Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Z izločitvijo zgolj teh 3 živil boste ogromno naredili za svoje zdravje in počutje

4. jan 2017 13:42 Tanja Matko
0

Dandanes je na voljo toliko diet oz. načinov prehranjevanja, da jih skorajda ni več mogoče našteti. Nekaterim bolj ustreza ena, drugim druga, tretji skombinirajo kaj svojega, četrti ne pazijo na nič in jedo vse. A če ste med tistimi, ki jim je mar za zdravje in ga je jemljejo za samoumevnega, niste pa za kakšne stroge ukrepe, diete in odrekanja, vam bo upoštevanje spodnjih treh pravil pisano na kožo.
 
Z izločitvijo zgolj teh treh 'belih strupov' boste dolgoročno toliko naredili za svoje zdravje, počutje in vitalnost, da lahko na druge diete pozabite. Za katera 3 živila gre?
 

1. Sladkor

Sladkor je nekaj najslabšega, kar lahko vnesete v svoje telo. Vodi v metabolni sindrom in diabetes tipa 2; poškoduje srce, ki lahko vodi celo v odpoved srca; povzroča glikacijo, v katerem se sladkor v krvi veže na proteine in ustvari škodljive nove molekule, imenovane 'napredni glikacijski končni produkti' (advanced glycation end products – AGE). In več sladkorja zaužijete, več AGE nastane, kar pomeni močno pospešeno staranje, in staranje ne pomenijo le gubice na obrazu, temveč propadanje vseh organov v telesu!
 
Da se ne bom ponavljala, si več preberite v članku Sladkor, ubijalec moderne dobe in na zgoraj danih povezavah.
 

2. Pšenica

Verjetno ste že vsi slišali za škodljive učinke glutena (ali ste vedeli, da je to latinsko ime za lepilo?), a četudi nimate celiakije ali preobčutljivosti na gluten, je sodobna pšenica svetlobna leta daleč od tega, kar je bila pred 100 in več leti. Gre za povsem degenerirano in spremenjeno rastlino, polno škodljivih snovi, ki nima nikakršnih pozitivnih vplivov na telo, temveč zgolj negativne.
 
In medtem, ko je večina slišala za gluten, pa je tu še izjemno škodljivi gliadin. A celo to ni vse: pšenica vsebuje več tisoč različnih škodljivih beljakovin in sintetičnih aditivov, saj gre skozi tako številne in invazivne kemične in mehanske obdelave, da ji niti ne moremo več reči hrana, temveč kvečjemu strup (ne, prav nič boljša ni od sladkorja, le da je ima škodljivo delovanje na drugačne načine).
 
Kako deluje gluten? Gre za lepilo, ki aglutinira (lepi) celice. Če se to dogaja v črevesju, imamo lahko srečo in ne pride do hujših težav kot so npr. napihovanje, vetrovi in zaprtje; kadar pa se aglutinacija dogaja v drugih delih telesa – npr. jetrih, ledvicah in možganih – pa lahko posamezniku povzroči precej hujše težave. In četudi škodljivih učinkov morda ne opazite takoj, vam počasi in postopoma načenjajo zdravje in potem nekega dne udari kot strela z jasnega; kronične bolezni, slabo počutje, alergije, astma; pomanjkanje energije in neštete nepojasnjene zdravstvene težave. Pogosto, žal, nepopravljive, saj se je v telesu tekom let nabralo preveč poškodb.
 
Zakaj jo kljub temu uporabljajo povsod? Iz istega razloga kot sladkor: denar je sveta vladar in pšenica je cenovno neprimerljivo ugodnejša kot druga žita, ki so praviloma tudi bolj zdrava, še zlasti, če so ekološko pridelana.
 
Da je pšenica strup sodobnega časa, ve tudi ameriški kardiolog dr. William Davis. S svojo knjigo 'Wheat belly' je precej razburkal javnost, v njej pa natanko razloži, zakaj ne bi smeli jesti pšenice.
 

3. Mleko in mlečni izdelki

Prepričanje, da je treba piti mleko za močne kosti, saj naj bi iz njega dobili kalcij, je trdno vcepljeno v možgane ljudi. A žal ne zato, ker bi bilo to dejstvo, temveč je zgolj posledica močnega živinorejskega lobija in njegovega PR-a. A česar se večina ne zaveda, je dejstvo, da ima pasterizirano, homogenizirano mleko, kakršno kupujejo v trgovinah, bore malo opraviti z močnimi kostmi ali celo dobrim zdravjem. Pravzaprav je ravno nasprotno – pasterizirano mleko nima nikakršnih pozitivnih vplivov na zdravje in ga ne bi smel piti prav nihče.
 
