Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Sladkor poveča nevarnost za nastanek bolezni srca

5. dec 2013 12:28
0

Oglasno sporočilo

... kardiovaskularnih bolezni bi morala vplivati na odločitve ljudi, da bi zmanjšali uživanje sladkorja v sladkarijah, pijačah in nezdravi hrani, je mnenje strokovnjakov. Uživanje sladkorja v katerikoli obliki namreč vodi v parodontalno bolezen, pri kateri propadajo kosti okoli zob. Strokovnjaki menijo, da lahko kronično vnetje dlesni sproži vnetne procese, ki vodijo v bolezni srca v obliki arteroskleroze, ki pomeni poapnenje žilnih sten.

Dr. Ahmed Rashid z univerze Cambridge, je napisal: "Hitra prehrana vsebuje veliko sladkorja, soli in nezdravih maščob in vpliv sladkorja, ki ga vsebuje, na ustno zdravje, je pomemben. Junk hrana, sladkarije in sladkane pijače tako posredno povečajo nevarnost za nastanek kardiovaskularnih bolezni, pri čemer so sladkane pijače najhujše, saj so glavni vir sladkorja za mnoge ljudi."

Sladkane gazirane pijače so dostopne skorajda povsod – v šolah, na fakultetah, v pisarnah, poslovnih stvabah ipd. – in mnogi ljudje so jih nadomestili za vodo in nesladkane čaje. To pa se seveda pozna tudi na zdravstvenem stanju ljudi. Ljudi je zato treba osvestiti, da le pol litra take pijače vsebuje več žličk sladkorja, zato naj jih nikar ne pijejo za žejo, poskrbijo pa naj tudi za ustrezno ustno higieno, saj je to poleg zdravega življenjskega sloga eden najpomembnejših dejavnikov za preprečevanje bolezni srca kasneje v življenju.

Raziskava je bila objavljena v strokovni reviji Journal of the Royal Society of Medicine.

PREBERITE TUDI: Sladkor, ubijalec moderne dobe

0

Galerija

  loading...


  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Dow* pred 2 dnevoma
   dobra
  • Dow* pred 2 dnevoma
   super
  • Dow* pred 2 dnevoma
   v redu
  • gakiko 19. avg 2021 21:40
   dober, neproblematičen
  • Sannnja5 22. jan 2021 11:52
   schauma šampon
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Ko pride jesensko enakonočje, vemo, da je poletja in toplih sončnih dni nepreklicno konec.