Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Raziskava: debelost nosečnice vpliva na razvoj možganov zarodka

18. avg 2020 12:40
0

Oglasno sporočilo

Debelost ima neštete negativne vplive na zdravje – ne le matere, temveč tudi zarodka in kasneje otroka. Še enega je odkrila oz. potrdila nedavna raziskava, v kateri so znanstveniki ugotovili, da debelost nosečnice negativno vpliva na razvoj otrokovih možganov in to že v drugem trimesečju.

Raziskavo so izvedli raziskovalci NYU Grossman medicinske fakultete kjer so ugotovili povezavo med visokim BMI (25 in do 47) in spremembah na dveh predelih možganov: prefrontalni korteks in anteriorna insula. To sta predela možganov, ki igrata ključno vlogo pri sprejemanju odločitev in vedenju in motnje so povezane s motnjo pozornosti s hiperaktivnostjo, avtizmom in prenajedanjem.

V raziskavi so preverili 197 skupin metabolno aktivnih živčnih celic v možganih zarodka in jih razdelili v 16 podskupin s preko 19.000 možnimi povezavami med skupinami nevronov. Ugotovili so, da sta le dva predela možganov povezana z materino debelostjo.

Ker debelost že nekaj let vztrajno narašča v razvitem svetu, tudi v Sloveniji, je to zelo pomembno in hkrati zaskrbljujoče odkritje. Pretekle raziskave so namreč pokazale povezavo med debelostjo mater in slabšo kognitivno funkcijo otrok. To pa je prva raziskava, ki je pokazala spremembe možganov že pri zarodku.

Raziskava je bila objavljena 11. avgusta v znanstveni publikaciji Journal of Child Psychology and Psychiatry.

PREBERITE TUDI: Debele nosečnice odgovorne za debelost svojih otrok

0

Galerija

  loading...


  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Sannnja5 22. jan 2021 11:52
   schauma šampon
  • Dow* 20. jan 2021 18:57
   žal ukinjen
  • Dow* 20. jan 2021 18:49
   dober
  • Dow* 20. jan 2021 18:41
   žal ukinjena
  • Dow* 20. jan 2021 18:35
   stalnica
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Praviloma imamo vsi svoje barvne kombinacije, ki jih najraje nosimo.