Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Rastline lahko medsebojno komunicirajo

8. maj 2018 11:07
0

Oglasno sporočilo

Raziskava je pokazala, da rastline lahko zaznajo prisotnost svojih sosedov in ustrezno spremenijo njihovo smer rasti. Raziskovalci so ugotovili "novo stopnjo kompleksnosti" pri podzemni komunikaciji med rastlinami, ki jih sproži nadzemna interakcija.

PREBERITE TUDI: 6 sobnih rastlin, ki jih preprosto ne morete ubiti

To pomeni, da rastlina preko listov, ki so občutljivi na 'gnečo', prepozna bližino druge rastline. Če jo bližina moti, pošlje podzemno biokemično opozorilno sporočilo. Raziskovalci so pojasnili: “Rezultati kažejo, da ko se ‘srečajo’ nadzemni deli rastlin, to lahko povzroči odziv v njihovem podzemlju in opozori tudi druge rastline, naj prilagodijo rast."

Vodja raziskave, Velemir Ninkovic, je še dodal: “Rastline morajo medsebojno komunicirati, ko jih sosednje rastline spravijo v nevarnost, in jim jemljejo vire hranljivih snovi. Ljudje se eden od drugega lahko premaknemo, rastline pa se ne morejo, zato imajo načine, da se izognejo takim situacijam.

Raziskava je podala nove podatke, da rastline ne komunicirajo le z nadzemnimi listi, temveč tudi podzemno biokemično. Ninkovic je dodal, da je bil vsa leta skeptičen do teorije, da rastline medsebojno komunicirajo,a da vedno več poskusov in raziskav razkriva prav to. Vsekakor, kar se lahko naučimo iz te raziskave, je še vedno negotovo; raziskovalci so ugotovili, da bo ekološki pomen njihovih ugotovitev treba nadalje raziskati v prihodnjih raziskavah.

PREBERITE TUDI: Preprost način, kako očistiti zrak v svojem domu

0

Galerija

  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Binas pred 18 h
   Všeč
  • CandyCane pred 4 dnevi
   Vau...res najboljši
  • CandyCane pred 4 dnevi
   Eden najljubših
  • Akasha 7. avg 2018 21:14
   Bogato
  • Akasha 7. avg 2018 20:46
   Nič posebnega
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Ko že mislimo, da so si pa res izmislili že vse in izčrpali vse ideje, se spomnijo česa novega.