Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

To zelišče je učinkovita pomoč pri vročinskih oblivih in drugih težavah v menopavzi

18. jun 2024 12:26
0

Številne ženske se za lajšanje simptomov (peri)menopavze poslužujejo rastlinskih zdravil. Od vseh simptomov menopavze so vročinski oblivi pogosto najbolj problematični, saj ovirajo vsakdanje življenje, ogrožajo čustveno zdravje in motijo spanje.

Vročinski oblivi se lahko pojavijo kadar koli podnevi ali ponoči in so pogosto opisani kot močan in nenaden občutek vročine, ki se širi po telesu.

Kaj je žajbelj?

Žajbelj (Salvia) je del družine met. Obstaja več kot 900 vrst. Nekatere vrste, kot sta Salvia officinalis in Salvia lavandulifolia, so pogosta sestavina številnih kuharskih receptov, včasih pa se uporabljajo tudi v prehranskih dopolnilih.

Žajbelj ima veliko antioksidantov in protivnetnih lastnosti in ima dolgo zgodovino kot ljudsko zdravilo za številna obolenja in težave. Ženske žajbelj uporabljajo pri več simptomih menopavze, vključno z nočnim potenjem, vročinskimi oblivi in nihanjem razpoloženja.

Okoli 80 odstotkov žensk, ki doživijo menopavzo, ima te simptome, pa tudi utrujenost, izgubo kostne gostote in povečanje telesne teže.

Kako žajbelj vpliva na menopavzo?

Žajbelj ženske že stoletja uporabljajo za lajšanje simptomov menopavze.

Strokovnjaki pravijo, da ima žajbelj blage fitoestrogene lastnosti. Fitoestrogeni so rastlinske spojine, ki v telesu naravno posnemajo estrogen. Ker v perimenopavzi začne estrogen upadati, so fitoestrogeni, kot je žajbelj, v tem času deležni vse večje pozornosti zaradi svojih ugodnih učinkov na zdravje.

Študije

V študiji iz leta 2011 so raziskovalci ocenjevali učinkovitost in varnost uporabe žajblja za zmanjšanje vročinskih oblivov, tako da so skupini žensk osem tednov dajali žajbljev pripravek v obliki tablet. Po štirih tednih je približno polovica udeleženk opazila občutno zmanjšanje vročinskih oblivov, po osmih tednih pa je 64 odstotkov opazilo zmanjšanje simptomov.

Avtorji so ugotovili, da je dodajanje žajblja vsak teden zmanjšalo vročinske oblive in presenetljivo povsem odpravilo hude vročinske oblive.

Klinična študija iz leta 2016, izvedena na 100 ženskah v menopavzi, ki so se pritoževale nad vročinskimi oblivi, je pokazala podobne ugotovitve. Raziskovalci so udeleženke razdelili v dve skupini: prva je osem tednov dnevno jemala tri tablete žajblja (100 mg), druga pa je enako obdobje dnevno jemala placebo. Ob koncu raziskave so se pogostost, trajanje in intenzivnost vročinskih oblivov in nočnega potenja v skupini z žajbljem v primerjavi s kontrolno skupino bistveno zmanjšali.

Avtorji so opozorili, da bi lahko žajbelj veljal za učinkovito in varno alternativo hormonskemu nadomestnemu zdravljenju (HRT) za ženske, ki ga ne morejo ali ne želijo jemati.

Pred kratkim, leta 2019, so raziskovalci našli več podatkov, ki so utemeljevali te ugotovitve. V manjši klinični raziskavi so raziskovalci 30 ženskam, starim od 44 do 58 let, štiri tedne dnevno dajali kapsulo žajbljevega izvlečka. Resnost simptomov vsake ženske so primerjali pred obdobjem jemanja dodatkov in po njem.

Ob koncu raziskave so avtorji poročali o znatnem zmanjšanju resnosti nočnega potenja in vročinskih valov ter utrujenosti in panike. Tako kot pri prejšnjih študijah so raziskovalci opazili, da je žajbelj učinkovito zdravilo za zmanjšanje vročinskih obliva.

Kakšen je najboljši način jemanja žajblja?

Žajbelj se pogosto uživa kot čaj, na voljo je tudi v obliki kapsul in tablet, torej kot prehransko dopolnilo. Pri simptomih menopavze so preučevali le žajbelj kot prehransko dopolnilo, medtem ko za ostale oblike ni dovolj raziskav, da bi vedeli, ali drugi žajbljevi izdelki delujejo enako dobro, niti kakšen je najboljši odmerek.

Za lajšanje simptomov menopavze je bilo preučeno le delovanje žajblja v obliki prehranskega dopolnila.

0

Galerija

  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
   RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
   Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
   Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
   Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
   Ne neguje
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  V zadnjem času se na družbenih omrežjih pojavlja naval svetlejših odtenkov las.