Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Sladkor, ubijalec moderne dobe

Škodljivi vplivi na zdravje

24. jan 2012 0:00 Amalija Zelenik
1

Pod imenom namizni sladkor, beli sladkor ali preprosto samo sladkor poznamo disaharid saharozo, spojino fruktoze in glukoze.

Gre za eno od vrst ogljikovih hidratov, ki se vsakodnevno uporablja v prehrani in prehrambeni industriji. Saharozo danes pridobivamo iz sladkorne pese in iz sladkornega trsa. Čeprav je sladkor nadvse priljubljen in žal tudi razširjen dodatek k jedem, pa je dokazano za človeka izredno škodljiva snov, ki povzroča odvisnost in močno škoduje zdravju.

Škodljivi vplivi na zdravje

Začetki prepoznavanja škodljivosti sladkorja segajo že v leto 1957, ko je raziskovalec Univerze v Michiganu dr. William Coda Martin sladkor opredelil kot strup, ki ga je v svojih študijah uvrstil med različne škodljive snovi, ki lahko povzročijo bolezni. Zlasti prečiščeni sladkor, iz katerega so poleg nezaželenih primesi odstranjeni tudi minerali, vitamini in beljakovine, je zdravju škodljiva organska komponenta. Prečiščeni sladkor telesu ne daje ničesar drugega kot le prazne kalorije, po njegovem zaužitju pa smo kmalu spet lačni, kar pogosto spremlja tudi občutek izčrpanosti.

Sladkor nas le navidezno nasiti, v resnici pa naše telo popolnoma sestrada. Ker telo za predelavo rafiniranega sladkorja potrebuje prav med obdelavo sladkorja odstranjene vitamine in minerale, te med presnovo črpamo iz drugih virov v svojem telesu. Tako pri presnavljanju sladkorja izgubljamo natrij, kalij, krom, magnezij in kalcij, uživanje sladkorja pa znižuje tudi raven vitaminov B, ki so izjemno pomembni za delovanje možganov.

PREBERITE TUDI: Nevarnosti sladkorja
 

Tudi William Dufty, avtor znamenite knjigi Sugar Blues (Sladkorni bluz) iz leta 1975, piše o raziskavah, ki so dokazale škodljivost sladkorja. Ena izmed prvih ugotovitev je bilo dejstvo, da sladkor povzroča propadanje zob. V tridesetih letih 20. stoletja je stomatolog Weston A. Price izvedel raziskavo, v okviru katere je potoval po vsem svetu in preučeval prehranjevalne navade lokalnega prebivalstva. Leta 1939 objavljeni rezultati so pokazali odločilen vpliv sladkorja na splošno zdravje in zdravje zob. Price je ugotovil, da so pripadniki primitivnih kultur, ki jedo naravno in neprečiščeno hrano, zdravi in da imajo zdrave zobe. Ko pridejo v stik s civilizacijo in v svojo prehrano vnesejo prečiščen sladkor, se njihovo zdravje poruši že znotraj prve generacije.

Frederick Banting, eden izmed znanstvenikov, ki so odkrili inzulin, je pri tem opozoril na razlike v škodljivosti med sladkorjem v naravni obliki in predelanim sladkorjem. V okviru svoje študije leta 1929 v Panami je namreč ugotovil, da je pri lastnikih plantaž sladkornega trsa, ki so pojedli velike količine prečiščenega sladkorja, diabetes pogost pojav, medtem ko te bolezni ni našel med lokalnimi prebivalci, ki pa so žvečili surovo trsje.

PREBERITE TUDI: Doječe mamice: NIKAR ne uživajte sladkorja!
 

Sladkor pospešuje staranje

Kasneje so raziskovalci začeli ugotavljati, da lahko z izločanjem sladkorja iz prehrane poleg diabetesa in kariesa ublažimo tudi mnogo drugih bolezni, med njimi raka, bolezni srca in ožilja, sladkorno bolezen ter seveda debelost. Uživanje sladkorja pa povzroča tudi čisto vsakodnevne težave kot so nihanje razpoloženja in večanje simptomov PMS, zaradi sladkorja lahko naša koža postane aknasta ... sladkor celo pospešuje staranje. Slednje pojasnjuje aktivist na področju zdrave prehrane dr. Joseph Mercola: sladkor se namreč v telesu pripne na beljakovine, zaradi česar se tvorijo nove zmesi, mešanice sladkorja in beljakovin, ki poškodujejo celice in tako pospešijo staranje.

Slab vpliv sladkorja na naše zdravje izvira iz dejstva, da sladkor negativno vpliva na normalno delovanje telesnih celic, saj zaradi njega ne dobijo dovolj kisika. Zaradi pomanjkanja kisika so lahko v telesu moteni mnogi vitalni procesi, med drugim tudi delovanje ožilja in možganov. Sladkor poleg tega povzroča zastrupljanje in dehidracijo organizma, saj telo pri njegovi presnovi porablja številne koristne snovi in tako prazni svoje zaloge vitaminov in mineralov.

