Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Ste pripravljeni na 'ubijalska' vprašanja?

7. dec 2012 17:15 Moje Delo
0

Oglasno sporočilo

Vendar pa se temu vprašanju izogibajo, namesto tega raje vprašajo: "Ste prepričani, da se resnično vidite v tem delu? Je to res tisto, kar vas najbolj zanima?"

Med intervjuji se velikokrat pripeti, da kadroviki zasukajo pogovor iz ustaljenih tirnic s postavitvijo nenavadnih, netipičnih vprašanj kandidatom – takšnim vprašanjem rečemo tudi 'ubijalska' vprašanja. S takšnim pristopom želijo kadroviki predvsem spoznati reakcijo iskalca zaposlitve na nepričakovan položaj in iz tega ugotoviti, kakšne so njegove lastnosti in sposobnosti opravljanja delovnih nalog (ne smemo jih zamešati z ilegalnimi vprašanji, ki posegajo v področje zasebnega življenja kandidatov, ki niso bistvena za učinkovito opravljanje dela).

Tipično 'ubijalsko' vprašanje kadrovika, ki je že preraslo v splošnega, je: "Zakaj bi vas sploh vzeli na to delovno mesto? Zakaj naj zaposlimo vas in ne nekoga drugega?" S tem želi preveriti samozavest iskalca zaposlitve in moč njegovih glavnih argumentov (delovne izkušnje, usposobljenost, znanje, interesna zanimanja …). Nanj bodite pred vsakim razgovorom pripravljeni, in če je potrebno, nanj prepričljivo odgovorite.

'Ubijalska' vprašanja največkrat ustvarjajo zmedo. Lahko so alarmantna, npr. "Povejte mi o sebi nekaj, česar niste zaupali še nikomur," ali nepričakovana, kjer se od vas pričakuje sposobnost logičnega razmišljanja – "Kaj menite, koliko letal leti v tem trenutku preko Slovenije?". Vprašanje, kot je "Ali ste že kdaj lagali in s tem pridobili želeno službo," je vprašanje, ki vpliva na izid intervjuja. Če boste mencali z odgovorom na to vprašanje, se bo v kadroviku prebudil dvom o resničnosti vaših podatkov.

Predstavniki večje angleške kadrovske agencije, Office Angels, so v raziskavi iz leta 2002 ugotovili, da taka vprašanja zmedejo približno 90 % iskalcev zaposlitve; v primerjavi z letom 1999 je število 'zmedenih' iskalcev zraslo kar za 15 odstotnih točk. Njihova študija, ki je zajemala 1000 zaposlenih, je tudi pokazala, da 66% anketiranih pogojuje spretnost odgovarjanja na 'ubijalska' vprašanja s svojim inteligenčnim količnikom in predhodnimi delovnimi izkušnjami.


Zakaj kadroviki ljubijo 'ubijalska' vprašanja?

Kadroviki morajo poleg formalnih zahtev za delovno mesto preveriti še t. i. »mehke veščine« in značaj iskalca zaposlitve, da ocenijo, za katero službo in katero področje dela je iskalec najbolj primeren. Ugotoviti morajo, katere stvari so iskalcu pomembne, kako samozavesten je, kako se znajde pod pritiskom in v nepričakovanih okoliščinah. Vprašanje tipa Koliko taksijev je v Ljubljani? kadroviku pokaže, kako ima kandidat razvito logično in analitično mišljenje. Z vprašanjem tipa Ste inteligentni? kadrovik raziskuje predvsem kandidatovo samozavest.


Kako boste obračunali z 'ubijalskimi' vprašanji?

Pravilnega in napačnega odgovora na »ubijalska« vprašanja ni, zato je vsak vaš odgovor le podatek več o vašem značaju. Z dobrimi odgovori lahko predvsem poglobite odnos z osebo, ki izvaja intervju. Zato ostanite pri svojih odgovorih mirni, vzemite si nekaj trenutkov za razmislek in vsrkajte vprašanje. Ostanite diplomatski, kajti nekatera vprašanja so namenoma postavljena bolj neposredno. Ohranite pozitivno naravnanost, ne glede na vaše občutke. Če ne razumete vprašanja, brez obotavljanja vprašajte za pojasnilo – bolje je vprašati, kot pa nepremišljeno odgovoriti. Konec koncev lahko tudi zavrnete odgovor na vprašanje, vendar boste s tem, žal, povečali napetost samega intervjuja in znižali verjetnost za nadaljnjo obravnavo.


Nekaj zanimivih 'ubijalskih' vprašanj:

 • Katero znano osebo bi povabili na kosilo in zakaj?
 • Povejte mi kakšno šalo.
 • Na katere tri stvari imate prijetne spomine?
 • Za katero vprašanje upate, da vam ga ne bom postavil?
 • Navedite pet poslancev iz različnih političnih strank.
 • Povejte mi o sebi nekaj, česar niste zaupali še nikomur.
 • Kako shajate s šefom, če predpostavimo, da ga ne prenesete?
 • Koliko je 1,5% od 15 milijonov?
 • Česa do sedaj niste naredili v svojem življenju in to obžalujete?
 • Če bi še enkrat imeli možnost, ali bi v življenju sprejeli iste odločitve, kot ste jih?
 • Kaj bi od jutri naprej počeli v življenju, če bi danes zadeli na loteriji?

Postanite 'jekleni' kandidat! Pri postavitvi ubijalskih vprašanjih je bistveno, da se ne pustite zmesti in obdržite pozitivno naravnanost – tako boste najbolje prikazali svojo reaktivnost, inteligentnost, hladnokrvnost in samozavest.

0

Galerija  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 9. maj 2022 18:38
   Slavospev poceni laku za nohte
  • Tanja 26. apr 2022 16:57
   Razočaranje
  • Tanja 26. apr 2022 15:39
   Odličen
  • Dow* 14. nov 2021 20:14
   super
  • Dow* 14. nov 2021 20:09
   še kar
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Izraz "osebni slog" je modni žargon, ki se pogosto pojavlja. Ampak kaj pravzaprav pomeni?