Medtem ko mleko sicer res vsebuje kalcij, je vse prej kot idealen vir tega minerala. Ena najhujših posledic pasterizacije je, da večino kalcija v mleku naredi netopnega, torej ga telo ne more absorbirati. Mleko je za ljudi zelo težko prebavljivo, saj ni namenjeno človeku – v sodobni predelani obliki pa še manj. Če že, je boljša alternativa jogurt, ki povrhu vsega vsebuje več kalcija kot mleko.
 
A ne glede na to ni najboljši vir kalcija, temveč je to zeleno listnata zelenjava. Ta vsebuje enako ali celo več kalcija na skodelico, za razliko od mleka in mlečnih izdelkov pa vsebuje tudi vitamin K, ki je nujno potreben za močne kosti. Prav tako veliko kalcija vsebuje sezam.
Poleg tega pasterizacija uniči vitamin C, ki je v surovem, svežem v mleku; omogoči pa tudi razvoj škodljivih bakterij.
 
Zato če poznate kakega kmeta, ki svoje krave hrani naravno (prosta reja) in si občasno privoščite kak kozarec surovega mleka (ali izdelkov iz njega), ni prav nič narobe. Ravno nasprotno, od tega mleka imate dejansko lahko koristi. Surovo sveže mleko je tako zelo dober vir kalcija, pa tudi drugih zdravju koristnih snovi kot so ostali minerali, vitamini, encimi in zdrave bakterije (med njimi lactobacillus acidophilus).
 
Skratka, hormonov in antibiotikov polno mleko in mlečni izdelki, ki so povrhu vsega še homogenizirani in pasterizirani in kakršni so izključno na voljo v trgovinah, so tretji največji strup sodobnega časa.
 
Zanimivost: ali ste vedeli, da mleko in mlečni izdelki eden najpogostejših povzročiteljev aken in nečiste kože in celo astme? Mnogo ljudi, med katerimi sem tudi sama, je bilo celo življenje prepričanih, da ima astmo. A ko s(m)o ukinili mlečne izdelke, je tudi astma čudežno izginila!
 

Zaključek

Če ste ljubitelj mlečnih izdelkov in peciv, si morda mislite, da je nemogoče, da bi lahko izločiti ta živila. A verjemite – vsi, ki jih danes ne uživamo več, smo bili nekoč na istem. Prepričani, da je to hrana, ki ne le ne škoduje, temveč nam celo koristi; in še bolj prepričani, da se ji ne bi mogli nikoli odreči.
 
A vse je le navada in stvar odločitve in bolje jo je sprejeti prej kot kasneje. Saj veste – bolje preventiva kot kurativa, ko so posledice na zdravju že nepopravljive. Z izločitvijo teh treh živil si boste naredili enormno uslugo, tako kratkoročno kot tudi dolgoročno, kajti verjemite: tudi pri 60-ih ali 80-ih, ki se vam zdijo morda ta trenutek še svetlobna leta daleč, si boste želeli, da bi bili vitalni in polni energije, ne pa bolehni, odvisni od drugih in s kupom 'zdravil' z vrsto stranskih učinkov.
 
In preden rečete "Ah, nobene garancije ni, da bom potem pa zdrav/a!" in se odločite, da boste še naprej jedli stvari, ki si prej zaslužijo ime strup kot pa hrana: res je, garancije ni. Je pa neprimerljivo več možnosti, da boste (bolj) zdravi in nobenega razloga ni, da bi se zato igrali rusko ruleto s svojim zdravjem. Ko vas bo streznila bolezen, poti nazaj morda ne bo več.

Pa še nekaj: ko boste nekaj časa brez te 'hrane', se boste nekega dne zavedli, da je sploh ne pogrešate. Zato: kar pogumno!

0

Galerija

  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
   RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
   Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
   Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
   Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
   Ne neguje
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Zavedati se moramo ene pomembne stvari: eno so moda in trendi, ki pridejo in gredo; drugo pa je večna, ženstvena klasika.