Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Vam je dolgčas?

18. feb 2010 12:17
4

Oglasno sporočilo

Sam dolgčas sicer težko verjetno, da bi vam skrajšal življenje, vendar je lahko znak za ostala neprimerna vedenja kot so npr. pomanjkanje volje za zdravo prehranjevanje in gibanje ter kajenje, popivanje, drogiranje ipd.

Raziskovalci so pregledali izpolnjene vprašalnike, ki jih je preko 7.500 londonskih državnih uslužbencev izpolnilo med leti 1985 in 1988, stari pa so bili med 35 in 55 let. Med vprašanji je bilo tudi vprašanje, ali so se v preteklem mesecu dolgočasili na delovnem mestu.
Nato so preverili, koliko jih je do leta 2009 umrlo in odkrili povezavo; med tistimi, ki so dejali, da se na del. mestu dolgočasijo, jih je umrlo kar 2,5x več kot med tistimi, ki se niso dolgočasili. Večina jih je umrla zaradi težav s srcem.
Vendar ko so raziskovalci upoštevali še ostale rizične dejavnike kot je npr. stopnja fizične aktivnosti, se je razlika zmanjšala.

Vseeno pa je večina raziskovalcev mnenja, da obstaja direktna povezava med dolgočasjem in težavami s srcem. Pravijo namreč, da nekdo, ki mu je veliko dolgčas, ponavadi tudi nima motivacije za zdravo prehranjevanje, redno gibanje in na sploh zdrav življenjski slog - najlažje je sedeti pred TV ali računalnikom in jesti nezdravo hrano. Zato je večja verjetnost, da imajo take osebe tudi težave s srcem.

Poleg tega je dolgčas pogosto povezan tudi z depresijo, ki pa je tudi znan rizični faktor za srčne bolezni. Možno je, da ko se ljudje dolgočasijo, se v njihovem telesu sproščajo nevarni hormoni, ki srcu povzročajo stres.

Nekateri raziskovalci, ki si glede tega problema očitno niso enotnega mnenja, menijo, da dolgčas sam po sebi ne škoduje temveč da je šlo verjetno za osebe, ki so bile že sicer slabšega zdravstvenega stanja, spet drugi trdijo, da je dolgčas tako nevaren kot stres, poleg tega pa taki ljudje ne telovadijo in jedo nezdravo, več pijejo in kadijo.
Vsekakor pa v vsakem primeru poskrbimo za zdrav življenjski slog.

Raziskava je bila objavljena v časniku International Journal of Epidemiology.

4

Galerija  Preberi še


  Razvrsti po:
   • Tanja

   • 18. feb 2010 15:13

    Hehe Big smile

    Jaz jemljem te raziskave v smislu 'good to know', da se izognem tovrstnim početjem, če jih slučajno počnem oz. z njimi ne bom začela. Smile 1

    Sekirat pa itak, da se nima smisla (čeprav melo sem se zasekirala ob novici o sedenju, ker delam vsak dan 10+ ur za rač :s).

   0
   • DiLeMa

   • 18. feb 2010 15:00

    Sicer pa kaj se sekiram, do moje smrti mi bo že itak nespečnost skrčila možgane na velikost graha in se ničesar ne bom zavedala. :))    Malo heca mora bit.

   0
   • DiLeMa

   • 18. feb 2010 14:58

    Mene ti članki prav živcirajo, polno jih je o tem, kaj vse nas ogroža, če bom samo to brala, bom umrla od strahu, hahaha.

   0
   • Tanja

   • 18. feb 2010 12:52

    Eeeem, a dandanes v današnjem tempu dejansko še obstaja kdo, ki mu je dolgčas??? Shocked Ja, blagor enim, no.

   0
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 9. maj 2022 18:38
   Slavospev poceni laku za nohte
  • Tanja 26. apr 2022 16:57
   Razočaranje
  • Tanja 26. apr 2022 15:39
   Odličen
  • Dow* 14. nov 2021 20:14
   super
  • Dow* 14. nov 2021 20:09
   še kar
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Rdeča je tudi uradna barva valentinovega, zato je idealna izbira za praznovanje praznika zaljubljencev z manikiro.