Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Spoznajte ta naravni adaptogen, ki vam lahko koristi za vse

14. maj 2024 12:02
0

Potem boste želeli izvedeti več o schisandri, vrsti zdravilnih jagod s številnimi zdravilnimi lastnostmi, ki jih tradicionalna kitajska medicina kot zdravilno zelišče uporablja že več tisoč let.

Najbolj znana je po spodbujanju delovanja jeter in pomoči pri delovanju nadledvične žleze za preprečevanje izčrpanosti nadledvičnih žlez in izgorelosti, vendar so koristi šisandre še mnogo večje.

Kaj je šizandra?

Schisandra (Schisandra chinensis) ima v zgodovini posebno mesto, saj so jo skupaj z drugimi starodavnimi zelišči, kot so ginseng, goji jagode in reishi, uporabljali taoistični mojstri, kitajski cesarji in druga elita.

V Rusiji je šizandra prvič dobila priznanje kot "adaptogen" v šestdesetih letih prejšnjega stoletja, ko je bila objavljena v uradnem medicinskem priročniku ZSSR po odkritju, da pomaga v boju proti adrenalni utrujenosti, težavam s srcem in negativnim učinkom stresa.

Zanimivo je, da je šizandra dobila svoje ime zaradi jagod, ki imajo precej kompleksen okus, saj združujejo kombinacijo pet različnih okusov: grenak, sladek, kisel, slan in pekoč. Zato šizandro včasih imenujejo tudi "jagode s petimi okusi".

Poleg okusa so za razumevanje njenega delovanja pomembne tudi njene sestavine okusa. Skrivnost moči šisandre je v tem, da naj bi po tradicionalni kitajski medicini (TKM) imela lastnosti, ki se nanašajo na vseh pet elementov, kar pomeni, da deluje na več "meridianov" v telesu, da bi ponovno vzpostavila notranje ravnovesje in zdravje.

Ker vpliva na skoraj vse organske sisteme v človeškem telesu (kar TKM imenuje 12 "meridianov"), ima na desetine načinov uporabe in koristi. TKM obravnava šišandro kot zelišče, ki pomaga uravnovesiti vse tri "zaklade" v telesu: jing, shen in chi.

Najbolj znana je po spodbujanju delovanja jeter in pomoči pri delovanju nadledvične žleze, vendar ima še številne druge koristi.

Študije so pokazale, da šizandra povzroča spremembe v osnovni ravni dušikovega oksida in kortizola v krvi in slini. V študijah na živalih se je izkazalo, da pomaga tudi pri spreminjanju odziva na stres, saj zavira povečanje fosforilirane beljakovinske kinaze, aktivirane s stresom, ki povečuje vnetne procese v telesu.

Šizandro so v preteklosti uživali kot tonik ali čaj, danes pa je na voljo v obliki prehranskega dopolnila, zato je njena uporaba lažja kot kdaj koli prej. Za razliko od nekaterih drugih zelišč se jo lahko uživa dolgoročno brez negativnih stranskih učinkov. Pravzaprav velja, da deluje vedno bolje, če se jo jemlje dlje časa (podobno kot velja  za številne druge naravne adaptogene.

Koristi šizandre

1. Pomaga pri zmanjšanju vnetnih procesov in oksidativnega stresa v telesu

Zaradi visoke koncentracije antioksidativnih spojin šizandra pomaga v boju proti poškodbam, ki jih povzročajo prosti radikali, in zmanjšuje vnetne odzive – ti pa so podlaga za sodobne bolezni, kot so rak, sladkorna bolezen in bolezni srca. Prosti radikali ogrožajo naše zdravje, ker vklapljajo in izklapljajo določene gene, povzročajo poškodbe celic in tkiv ter pospešujejo proces staranja.

Močno antioksidativno delovanje pozitivno vpliva na krvne žile, gladke mišice, sproščanje maščobnih kislin v krvni obtok (kot je arahidonska kislina) in biosintezo vnetnih spojin. Posledica tega so bolj zdrave krvne celice, arterije in žile ter izboljšana cirkulacija. Zaradi svoje sposobnosti pozitivnega vpliva na imunski sistem in boja proti vnetnim procesom pomaga zavirati razvoj ateroskleroze (otrdelih arterij), uravnavati krvni sladkor, preprečevati sladkorno bolezen in vzpostaviti optimalno kislinsko-bazično ravnovesje v telesu.

