Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Tek ni tako preprost, kot se zdi

9. maj 2019 8:09
0

Oglasno sporočilo

Začeli so se prijetni, toplejši dnevi in zunaj je opaziti vse več tekačev in tekačic, ki so po mrzli zimi ponovno prišli na plano. Če spadate med tekačice začetnice ali če s tekom začenjate po obdobju mirovanja, je prav, da s tekom ne začnete preveč intenzivno.

PREBERITE TUDI: Pomlad – idealen čas, da postanete bolj aktivni (5 nasvetov za lažji začetek)

Tek je najbolj preprost šport, potrebujete le malo opreme in nekaj več volje in energije. Pravijo, da le obuješ tekaške copate in greš. Če je tek tako preprost, zakaj je med tekači toliko poškodb? Sliši se zelo preprosto, premalo tekačev pa ve, da je tek potrebno kombinirati tudi z vajami za moč in da je potrebno upoštevati še nekaj drugih dejavnikov.

Začetniki teka

Tek je način gibanja in čudovit način preživljanja prostega časa v naravi. Če ste pričeli delati prve tekaške korake, ste lepote teka zagotovo že spoznali. Da pa ne boste spoznali še temnih plati, je potrebno nekaj previdnosti in znanja. Nikar se ne zaženite v tekaške kilometre. Najprej si naberite osnovno kondicijo, šele nato začnite razmišljati o napredku.

V pomoč so vam lahko spodnji članki:

Tek za začetnike - 1. del

Tek za začetnike - 2. del

Tek za začetnike - 3. del

Izognite se tudi najpogostejšim napakam: 7 napak, ki jih tekači začetniki najpogosteje naredijo


Tek ni le tek

Tek ne sme biti le 'brezglavo' tekanje. Seveda je pomembno, da v teku lahkotno uživate in da se ne obremenjujete s številkami, a pomembni so tudi drugi dejavniki. 

Teoretično znanje

Na spletu, v knjigah in revijah imate na voljo ogromno tekaške literature, ki tam ni zaman. Večina tekačev za znanjem začne brskati prepozno – po poškodbi. Potrebna je preventive, za preprečitev poškodb in za varen tek si naberite nekaj teorije. V znanju je moč. 

Ogrevanje, raztezanje, vaje za moč 

Tek terja moč celega telesa, zato so vaje za moč in stabilizacijo bistvenega pomena, da preprečite poškodbe. Da bo celo telo dobro delovalo, ga morate dobro okrepiti, zato so vaje za moč pomembne. Pomembno je tudi ogrevanje in raztezanje. Nikar se ne zaženite v intenziven tek po osmih urah sedenja. Telo najprej ogrejte.

8 razlogov, zakaj so raztezne vaje pomembne in priporočljive

Uporaba masažnega valja

Ustrezna oprema

Že drži, da za tek ne potrebujemo drage opreme, a stari, oguljeni tekaški copati prav tako niso primerni za tek. Pomembno je, da imate prave tekaške copate glede na svoje stopalo, saj tako zaščitite svoje noge, tek pa bo lahkotnejši. 

Začnite počasi in z užitkom

Tek naj bo predvsem v užitek. Nekaterim je užitek počasen, lahkoten tek, drugim je užitek, ko premagujejo veliko število kilometrov, tretji radi razvijajo hitrost in jim je v užitek visoko intenzivna vadba. Tecite tako, kot prija vam. 

Raziskujte

Tek niso le kilometri. Tek ni le tek po obljudenih poteh. Tek je lahko orodje, preko katerega lahko raziskujete naravo. Tecite po poljskih in gozdnih stezicah in uživajte v čudoviti naravi. 
 

PREBERITE TUDI: Tek in poletna vročina (7 nasvetov)

0

Galerija

  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Katrin 8. jul 2019 21:28
   Navdušena
  • Katrin 8. jul 2019 19:50
   lep kratkoročen učinek
  • Katrin 8. jul 2019 19:46
   zelo nežen
  • Katrin 8. jul 2019 19:33
   neodločena
  • Katrin 7. jul 2019 23:20
   Lahka
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Danes, 16. julija, bo polna luna, ki se ji bo pridružil tudi mrk. Bo to prineslo kaj dobrega?