Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Tudi strokovnjaki končno priznavajo: pomanjkanje vitamina D posledica izogibanja soncu

2. maj 2017 11:00
0

Oglasno sporočilo
... prepričevanju v nujnost neprestane, obsedene uporabe izdelkov z UV zaščito. Sonce stara kožo; povzroča kožnega raka in še kaj, trdijo uradni strokovnjaki. Pa vendar je skupaj s paničnim izogibanjem vsakršnemu izpostavljanju soncu oz. UV sevanju in obsedeni uporabi izdelkov z zelo visoko UV zaščito prišlo do vsesplošnega pomanjkanja vitamina D pri prebivalstvu.
 
 
Vitamin D je eden ključnih vitaminov, katerega pomanjkanje vodi v uničen imunski sistem in mnoge kronične in avtoimunske bolezni. Naključje? Prav gotovo, da ne, kar so pokazale tudi najnovejše raziskave (ja, končno tudi 'stroka' priznava).
 

PREBERITE TUDI: Je sonce res tako škodljivo ali: kaj v resnici povzroča raka?

 
Rezultati klinične študije so pokazali, da kar milijardi ljudi po vsem svetu primanjkuje vitamina D, ker se izogibajo soncu in/ali redno uporabljajo izdelke z UV zaščito. Posledica so kronične in avtoimunske bolezni.
 
Vitamin D, ki je sicer bolj hormon kot vitamin, nastaja v koži, ko je ta izpostavljena sončnim žarkom. Receptorji za vitamin D se nahajajo praktično v vsaki celici človeškega telesa in tudi vitamin D ima vlogo v skoraj vseh procesih, ki se odvijajo v (normalno delujočem) človeškem telesu. Med drugim vpliva na rast celic, imunski sistem, zdrave in dobro delujoče mišice, zobe in kosti ter zmanjšuje vnetne procese v telesu.
 

PREBERITE TUDI: Vse to so lahko posledice pomanjkanja vitamina D

 

Mnenje strokovnjakov - končno priznanje

"Ker ljudje že tako manj časa preživijo zunaj, na prostem, v naravi, hkrati pa se še takrat zaščitijo z izdelki z UV zaščito, je jasno, da jim primanjkuje vitamina D, saj ga telo ne more proizvajati," so povedali strokovnjaki, ki so sodelovali pri študiji. "Medtem, ko se je treba paziti, da ne dobimo kožnega raka, pa je določena količina nezaščitenega izpostavljanja soncu nujno potrebna, da v telesu nastane vitamin D."
 
Tudi določene bolezni zmanjšujejo zmožnost telesa, da ustvarja vitamin D, med drugim diabetes tipa 2, bolezni ledvic, Crohnova bolezen, celiakija in druge, zato je še toliko bolj pomembno, da se poskrbi za izpostavljanje UV sevanju in uživanje zadostnih količin vitamina D s pomočjo prehranskih dopolnil (iz hrane ga žal ni možno zaužiti dovolj).
 

PREBERITE TUDI: Pomanjkanje vitamina D vodi v depresijo

 
Za nastajanje vitamina D strokovnjaki priporočajo 5 do 30 minut na opoldanskem soncu približno dvakrat na teden – odvisno od tega, kje se oseba nahaja in njenega tena kože. V vsakem primeru začnite postopoma in nikar NE nanašajte sredstev z UV zaščito – že ZF 15 zmanjša nastajanje vitamina D v telesu za kar 99 odstotkov.
 

Foto: pixabay

0

Galerija

  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 16. maj 2019 19:50
   Super, izpolnjuje vse kriterije!
  • Katrin 17. apr 2019 22:13
   Premalo za suho kožo
  • numi 19. mar 2019 22:29
   preprost
  • numi 19. mar 2019 22:23
   sladek in vesel
  • numi 17. feb 2019 10:29
   top 2
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
   • mijauuu je komentiral/a članek NAGRADNA IGRA: Planet Lepote vam podarja Beauty Box!.

    pred 3 h
    Posebnih priprav na poletje nimam, razen tega, da naredim malo reda med oblekami v omarah in preverim stanje sandalov Smile Glede kože pa obvezen spf 50, izogibanje namočnejšemu soncu (kakor se pač da), več vlaženja obraza Smile
    0
   • kisla je komentiral/a članek NAGRADNA IGRA: Planet Lepote vam podarja Beauty Box!.

    pred 1 dnevom
    Vse, kar spremenim, je malo več ukvarjanja z dlakami, kar pomeni, da pomladi bolj vestno uporabljam svojo Philips Lumeo Smile SPF uporabljam čez celo leto, pri negi pa poleti zadostuje kakšna lahkotnejša kremica kot v preostanku let ali pa serum ...
    0
   • teatime je komentiral/a članek NAGRADNA IGRA: Planet Lepote vam podarja Beauty Box!.

    pred 1 dnevom
    Poleti je obvezen spf, sploh če sem veliko zunaj. Uporabljam samo kreme z mineralnimi filtri. Letos je to Badger's Balm. Sicer pa izbiram bolj vlažilne kreme in serume. Na morju ne sme manjkati tudi aloe vera za pomiritev kože. Spijem veliko vode in ...
    0
   • Stephanie je komentiral/a članek NAGRADNA IGRA: Planet Lepote vam podarja Beauty Box!.

    pred 1 dnevom
    Nimam posebnih priprav na poletje. Ves čas se trudim, da jem čim bolj zdravo, domačo hrano, popijem dovolj vode in poskrbim za zadosten vnos vitaminov, mineralov in antioksidantov (ob povečanih obremenitvah ali stresu tudi s prehranskimi dopolnili). ...
    0
  Izpostavljamo
  Maščobe na točno določenem in samo na tistem delu telesa se ne da izgubiti.