Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

To sadje vam lahko pomaga shujšati

15. feb 2023 12:32
0

Oglasno sporočilo

Uživanje suhega sadja se med hujšanjem načeloma odsvetuje, saj vsebuje veliko sladkorja, a obstaja sadje, ki je primerno. Poleg jagodičevja so to tudi suhe slive.

Tako je študija na 100 predebelih posameznikih, ki so uživali premalo vlaknin, preverila, ali uživanje suhih sliv kot del shujševalne diete pomaga ali zavira hujšanje. Ugotavljali so tudi, ali lahko predebeli, ki uživajo prehrano z nizko vsebnostjo vlaknin, uživajo večjo količino suhih sliv v prehrani in kako uživanje suhih sliv vpliva na apetit.
Rezultati so bili v prid uživanju suhih sliv.

Za oceno učinkov suhih sliv na telesno maščobo in apetit so bili udeleženci študije razdeljeni v dve skupini – na tiste, ki so vsak dan jedli suhe slive (140 g na dan za ženske in 171 g na dan za moške), in na tiste, ki jih niso.

Raziskovalci so ugotovili, da so člani skupine, ki so jedli suhe slive kot del zdrave prehrane, shujšali za 2 kg in izgubili 2,5 cm obsega v pasu. Člani skupine, ki niso uživali suhih sliv, pa so shujšali le za 1,5 kg in s pasu izgubili 1,7 cm.

Raziskava je tudi pokazala, da so uživalci sliv v zadnjih štirih tednih raziskave še bolj shujšali; po osmem tednu so udeleženci v skupini s slivami imeli večji občutek sitosti.

Liverpoolska psihologinja, Dr. Jo Harrold, ki je vodila raziskavo, je povedala: "Suhe slive so bile zelo pomembne. To so prvi podatki, ki dokazujejo izgubo telesne teže in odsotnost negativnih stranskih učinkov pri uživanju suhih sliv kot pomoč pri hujšanju. Dolgoročno so zelo koristne za diete, saj odpravljajo lakoto in zmanjšujejo apetit, kar je velik izziv pri hujšanju in ohranjanju zdrave telesne teže."

Profesor Jason Halford, profesor eksperimentalne psihologije in direktor univerzitetnega laboratorija za vedenje pri zaužitju, je dodal: "Vzdrževanje zdrave prehrane je izziv. Poleg svežega sadja in zelenjave so lahko suhe slive koristen in priročen dodatek k prehrani, še posebej zato, ker je nadzor apetita med dieto lahko težaven."

PREBERITE TUDI: Prehrana z nizko vsebnostjo maščob ni učinkovita pri hujšanju

0

Galerija

  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
   RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
   Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
   Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
   Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
   Ne neguje
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Za kar najvišjo stopnjo privlačnosti je potrebnega manj vložka, kot si morda mislite.