Zaradi tega začne kostem in zobem sčasoma primanjkovati kalcija, po drugi strani pa se začne v telesu nalagati sladkor. Ta se v obliki škroba skladišči v jetrih in jih vedno bolj obremenjuje. Jetra se začno napihovati, presežek škroba pa se v obliki maščobnih celic vrača v krvni obtok in maščoba se začne nalagati na različnih delih našega telesa. Še posebej nevarne so pri tem maščobne obloge okoli trebuha, saj te močno povišajo možnosti za srčni infarkt in mnoge druge bolezni.

Poleg vseh škodljivih učinkov sladkorja bi se morali tudi zavedati, da sladkor ni nevaren šele po dolgotrajnem vsakodnevnem uživanju, ampak so njegovi negativni učinki vidni takoj. Že nekaj minut po zaužitju sladkorja se v telesu dvigne nivo krvnega sladkorja, kar pomeni signal za shranjevanje energije in torej kopičenje maščob, hkrati pa povišana vrednost krvnega sladkorja oslabi imunski sistem. Sladkor tudi močno poruši ravnovesje mineralov v organizmu, kar nadalje vpliva na občutek utrujenosti, razvijejo pa se lahko celo depresija, tesnoba, anksioznost, hiperaktivnost, težave s koncentracijo in impulzivne reakcije.

Sladkorju se velja torej na vsak način čim bolj izogibati, kar pa je zaradi njegove vsesplošne prisotnosti seveda težko. Pripadniki moderne družbe si skoraj ne znamo predstavljati življenja brez sladkorja, s sladkorjem pa so zasvojeni že celo otroci, česar posledica je naraščajoča debelost že v zgodnjih otroških letih. Če oziroma ko se ga ne da popolnoma izločiti, je zato vsaj vredno zanj poiskati ustreznejše nadomestke in tako preprečiti številna obolenja. Najbolj zdrav naravni sladkor najdemo v sadju, še bolje pa bi bilo se navaditi ob potrebi po sladkem umetne sladkarije nadomestiti s sadjem.

PREBERITE TUDI: Raziskovalci ponovno potrdili, da sladkor povzroča odvisnost

Še zlasti se moramo zavedati, da sladkor ni prisoten le v svoji najbolj očitni obliki kot dodatek jedem, ampak ga večina hrane že vsebuje (skorajda vse pijače, sadni jogurti, prigrizki ...). V raziskavi, ki je bila objavljena v ameriški reviji American Journal of Clinical Nutrition, so navedeni podatki raziskave, ki je pokazala, da je izjemno škodljiv predvsem sladkor iz sladkih pijač. Zato je bolje pripravljati lastne napitke, na primer iz stisnjenega sadja, ali pa zdrave čaje (beli, zeleni, mate), ki jih ne sladkamo in imajo še vrsto pozitivnih učinkov na zdravje.

Poleg medu kot nadomestka za sladkor so na tržišču dosegljiva tudi nekatera druga sladila, vendar je treba biti pri teh izdelkihprav tako izjemno pazljiv. Za mnoga sladila in nadomestke, ki so sprva veljali za dobro alternativo sladkorja, se je namreč kasneje izkazalo, da so prav tako ali pa še bolj nevarni od sladkorja samega. Številne študije tako danes opozarjajo na škodljivost umetnih sladil in denimo tudi na to, da rjavi sladkor v nasprotju s splošnim prepričanjem pravzaprav ni nič bolj zdrav kot navadni beli sladkor.

Več o sladkorju in njegovem zelo škodljivem vplivu na naše zdravje pa si lahko ogledate tudi v tem video posnetku:­

Pri uporabi izdelkov, ki jih trgovci ponujajo kot alternative sladkorja, se torej velja zelo dobro pozanimati o njihovem izvoru in preveriti njihovo sestavo oziroma se tudi njim izogniti. Prvih nekaj dni je odrekasnje sladkorju res malce napornih, nato pa se telo počasi odvadi in potreba po sladkorju je čedalje manjša. Naj vam uspe!

PREBERITE TUDI: Stevia, naravno sladilo brez kalorij in stranskih učinkov!

1

Galerija

  Preberi še


  Razvrsti po:
   • Mellitus

   • 3. feb 2012 7:30

    Dober članek. Moremo vedet kaj damo v sebe.

   0
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
   RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
   Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
   Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
   Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
   Ne neguje
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Zavedati se moramo ene pomembne stvari: eno so moda in trendi, ki pridejo in gredo; drugo pa je večna, ženstvena klasika.