Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Prehrana z nizko vsebnostjo maščob ni učinkovita pri hujšanju

14. feb 2023 14:22
0

Raziskovalci so opravili sistematični pregled randomiziranih kliničnih raziskav, v katerih so primerjali dolgoročno učinkovitost prehranske z nizko vsebnostjo maščob in z večjo vsebnostjo maščob pri hujšanju.

O (ne)učinkovitosti prehrane z nizko vsebnostjo maščob pri hujšanju se razpravlja že desetletja, opravljenih pa je bilo tudi na stotine randomiziranih kliničnih raziskav. Kljub temu, da podatki raziskav jasno kažejo, da (zdrave) maščobe niso problem pri odvečni telesni maščobi, temveč uživanje sladkorja in ostalih enostavnih ogljikovih hidratov, nekateri kar ne morejo izstopiti iz davno preživete ere o 'škodljivih in redilnih maščobah'.

Ta nova raziskava ponovno potrjuje, da prehrana z nizko vsebnostjo maščob ni bila uspešnejša od prehrane z višjo vsebnostjo maščob pri doseganju in ohranjanju izgube odvečne telesne maščobe. Ne samo to: ketonska prehrana, torej prehrana z veliko zdravimi maščobami in zelo malo OH je daleč najbolj učinkovita za hitro, uspešno in trajno izgubo odvečne telesne maščobe, pa tudi zdravljenje raznih bolezni in ohranjanje zdravja.

Mnenje znanstvenikov

"Kljub vsesplošni dogmi, da je treba iz prehrane izločiti maščobe, če želimo shujšati, obstoječi znanstveni dokazi ne podpirajo prehrane z nizko vsebnostjo maščob v primerjavi z drugimi prehranskimi ukrepi za dolgoročno izgubo telesne teže," je dejala Deirdre Tobias, doktorica znanosti, raziskovalka na oddelku za preventivno medicino v BWH.

"Pravzaprav nismo našli prav nobenih dokazov, ki bi podpirali to tezo. Poleg razmerja med kalorijami iz maščob, ogljikovih hidratov in beljakovin moramo razpravljati o zdravih načinih prehranjevanja, polnovrednih nepredelanih živilih in velikosti porcij. Iskanje novih načinov za dolgoročno izboljšanje upoštevanja prehrane in preprečevanje pridobivanja telesne teže sta pomembni strategiji za ohranjanje zdrave telesne teže."

Zelo pomembno pa je tudi število obrokov; manj obrokov, kot imamo, hitreje in lažje bomo shujšali. Tako, kot so "te grozne maščobe" davno preživet mit, je tudi "čim več obrokov".

V tej metaanalizi randomiziranih kliničnih raziskav, ki so primerjale dolgoročni učinek (daljši od enega leta) prehranske z nizko vsebnostjo maščob in z večjo vsebnostjo maščob, so raziskovalci analizirali podatke iz 53 raziskav s skupno kar 68128 udeleženci, ki so bile namenjene merjenju razlike v spremembi telesne teže med tema dvema skupinama.

V povprečju je udeležencem poskusov v obeh skupinah uspelo izgubiti in obdržati le 6 kilogramov v enem letu ali dlje. V primerjavi z dietami z nizko vsebnostjo maščob so bili udeleženci intervencij za hujšanje z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov po vsaj enoletnem spremljanju dodatno lažji za približno 2,5 kilograma.

Rezultati so bili objavljeni v reviji The Lancet Diabetes & Endocrinology.

PREBERITE TUDI: Takole so nam oprali možgane, da je zajtrk nujen obrok

0

Galerija

  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
   RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
   Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
   Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
   Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
   Ne neguje
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Postenje je ena najbolj zdravih stvari, ki jih lahko naredimo zase.