2. Pomaga pri preprečevanju rakavih obolenj

Pri preprečevanju raka so iz šizandra izolirali aktivne lignane (zlasti enega, imenovanega šisandrin A), ki imajo kemično zaščitne sposobnosti. Študije, v katerih so preučevali učinke šisandre na organe, tkiva, celice in encime, so pokazale, da pomaga nadzorovati sproščanje levkocitov, ki spodbujajo vnetja, in izboljša sposobnost obnavljanja tkiva. Pozitivno vpliva tudi na dejavnike, ki aktivirajo trombocite, presnovo, porabo kisika, tvorbo kosti in prenašanje izpostavljenosti toksinom.

Po podatkih centra Memorial Sloan Kettering Cancer Center študije na živalih kažejo, da šišandra povečuje raven jetrnega glutationa in aktivnost glutation reduktaze, zmanjšuje vnetne citokine, aktivira pot eNOS, kaže apoptozo (smrt škodljivih celic) in povečuje razmnoževanje celic.

3. Izboljšuje delovanje nadledvične žleze in pomaga pri obvladovanju stresa

Šišandra, ki je znana kot adaptogen, pomaga pri naravnem ravnovesju hormonov in tako izboljša našo sposobnost spopadanja s stresnimi dejavniki, tako fizičnimi kot psihološkimi.

Adaptogena zelišča in superživila se že tisočletja uporabljajo za naravno povečanje odpornosti telesa na okoljski stres, tesnobo, izpostavljenost toksinom, čustvene travme, duševno utrujenost in duševne bolezni. Ker šizandra pomaga negovati nadledvične žleze in zmanjšuje prekomerno proizvodnjo "stresnih hormonov", kot je kortizol, je povezana z boljšimi duševnimi sposobnostmi, telesno vzdržljivostjo in presnovnim zdravjem.

Raziskovalci so ugotovili, da adaptogeni učinkovito ščitijo proti stresu, saj se kljub povečani količini stresa raven dušikovega oksida in kortizola skorajda ne spremeni.

Ugotovitve kažejo, da zaviralni učinki teh adaptogenov delujejo kot naravni antidepresivi, ki pozitivno vplivajo na hormone in možganske funkcije tudi v stresnih in utrujajočih razmerah. Ne pozabite, da obstaja tudi povezava med stresom in delovanjem imunskega sistema: bolj kot smo pod stresom, manj se je naše telo sposobno braniti pred boleznimi.

4. Podpira delovanje jeter in zdravje prebavil

Veliko anekdotičnih raziskav o šizandri se osredotoča na delovanje jeter, zlasti na njen vpliv na proizvodnjo različnih encimov za razstrupljanje jeter. Njene sposobnosti za krepitev imunskega sistema so daljnosežne, saj šizandra pomaga povečati proizvodnjo encimov, pospešuje delovanje antioksidantov ter izboljšuje cirkulacijo, prebavo in sposobnost odstranjevanja odpadnih snovi iz telesa.

Na desetine študij, opravljenih v zadnjih 50 letih, dokazuje učinkovitost šisandre pri čiščenju jeter, zdravljenju pljučnice, preprečevanju razvojnih težav pri nosečnicah ter zmanjševanju alergijskih reakcij, akutnih bolezni prebavil, želodčne hiper- in hipo-sekrecije, kroničnega gastritisa in želodčnih razjed. Nekatere manjše študije kažejo, da je koristen tudi pri zdravljenju kroničnega hepatitisa, zlasti če se uporablja skupaj z drugimi načini zdravljenja.

Študija, objavljena leta 2010 v reviji International Journal of Clinical Pharmacology and Therapeutics, je pokazala, da lahko šizandra koristi celo bolnikom po presaditvi jeter, saj poveča proizvodnjo spojine, imenovane Tcrolimus (Tac), ki preprečuje zavrnitev novih jeter s strani telesa po presaditvi jeter.

