Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

"Tako sem sovražila svoje menopavzno telo, da sem razmišljala o samomoru"

28. jun 2024 13:13
0

Danes 52-letna Billie Steele je med drugo nosečnostjo, ko je bila stara 35 let, pridobila kar 32 kilogramov, da je na koncu tehtala 86 kilogramov.


Ga. Steeele po rojstvu prvega otroka, stra 28 let.

Zelo se je trudila, da bi se znebila te teže, in nekaj let pozneje, ko je bila stara 46 let, je shujšala za 30 kilogramov. Pri 48 letih pa je Steeleova doživela menopavzo in kilograme ponovno pridobila, zaradi česar se je počutila "negotovo, ničvredno in nepriljubljeno".

Zaradi psihičnih posledic menopavze in telesnih sprememb je postala depresivna in preživela izjemno težko obdobje v svojem življenju. "Načrtovala sem, da si vzamem življenje, in bila sem že zelo blizu uresničitve tega načrta," je povedala Steele.

"Povsem pretresena sem poklicala rehabilitacijski center v Sydneyju in jih prosila, naj me sprejmejo, ker dobesedno nisem vedela, kako naj nadaljujem svoje življenje," se je spominjala.

Sprejeli so jo v ustanovo, kjer so jo 21 dni zdravili zaradi depresije ter travm iz odraslosti in otroštva in tesnobe. Steele je pojasnila, da je že nekaj časa jemala zdravila za duševne težave in da jih ni želela jemati do konca življenja."

"Zato sem se začela spraševati, ali bi lahko svoje težave z duševnim zdravjem obvladovala s spremembo življenjskega sloga – in takrat se je začel porajati okvirni načrt za spremembo," je pojasnila.

Po podatkih klinike Cleveland Clinic je menopavza obdobje, ko ženske nimajo več menstruacije, in se diagnosticira, ko ženska več kot 12 zaporednih mesecev nima menstruacije. Med neprijetne simptome, ki jih lahko povzroči, spadajo vročinski oblivi, suhost nožnice in težave s spanjem – mnoge od njih pripisujejo hormonskim spremembam.

Decembra 2019 je zapustila rehabilitacijsko ustanovo, maja naslednje leta pa se je odločila, da se bo pridružila lokalni telovadnici, kjer je potekal 12-tedenski izziv – odločitev, ki je na koncu spremenila njeno življenje na bolje. Steele se spominja, da se je pred odhodom počutila "živčno" in "nesamozavestno". Med prvim obiskom telovadnice ni ostala dolgo, ker ji je bilo zelo neprijetno. Kljub temu se je odločila, da bo vztrajala.

"Potem sem se vračala, vedno bolj samozavestno sem uporabljala opremo, postajala sem psihično in fizično močnejša in moje razpoloženje se je začelo spreminjati," je povedala. "Začela sem čutiti upanje, namesto da bi se ves čas počutila nekako 'meh'," je nadaljevala mama dveh otrok. "Začela sem se počutiti kot nekoč."

Razkrila je, da se je njeno duševno zdravje začelo izboljševati, ko je začela več telovaditi, odločila pa se je spremeniti tudi svoje prehranjevalne navade, med drugim je iz svoje prehrane odstranila predelano hrano in sladkor. Pred kratkim pa se je celo odločila, da bo povsem prenehala piti alkohol.

"Vsaka odločitev, ki sem jo sprejela, da bi izboljšala svoje zdravje, je izhajala iz vedno večje ljubezni do sebe," je dejala Steele. "Naj se sliši še tako osladno, morala sem se zaljubiti vase."

Steeleova je tudi razkrila, da je njena skrivnost pri hujšanju spoznanje, da ima pred seboj le eno življenje in da ga ne želi zapravljati z nepotrebnim trpljenjem. 51-letnica upa, da bo navdihnila druge – zlasti ženske, ki se morda počutijo tako kot ona pred nekaj leti – da storijo enako in se podajo na lastno pot zdravja.

"Moj nasvet ženskam bi bil: 'Samo začnite,'" je dejala Steele. "Tudi če gre za deset krogov hoje okoli hiše," je pojasnila. "Naslednji dan pa se okoli hiše sprehodite 11-krat."

Uporabila je celo svoj primer in zatrdila, da je začela izvajati burpee – vajo za potisk s počepi – v hiši en mesec, preden je začela hoditi v telovadnico.

"Ne potrebujete članarine za telovadnico," spodbuja ženske. "Ne potrebujete osebnega trenerja. Ne potrebujete ničesar, razen resnično željo, da spremenite svoje življenje, in prepričanja, da to lahko storite. Če si nekaj dovolj močno želite, vam bo uspelo. Tako preprosto je to."

Na svoji poti pa je doživela še druge nepričakovane koristi: Steele je povedala, da je kakovost njenega spanja boljša, prav tako pa tudi njena gibljivost, moč in duševno zdravje.

Povedala je, da so koristi za zdravje med najbolj koristnimi stvarmi, ki jih je prinesla ta izkušnja. "Zadnji dve leti sta bili veliko več kot le potovanje v fitnes," je dejala Steele. "V zadnjih dveh letih sem se o sebi naučila več kot v zadnjih 50 letih."

PREBERITE TUDI: To zelišče je učinkovita pomoč pri vročinskih oblivih v menopavzi

0

Galerija

  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
   RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
   Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
   Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
   Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
   Ne neguje
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  V zadnjem času se na družbenih omrežjih pojavlja naval svetlejših odtenkov las.