Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Tudi strokovnjaki končno priznavajo: pomanjkanje vitamina D posledica izogibanja soncu

2. maj 2017 11:00
0

Oglasno sporočilo
... prepričevanju v nujnost neprestane, obsedene uporabe izdelkov z UV zaščito. Sonce stara kožo; povzroča kožnega raka in še kaj, trdijo uradni strokovnjaki. Pa vendar je skupaj s paničnim izogibanjem vsakršnemu izpostavljanju soncu oz. UV sevanju in obsedeni uporabi izdelkov z zelo visoko UV zaščito prišlo do vsesplošnega pomanjkanja vitamina D pri prebivalstvu.
 
 
Vitamin D je eden ključnih vitaminov, katerega pomanjkanje vodi v uničen imunski sistem in mnoge kronične in avtoimunske bolezni. Naključje? Prav gotovo, da ne, kar so pokazale tudi najnovejše raziskave (ja, končno tudi 'stroka' priznava).
 

PREBERITE TUDI: Je sonce res tako škodljivo ali: kaj v resnici povzroča raka?

 
Rezultati klinične študije so pokazali, da kar milijardi ljudi po vsem svetu primanjkuje vitamina D, ker se izogibajo soncu in/ali redno uporabljajo izdelke z UV zaščito. Posledica so kronične in avtoimunske bolezni.
 
Vitamin D, ki je sicer bolj hormon kot vitamin, nastaja v koži, ko je ta izpostavljena sončnim žarkom. Receptorji za vitamin D se nahajajo praktično v vsaki celici človeškega telesa in tudi vitamin D ima vlogo v skoraj vseh procesih, ki se odvijajo v (normalno delujočem) človeškem telesu. Med drugim vpliva na rast celic, imunski sistem, zdrave in dobro delujoče mišice, zobe in kosti ter zmanjšuje vnetne procese v telesu.
 

PREBERITE TUDI: Vse to so lahko posledice pomanjkanja vitamina D

 

Mnenje strokovnjakov - končno priznanje

"Ker ljudje že tako manj časa preživijo zunaj, na prostem, v naravi, hkrati pa se še takrat zaščitijo z izdelki z UV zaščito, je jasno, da jim primanjkuje vitamina D, saj ga telo ne more proizvajati," so povedali strokovnjaki, ki so sodelovali pri študiji. "Medtem, ko se je treba paziti, da ne dobimo kožnega raka, pa je določena količina nezaščitenega izpostavljanja soncu nujno potrebna, da v telesu nastane vitamin D."
 
Tudi določene bolezni zmanjšujejo zmožnost telesa, da ustvarja vitamin D, med drugim diabetes tipa 2, bolezni ledvic, Crohnova bolezen, celiakija in druge, zato je še toliko bolj pomembno, da se poskrbi za izpostavljanje UV sevanju in uživanje zadostnih količin vitamina D s pomočjo prehranskih dopolnil (iz hrane ga žal ni možno zaužiti dovolj).
 

PREBERITE TUDI: Pomanjkanje vitamina D vodi v depresijo

 
Za nastajanje vitamina D strokovnjaki priporočajo 5 do 30 minut na opoldanskem soncu približno dvakrat na teden – odvisno od tega, kje se oseba nahaja in njenega tena kože. V vsakem primeru začnite postopoma in nikar NE nanašajte sredstev z UV zaščito – že ZF 15 zmanjša nastajanje vitamina D v telesu za kar 99 odstotkov.
 

Foto: pixabay

0

Galerija

  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
   RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
   Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
   Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
   Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
   Ne neguje
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Žajbelj in menopavza: je to popolna zeliščna pomoč za vročinske oblive?