   RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
   Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
   Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
   Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
   Ne neguje
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Ali vas zastrupljajo vaši tamponi? Ugotovitve študije so pokazale 16 kovin v široko dostopnih blagovnih znamkah tamponov.