5. Izboljša duševno zmogljivost

Ena od najstarejših uporab šizandre je spodbujanje duševne jasnosti in dvigovanje ravni energije. Pred stoletji so jo v Rusiji uporabljali Nanajci za spodbujanje vzdržljivosti lovcev, ki so se odpravljali na dolga potovanja brez veliko počitka ali prehrane.

Ena od odličnih lastnosti šizandre je, da ne povečuje energije na podoben način kot kofein, saj vpliva na sproščanje različnih stresnih hormonov in krvni sladkor. Uživanje kofeina – zlasti njegovo predoziranje – povzroči neželene učinke, kot so živčnost, nemir in nepravilen srčni utrip, vendar šizandra dejansko deluje ravno nasprotno. Zaradi nje se počutite bolj umirjeno, hkrati pa se bori proti utrujenosti.

Študije kažejo tudi na povezavo med uporabo šizandre in zaščito pred nevrološkimi in psihiatričnimi motnjami, vključno z nevrozo, depresijo, shizofrenijo, anksioznostjo, alkoholizmom in Alzheimerjevo boleznijo.

6. Pomaga pri zdravi spolnosti

Raziskave kažejo, da šišandra ugodno vpliva na plodnost in hormonsko zdravje, saj pomaga spodbujati močan libido, preprečuje spolne motnje, kot je impotenca, in pozitivno vpliva na reproduktivne organe, vključno z maternico.

Ker pozitivno vpliva na proizvodnjo hormonov, vključno z estrogenom, lahko pomaga pri celjenju kosti in oblikovanju mineralne gostote kosti. To je koristno za preprečevanje bolezni, kot je osteoporoza, ki je pogosta pri starejših ženskah, saj se pri njih spreminja raven hormonov.

7. Pomaga pri hujšanju

Študija, ki jo je leta 2015 objavil oddelek za korejsko medicino na univerzi Dongguk, je pokazala, da plodovi šisandre pozitivno modulirajo črevesno mikrobioto na način, ki pomaga preprečevati različne dejavnike tveganja za presnovni sindrom in potencialno povečanje telesne teže.

Po preučevanju označevalcev, povezanih s presnovnimi boleznimi, pri 28 debelih ženskah v okviru randomizirane, dvojno slepe, s placebom nadzorovane študije, ki je potekala 12 tednov, so raziskovalci ugotovili, da je imela šisandra v primerjavi s placebom večji vpliv na presnovo lipidov in modulacijo črevesne mikrobiote, zaradi česar so se zmanjšali obseg pasu, masa maščobe, raven glukoze v krvi na tešče in trigliceridov.

Kako deluje?

Raziskave so pokazale, da je učinkovita pri izboljšanju delovanja jeter, zmanjševanju maščobne bolezni jeter in boju proti virusu kroničnega hepatitisa C. Druge študije kažejo, da je odlično naravno sredstvo za lajšanje stresa, izboljšuje izvajanje kognitivnih nalog in zmanjšuje prebavne simptome, povezane s presaditvijo jeter.

Najpomembnejše aktivne sestavine šisandre so: schizandrin, deoksischizandrin, schisanheno, schizandrol, sesquicaren, citral, stigmasterol ter antioksidanti, vključno z vitaminoma C in E.

Šizandra je kompleksno zelišče in obstaja več mehanizmov, po katerih te sestavine delujejo kot fitoadaptogeni in vplivajo na centralni živčni, simpatični, endokrini, imunski, dihalni, kardiovaskularni in gastrointestinalni sistem. Raziskave so pokazale, da šišandra pomaga ustaviti proces oksidativnega stresa, ki prispeva k skoraj vsem boleznim in povzroča izgubo zdravih celic, tkiv in organov.

Čisto formulo šizandre v kapsulah brez polnil in nepotrebnih snovi dobite tukaj.

PREBERITE TUDI: Neverjetne koristi, ki jih nudi to starodavno zelišče

0

Galerija

  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
   RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
   Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
   Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
   Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
   Ne neguje
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Gillian je bila stara komaj sedem let, vendar je bila njena prihodnost že ogrožena.