Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Ta država je še vedno najsrečnejša država na svetu

30. mar 2023 10:16
0

Oglasno sporočilo

... – na svetovni dan sreče – razvršča države, v katerih so ljudje najbolj zadovoljni s svojim življenjem.

Združeni narodi so prvič objavili poročilo o sreči leta 2012, da bi ugotovili, kaj točno osrečuje ljudi, da bi lahko sprejeli politike za izboljšanje blaginje po vsem svetu, poroča CNN Traveler.

Kako merijo srečo?

Poročilo World Happiness obravnava šest ključnih dejavnikov, ki lahko vplivajo na srečo: svobodo, zdravje, socialno podporo, dohodek, velikodušnost in odsotnost korupcije. Poročilo vključuje več kot 150 držav.

Pri določanju uvrstitve upošteva vse dejavnike kakovosti življenja. Pravzaprav lestvice določajo ljudje, ki na Cantrilovi lestvici ocenjujejo svoje življenje.

Lestvica je v bistvu lestvica, kjer lahko ljudje ocenijo svoje zadovoljstvo od ena do 10, pri čemer je 10 najsrečnejše. Seveda lahko zunanji dejavniki pomagajo povečati ali zmanjšati položaj države, vključno z vojno, lakoto in drugimi dejavniki, ki spreminjajo življenje.

Toda Finska je uspela šest let ostati na vrhu seznama. Druge države, ki so med prvimi 10, vključujejo: Dansko, Islandijo, Izrael, Nizozemsko, Švedsko, Norveško, Švico, Luksemburg in Novo Zelandijo.

Zakaj Finska?

Zakaj je torej Finska najsrečnejša država na svetu? Mislili bi si, da s hladnim vremenom in pomanjkanjem sončne svetlobe pozimi Finska ne bi bila tako srečna kot države z boljšim podnebjem. Toda Forbes poroča, da temu ni tako.

Finska ima dobro delujočo demokracijo, univerzalno zdravstveno varstvo, progresivno obdavčitev, kakovostno izobraževanje, dobro ravnovesje med delom in zasebnim življenjem – s štiritedenskimi počitnicami vsako leto – in obsežne socialne ugodnosti. Vendar gre za več kot le politiko.

V državi vlada visoka stopnja zaupanja, saj kar 80 odstotkov Fincev poroča, da zaupa svoji policiji. Finci, ki izgubijo denarnice ali pustijo računalnike na vlakih, pričakujejo, da jih bodo našli in vrnili. Obstaja tudi spoštovanje narave. Raziskava iz leta 2021 je pokazala, da 87 odstotkov Fincev meni, da jim je narava pomembna, ker zagotavlja sprostitev in duševni mir. 

PREBERITE TUDI: Finska poskusno uvaja 6-urni delovnik 4-dnevi delovni teden

0

Galerija

  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
   RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
   Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
   Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
   Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
   Ne neguje
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Strokovnjakinja za kraljevi slog je razkrila vzrok za nov poslovno-eleganten sartorialni videz valižanske princese.