Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Razbijamo mite: ali se strije da zares odpraviti in kako?

14. mar 2018 13:32
0

 

 
 
 

Strije so ena najbolj nadležnih in neestetskih nadlog, zaradi katerih (predvsem) ženske neprestano iščejo rešitve. Od krem do masaž; od uporabe igličnih valjčkov do obiskov dermatologov. Mnogi proizvajalci kozmetičnih izdelkov zatrjujejo, da njihov izdelek odpravi strije – hkrati pa lahko zasledimo, da se jih nikakor ne da znebiti.

 

Da končno razbijemo mite, smo o tem, kaj so strije, kako nastanejo, ali se jih da znebiti ali vsaj omiliti, govorili s priznanim dermatologom, dr. Sandijem Luftom, dr. med., spec. dermatologije, Derma center Rogaška in Maribor.

 
 

Kaj sploh so strije in kako nastanejo?

Strije so linije v koži, ki nastanejo zaradi razpok tkiva v podkožju. Vzroki za nastanek niso popolnoma pojasnjeni, so posledica mehanskega vleka, hormonskih vplivov in sprememb zgradbe kože. Pojavijo se pa v obdobju hitre rasti, nosečnosti in pri močnem vleku v koži zaradi povečane telesne teže ali delovanja mišic pri dvigovanju bremen. Lahko se pojavijo tudi zaradi dolgotrajnega jemanja ali lokalne uporabe kortikosteroidov in nekaterih drugih zdravil, pa tudi brez vidnih razlogov.
 

Se da strije odpraviti? Na voljo je ogromno krem in tretmajev, ki obljubljajo odpravo strij. Ali karkoli zares deluje – morda kaka agresivna metoda? 

Ko strije nastanejo, jih ni mogoče z nobeno metodo popolnoma odstraniti oziroma odpraviti. Ti izrazi obljubljajo nemogoče, še posebej v povezavi s kremami. Za nobeno kremo ni dokazano, da jih lahko odpravi v meri, da te popolnoma izginejo. Če poznamo histološko sliko strij, je očitno, da je slednje nemogoče.
 
 
Preprečevanje nastanka je do neka mere mogoče doseči samo z redno masažo. Samo za slednjo je nekaj dokazov, da naj bi vplivala na zmanjšanje nastanka. Takšno preventivo je možno in smiselno izvajati med nosečnostjo, seveda ob predpostavki, da nosečnica ne pridobi več kilogramov, kot je to običajno (12 kg). Strije lahko s postopki obnavljanja kože naredimo manj opazne. Ob nastanku so strije zmeraj rdeče in po nekaj mesecih pobledijo same, brez delovanja krem. Uporaba žilnih laserjev pospeši to pretvorbo, vendar ne vpliva na končni videz belih strij.
 

PREBERITE TUDI: Celulit: miti in resnice o nastanku ter kaj ga zares odpravi
 

 

Pravite, da se da stanje zgolj omiliti. Do kolikšne mere?

Strije se delijo po klasifikaciji na 4 razrede. Najtanjše so linije in črte v prvem razredu, v četrtem so več kot cm široke s prečkami. Strije 1. razreda lahko z frakcinoniranim superpulznim CO2 laserjem naredimo očem skoraj nevidne. Ta laser in frakcionirana radiofrekvenca delujeta poleg teh dobro še na tiste, ki so manj kot 1 cm široke in brez prečnih letvic. Na širše in z prečnimi letvicami je učinek manjši, saj ni mogoče skrčiti kože toliko, da bi se robovi strij približali. Pri slednjih poleg CO2 laserja in frakcionirane radiofrekvence pomaga videz izboljšati še polnila, ki imajo delovanje na spodbujanje nastanka novega kolagena in elastina, kar popravi stanjšano kožo in barvo strij.
 
Vse širše strije se izboljšajo, vendar še zmeraj ostanejo vidne. Koža na površini strij postane bolj zadebeljena, zato manj 'pomečkana' tudi barva se nekoliko približa barvi okolne kože, zelo pa se popravi tonus kože.
 

Videz kože trebuha pred in 1 mesec po po prvi terapiji s frakcioniranim superpulznim CO2 laserjem CO2RE. Videti je rdečino in drobne lise po delovanju laserja, ki postopoma izginejo.
 
 

Ali glede na neverjeten napredek tehnologije menite, da prihodnost prinaša kako napravo oz. tretma, ki jih bo dejansko lahko odpravil?

Ne, to ni mogoče, saj bi naprava ali princip morala biti sposobna približati robove razpok v podkožju in jih zapreti. Tudi če bi imeli na voljo kakšno napravi, bi vlek kože oviral mirovanje robov, ki bi potrebovala nekaj tednov, da se zacelijo povezani drug z drugim. Predstavljajte si, da imate razpoko kože in bi pričakovali, da se ta zaceli brez vidnih posledic in to brez zašitja s šivi. Naravnega procesa celjenja žal ni mogoče pospešiti ali zaobiti.
 
 

So pogostejše pri ženskah ali pri moških?

Natančnih podatkov ni, zdi se, da so pogostejše so pri ženska, morda zaradi tanjše kože, hormonskih sprememb med nosečnostjo, vendar jih ni malo tudi pri moških, kjer se pojavljajo v dobi rasti in pri zaradi dvigovanja uteži. Pri moških se pogosto pojavljajo na spodnjem delu hrbta, zadnjici in golenih, pri ženskah pa na stegnih, trebuhu, dojkah in nadlahteh.
 

PREBERITE TUDI: Kako sem se po 13 letih znebila trdovratne melazme
 

 

Kaj bi svetovali bralkam Planeta lepote, da bi ohranile kar najlepšo kožo, brez strij ?

Ohranjanje telesne teže BMI do 25 ali nižji, brez izrazitih nihanj je najboljša preventiva. Vsakodnevna nekajminutna masaža trebuha, stegen, dojk med nosečnostjo in brez preseganja priporočene teže v nosečnosti je edino, kar lahko naredijo same, še posebej, če so strije v bližnjem sorodstvu.
 
 

Kontakt

Derma center Maribor

Klasična in estetska dermatologija 
Poliklinika Spera
Aškerčeva ul. 7
2000 Maribor
 
M:  +386 (0)51 420 165
info@derma-mb.si

Derma center Rogaška  

Zdravljenje kože in estetska dermatologija
Zdraviliški trg 23
3250 Rogaška Slatina
 
T:  (0)590 2 58 90
info@derma-rogaska.si
 
 

 

0

Galerija

  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
   RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
   Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
   Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
   Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
   Ne neguje
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Ali vas zastrupljajo vaši tamponi? Ugotovitve študije so pokazale 16 kovin v široko dostopnih blagovnih znamkah tamponov.