Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Neverjetne koristi, ki jih nudi to starodavno zelišče

26. avg 2019 11:52 Tanja Matko, univ. dipl. iur
0

V današnjem stresnem načinu življenja je postalo skorajda nemogoče, da si ne bi pomagali s kakšnimi pripravki, ki nas naredijo odpornejše na stres in zaščitijo naše telo pred njegovimi škodljivimi vplivi. In najboljša v ta namen so preverjena starodavna zelišča, ki imajo naravnost neverjetne učinke na naše zdravje in počutje – in to brez škodljivih stranskih učinkov, ki jih prinašajo sintetični farmacevtski pripravki. Ta zelišča se imenujejo adaptogeni in eno najboljših je vsekakor Eleuthero oz. sibirski ginseng.

Tradicija

Sibirski ginseng raste na japonskem, severni Kitajski, jugozahodni Rusiji ter severni Koreji. Uporablja se korenino. Kot zdravilo so ga uporabljali že v kitajski medicini pred več kot 2000 leti. Poleg sibirskega ginsenga obstajata še korejski (Panax ginseng) ter ameriški (Panax quinquefolius), ki pa sta povsem druga rastlina in jih ne gre zamenjevati (čeprav imajo vsi pozitivne učinke na zdravje).

Sibirski ginseng so torej poznali in uporabljali že tisočletja pred nami za izboljšanje imunskega sistema, kot blago naravno poživilo in za lažje preživljanje stresnih obdobij, torej kot naravni adaptogen. To pomeni, da tako zdrave kot tudi bolne naredi odpornejše na psihični in fizični stres, zaradi česar nam stres, ki je največji sodobni ubijalec, pride manj do živega – telo preprosto postane odpornejše.

14 pozitivnih vplivov na zdravje

Sibirski ginseng izboljšuje fizično in psihično zmogljivost; izboljšuje odpornost na stres; zmanjšuje utrujenost; pomaga pri težavah s srcem; prenizkem krvnem tlaku; diabetesu; boleznih ledvic; sindromu kronične utrujenosti in izgorelosti; ADHD, Alzheimerjevi bolezni, revmatoidnem artritisu; osteoporozi in virusnih obolenjih dihal.

1. Povečuje energijo in zmanjšuje utrujenost

Dandanes je redkokdo, ki ne bi bil preobremenjen, neprespan in utrujen, a nalivanje s kavo, energijskimi pijačami in podobnimi poživili dolgoročno ne prinese nič dobrega. Jutranja in npr. opoldanska kava sta povsem sprejemljivi, kar je več, pa ni več zdravo.

Namreč ko je telo utrujeno, nam s tem nekaj sporoča – to je, da potrebuje počitek. In medtem, ko je občasna pomoč s kako kavo povsem v redu, nalivanje s kavo – ali, še huje, z energijskimi napitki, ki so ali polni sladkorja ali pa strupenih umetnih sladil – prej ko slej privede do resnih bolezni.

Nekaj povsem drugega pa je sibirski ginseng, ki nas naredi odpornejše na stres. To pomeni, da bomo ob stresni situaciji manj pod stresom; kolikor bomo, pa bo telo bolj zaščiteno in bodo uničujoče posledice stresa precej ublažene.

Ena izmed raziskav je pokazala, da eleuthero močno izboljša vzdržljivost, tudi pri športu (šport je kratkoročno stres, dolgoročno pa nas dela odpornejše); pospešuje pa tudi izgubo maščob.

2. Pomaga pri sindromu kronične utrujenosti

Klinične raziskave so pokazale, da pomaga bolnikom, ki imajo težave z utrujenostjo in zmernim sindromom kronične utrujenosti. Koristi tudi utrujenim staršem, pri težavah z izgorelostjo in okrevanjem po boleznih.

3. Izboljša kognitivno funkcijo

Z leti se nam spomin praviloma poslabšuje – če k temu dodamo še stres, pa nastane prava pravcata katastrofa. Sibirski ginseng povečuje prekrvavitev možganov in dotok krvi v možgane, s čimer izboljša spomin in koncentracijo. Kot tak je izjemen tudi za poslovneže, dijake in študente, ki si lahko namesto s kavo in energijskimi napitki pomagajo na naraven način.

Raziskava, objavljena v znanstveni publikaciji Neural Regeneration Research, je pokazala, da eleuterozidi izboljšajo spomin, kognitivne sposobnosti in zmanjšujejo utrujenost pri miselnih naporih.

PREBERITE TUDI: Vse, kar morate vedeti o stresu
 

4. Deluje proti raku

Zadnje raziskave kažejo, da ima sibirski ginseng protirakavo delovanje. To so pokazale tako in vivo kot tudi in vitro študije. V raziskavi, objavljeni leta 2016 v The American Journal of Chinese Medicine, so tako in vitro kot tudi in vivo študije pokazale inhibitorno delovanje sibirskega ginsenga na maligne tumorje.

