Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Vdihovanje eteričnih olj med spanjem sproži dramatično izboljšanje spomina

2. sep 2023 13:30
0

V majhni randomizirani raziskavi so raziskovalci ugotovili, da se je pri kognitivno normalnih posameznikih, ki so bili 6 mesecev vsako noč 2 uri izpostavljeni vonju eteričnega olja, spomin izboljšal kar za 226 % v primerjavi s kontrolno skupino, ki je prejela le sledove razpršenega vonja.

Poleg tega je slikanje z magnetno resonanco (fMRI) pokazalo, da se je pri osebah iz prve skupine izboljšalo delovanje levega uncinatnega fascikula, področja možganov, povezanega s spominom in kognicijo, ki s starostjo upada.

"Po mojem vedenju je ta stopnja izboljšanja spomina veliko večja od vsega, o čemer so poročali pri doslej, ugotovili pa smo tudi, da se je kritična spominska pot v njihovih možganih izboljšala v podobnem obsegu v primerjavi s tistimi, ki niso vdihovali toliko eteričnega olja," je povedal glavni raziskovalec Michael Leon, doktor znanosti, profesor na Univerzi Kalifornija v Irvinu.

Možganska "avtocesta"

V raziskavi so bili udeleženci vsakodnevno izpostavljeni različnim eteričnim oljem, ki so že v raziskavah na miših pokazali, da imajo tovrstni učinek – torej izboljšajo spomin in nevrogenezo. Prejšnja študija je pokazala, da je izpostavljenost posameznim eteričnim oljem 30 minut na dan v treh mesecih povzročila nevrogenezo v olfaktornem predelu in hipokampusu.

"Naš voh je edino čutilo, ki ima neposredno 'avtocesto' za vhod v območja spominskih centrov v možganih; vsa druga čutila morajo do teh možganskih območij priti po tako imenovanih 'stranskih ulicah' možganov, zato imajo posledično veliko manjši vpliv na ohranjanje zdravja teh spominskih centrov."

"Ko je voh poslabšan, se spominski centri v možganih začnejo slabšati, in nasprotno, ko ljudje dobijo voh nazaj, se njihova spominska območja povečajo in postanejo bolj funkcionalna," je dodal.

Motnje v delovanju voha so prvi simptom Alzheimerjeve bolezni, pojavljajo pa se tudi pri skoraj vseh nevroloških in psihiatričnih motnjah.

"Naštel sem jih 68, med njimi anoreksijo, anksioznost, ADHD, depresijo, epilepsijo in možgansko kap. Dejansko je mogoče v srednjih letih življenja smrtnost zaradi vseh vzrokov napovedati na podlagi vaše sposobnosti vonjanja," je dejal Leon.

Leon in njegovi sodelavci so pred tem razvili učinkovito zdravljenje avtizma z obogatitvijo okolja, ki je bilo osredotočeno na stimulacijo vonja, skupaj s stimulacijo drugih čutil. "Nato smo prišli na idejo, da bi samo obogatitev vonja lahko izboljšala delovanje možganov."

PREBERITE TUDI:

0

Galerija

  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
   RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
   Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
   Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
   Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
   Ne neguje
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Za kar najvišjo stopnjo privlačnosti je potrebnega manj vložka, kot si morda mislite.