Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Uživanje sladkih pijač poveča tveganje za nastanek depresije

27. jan 2013 10:00
0

Oglasno sporočilo


... povezano s povečanim tveganjem nastanka depresije pri odraslih, medtem ko pitje kave tveganje zmanjšuje. Rezultati študije so letos, 8. januarja in bodo konec marca predstavljeni na 65. letnem srečanju Ameriške akademija za nevrologijo, v San Diegu. "Sladkane pijače, kava in čaj imajo pomembne fizikalne - morda tudi mentalne zdravstvene posledice,« je povedal avtor študije Honglei Chen, z Nacionalnega zdravstvenega inštituta v Severni Karolini, ki je tudi član Ameriške akademije za nevrologijo.

Študija je zajemala 263.925 ljudi, ki so bili med leti raziskave (1995-1996), stari od 50 do 71 let. Ocenjevali so uživanje napitkov kot so kava, čaj, gazirane pijače, sadni sokovi. Po preteku desetih let, so raziskovalci udeležence povprašali o tem, če jim je bila od leta 2000 dalje, postavljena diagnoza depresije. Ugotovili so, da je bilo postavljenih kar 11.311 diagnoz. 


Uživanje kave brez sladkorja pa lahko zmanjša tveganje za nastanek depresije
Foto: 4.bp.blogspot.com

Tisti, ki so na dan popili več kot štiri pločevinke gaziranih napitkov,  so imeli za 30 odstotkov večje tveganje za razvoj depresije, kot tisti, ki takšnih napitkov niso uživali. Tisti, ki so na dan popili štiri kozarce sadnega soka, so imeli za približno 38 odstotkov večjo verjetnost za razvoj depresije, od tistih, ki sladkanih pijač ne pijejo. Tveganje pa je bilo tudi večje pri tistih, ki so namesto navadnih sladkanih pijač, uživali dietne. 
Ljudje, ki so na dan popili štiri skodelice kave, pa so imeli za 10 odstotkov manj verjetnosti za razvoj depresije, kot tisti, ki kave niso pili. 
 
»Naše raziskave kažejo, da lahko opustitev dietnih sladkanih pijač ali njihova zamenjava z uživanjem kave brez sladkorja, naravno pomaga znižati tveganje za nastanek depresije. Seveda pa je potrebnih več dodatnih raziskav,« je povedal Chen. 
 
Vir naslovne fotografije:behealthy.baystatebanner.com
0

Galerija

  loading...


  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • [*jag0da*] pred 19 h
   Odlična formula
  • Tanja 15. apr 2020 13:56
   Pozitivno presenečenje :)
  • Tanja 25. mar 2020 19:31
   Uau! Totalno pozitivno presenečenje
  • numi 24. mar 2020 18:18
   zimski
  • numi 24. mar 2020 18:00
   Dobra ampak
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Da se ne le več panično ne skrivam soncu, temveč celo namenoma sončim, verjetno ni več skrivnost.