5. Izboljšuje športne rezultate

Eleuthero deluje tudi kot stimulant za mišice, ki bolje delujejo, sploh pri intenzivni telesni aktivnosti. Ena izmed raziskav, opravljenih o sibirskem ginsengu, je pokazala, da je uživanje 800 mg na dan pri moških povečalo vzdržljivost za 23 odstotkov; nasičenost s kisikom za 12 odstotkov in najvišji srčni utrip za 3 odstotke.

6. Zdravljenje ran in preprečevanje razjed

Sibirski ginseng izboljšuje imunski sistem, s čimer pospešuje proces celjenja in zdravljenja nasploh. Sestavine, ki jih vsebuje, dokazano preprečujejo nastajanje razjed, vključno z razjedami, ki so posledica diabetičnih stopal.

7. Povišuje prenizek krvni tlak

Ker je stimulant, eleuthero izboljšuje cirkulacijo in srčni utrip, s čimer lahko poviša prenizek krvni tlak. To je še posebej dobrodošlo pri ljudeh s prenizkim krvnim tlakom, a če imate zelo povišanega, morda ne bo najboljša izbira.

8. Zmanjšuje osteoporozo

Eleuthero uporabljajo za izboljšanje moči mišic in jakosti kosit. Raziskava, opravljena leta 2013 na podganah, je pokazala izboljšanje kostne mase za 16,7 odstotka.

PREBERITE TUDI: Izgorelost, vaš novodobni morilec
 

9. Blaži menopavzo

Eleuterozidi, ki jih vsebuje sibirski ginseng, se vežejo na receptorje za estrogen, zaradi česar blažijo simptome padca estrogena pri menopavzi.

10. Zmanjšuje in zdravi infekcije dihalnih poti

Kot ojačevalec imunskega sistema eleuthero skrajša dolžino in ublaži intenzivnost infekcij pljuč kot so npr. prehlad, gripa in pljučnica. Telesu pomaga, da se bori proti virusom, zato ga pogosto uporabljajo kot pomoč pri hitrejšem okrevanju pri tovrstnih virozah. In vitro študija je pokazala, da preprečuje replikacijo virusov prehlada, gripe in drugih, ki povzročajo respiratorne okužbe.

11. Izboljšuje delovanje limfnega sistema

Eleuterozidi izboljšujejo delovanje limfnih žlez in pretok limfe, kar pomeni, da zmanjšujejo zatekanje. Raziskava, opravljena leta 2016 je pokazala, da eleuthero močno zmanjša zatečenost že 2 do 4 ure po zaužitju.

12. Preprečuje in odpravlja poškodbe živčevja

Več raziskav je že pokazalo, da eleuterozidi preprečujejo in celo opravljajo poškodbe živcev. Raziskujejo ga celo kot preventivno zdravilo za agresivne nevrološke bolezni kot je Alzheimerjeva bolezen. Raziskava je pokazala, da eleuthero izboljša regeneracijo živcev in obnovo sinaps pri podganah, ki so utrpele poškodbe živcev.

PREBERITE TUDI: Omega-7 maščobe: revolucionarno odkritje proti boleznim sodobnega časa
 

13. Znižuje oz. stabilizira raven sladkorja v krvi

Eleuterozidi so se izkazali kot učinkoviti pri izboljševanju inzulinske rezistence, zato so lahko v pomoč pri uravnavanju diabetesa tipa 2. Raziskava, opravljena leta 2013, je pokazala, da zaužitje 480 mg eleuthera na dan močno zmanjša dvig krvnega sladkorja po obroku pri bolnikih z diabetesom tipa 2.

14. Zdravi in preprečuje herpes

Dvojno slepa, placebo kontrolirana raziskava, ki je trajala 6 mesecev, je pokazala, da 2 g sibirskega ginsenga na dan močno zmanjša pogostost, intenziteto in trajanje izbruhov herpesa simplex.

Kako ga uživati?

Ni klasičnega priporočila, koliko je idealna količina, kar je normalno, saj smo si ljudje različni že sami po sebi, pa tudi pri odzivih na stresorje in naravna zdravila. To je odvisno tudi od formule, oblike in tega, kaj želimo doseči. Načeloma pa so splošna priporočila sledeča:

 • Vzemite med 300 in 1200 mg na dan in ne prekoračite 6 g.
 • Proti prehladu je treba zaužiti 3-krat dnevno po  400 mg.
 • Proti herpesu je treba zaužiti vsaj 400 mg na dan.
 • Pri izgorelosti, sindromu kronične utrujenosti in stresu se ga uživa 3 mesece, nato naredi 3 tedne premora.
 • Vzemite zjutraj in najkasneje sredi popoldneva, da ne bi neugodno vplival na spanec (je naravni stimulant).
 • Vzemite med obroki.

Izdelek lahko preverite TUKAJ.

PREBERITE TUDI: Ta zdravilna koreninica naj bo vaš naslednji lepotni pripomoček

0

Galerija

  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
   RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
   Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
   Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
   Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
   Ne neguje
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Če verjamete, da zmorete, zmorete. In ste prepričani, da ne, ne.