Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Raziskovalci so s sojo moške some spremenili v samice

27. nov 2023 17:46
0

Oglasno sporočilo

Ekipa raziskovalcev na Japonskem je s pomočjo spojine, ki jo najdemo v soji, dosegla, da so somi spremenili spol in postali samice. To nameravajo menda izkoristiti za 'proizvodnjo' zgolj samic pri vrstah, kjer so samice na trgu hrane dragocenejše od samcev.

Ekipa z Inštituta za raziskave v ribogojstvu Univerze Kindai s sedežem na postaji Shingu v Shingu je uporabila izoflavon – spojino, ki jo najdemo v soji in ima podoben učinek kot ženski hormoni – za ustvarjanje popolnoma ženskih skupin somov. Po navedbah univerze je to prvi tak dosežek na Japonskem.

Ker samice soma rastejo hitreje kot samci, "se bo z ustvarjanjem samic povečala učinkovitost proizvodnje," je povedal vodja skupine in izredni profesor znanosti o ribogojstvu Toshinao Ineno. "To lahko uporabimo tudi pri drugih ribah, ki se gojijo v ribogojnicah in katerih samice so dragocenejše."

Po besedah Inena pri gojenju soma, ki je interesanten kot alternativa jegulji, samice v šestih do desetih mesecih po izvalitvi dosežejo željeno težo – to je vsaj 600 gramov. Samce, ki rastejo počasneje, pogosto zavržejo. Čeprav je znano, da z dajanjem ženskega hormona samci somov postanejo samice, je ta metoda za ribe za prehrano ljudi prepovedana, zato je Ineno prišel na idejo o uporabi sojinega izoflavona, ki se komercialno prodaja kot prehransko dopolnilo za ženske pred in v menopavznem obdobju.

Poskus je bil izveden s somi, razdeljenimi v pet različnih bazenov; v enem je bila običajna voda za gojenje rib, v treh so bile različne koncentracije genisteina, kemične sestavine sojinega izoflavona, v enem pa je bil v vodi raztopljen ženski hormon. Ekipa je v vsakem rezervoarju 15 dni gojila 150 mladic, nato pa jih je prenesla v navadno vodo, dokler niso bile stare 150 dni. Medtem ko je bilo v rezervoarju z navadno vodo 68 % somov samic, je bilo v vodi z genisteinom v koncentraciji 100 mikrogramov na liter 96 % somov samic. Pri koncentraciji 400 mikrogramov na liter je bilo 100 % samic, kar je enako kot v skupini samic v vodi s hormoni.

Čeprav je bil v poskusu kot reagent uporabljen ekstrahirani genistein, je metoda prepovedana pri gojenju rib za prehrano ljudi. Ineno je dejal: "V prihodnosti bi radi razmislili o metodah, s katerimi bi somi lahko sprejemali sojine izoflavone v hrani, na primer v sojinih usedlinah."

Dodal je tudi, da namerava ekipa poskusiti z uporabo sojinega izoflavona pripraviti tudi jesetre – ribe, iz katerih se proizvaja kaviar – samice.

PREBERITE TUDI:

0

Galerija

  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
   RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
   Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
   Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
   Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
   Ne neguje
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  To so manikire, ki bodo po mnenju poznavalcev najbolj 'in' v letošnjem letu.