Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Prvi znaki nosečnosti

Kako jih prepoznamo?

1. mar 2013 14:00
3

Oglasno sporočilo

Normalna nosečnost traja od 37 do 42 tednov in večina žensk bi želela potrditi nosečnost že nekaj dni po izostanku menstruacije. Vendar morajo za zanesljivo diagnozo počakati 10-14 dni po izostanku mesečnega perila. Tedaj je maternica že toliko povečana, da lahko ginekolog z veliko zanesljivostjo sklepa na nosečnost. Ob izostanku mesečnega perila se diagnoza potrdi z urinskim ali krvnim testom merjenja hormona nosečnosti (ß-hCG), ki se sprošča v prvem tromesečju nosečnosti. Diagnoza se lahko potrdi tudi z ultrazvočnim pregledom. Nekatere ženske "vedo", da so noseče od trenutka, ko je bil otrok spočet. Spet druge potrebujejo številne znake in številne pozitivne teste nosečnosti, da so nazadnje v to res prepričane.


Prvi znaki nosečnosti so naslednji:

1. Povečan trebuh
V dveh tednih po spočetju maternica pričenja rasti, zato se lahko pojavijo rahli krči in napihnjenost. Od osmega tedna dalje se že lahko začne kazati trebušček oziroma če ne gre za prvo nosečnost, se trebušček pokaže prej. Temna črta, ki poteka od popka proti spolovilu se pojavi v četrtem ali petem mesecu. Teža trebuha pri nosečnicah seveda narašča in ob vsaki neprimerni drži se hrbet še dodatno obremeni. Na koži se začnejo pojavljati strije, razširjene vene, akne, spremeni se pigmentacija kože, pogosto je srbenje, potenje,…


Foto: top-10-list.org

2. Občutljive, zatečene prsi
En izmed prvih znakov nosečnosti so občutljive, zatečene, vnete prsi in bradavice. Vzrok za to je povečana raven hormonov. Občutek neugodja bi se moral po tretjem tromesečju močno zmanjšati, saj se telo navadi na hormonske spremembe. Možno je tudi, da se bo področje okoli bradavic povečalo in potemnilo, saj naj bi tako dojenček pri dojenju lažje našel bradavico. V prsih se pod vplivom hormonov celo nosečnost razvijajo mlečne žleze.

3. Utrujenost in težave s spanjem
Zelo pogost simptom v prvih 8-10 tednih je preutrujenost zaradi povišane ravni progesterona, povišanega srčnega utripa, krčev in stresa, ki ga nosečnost prinese telesu. Velikokrat imajo ženske težave s spanjem, predvsem zaradi občutljivih prsi, bolečin v trebuhu in križu.


Foto: woolworthsbabyandtoddlerclub.com

4. Rahla krvavitev
Med nosečnostjo ženska običajno ne krvavi, saj ji menstruacija v tem obdobju preneha. Nekatere ženske lahko 8 do 12 dni po zanositvi rahlo krvavijo zaradi ugreznanja oplojenega jajčeca. Izcedek je običajno komaj opazen, lisast, rožnate barve in ne rdeč kot običajno.

5. Slabost, bruhanje
Večina žensk jutranje slabosti občuti šele mesec dni po zanositvi. Le redke izjeme se tej nadlogi izognejo v celoti. Vseeno nekaterim ženskam želodec prične nagajati že nekoliko prej. 'Jutranja' slabost pa žal ni omejena samo na jutra. Pojavlja se lahko tudi čez dan ali ponoči. Večino žensk slabost mine na začetku drugega tromesečja. Če ženska bruha tako močno, da vidno shujša ali če bruha ves dan, je nujno, da obišče zdravnika. Take slabosti so namreč velikokrat znak kakega organskega obolenja (vnetje slepiča ali žolča), ki se lahko pojavi hkrati z nosečnostjo.


Foto: 2.bp.blogspot.com

6. Povečana občutljivost za vonje
V času nosečnosti so mnoge ženske izredno občutljive na določene vonje. Zdi se jim, da ima hrana neprijeten vonj in sili jih na bruhanje, zato se borijo z neješčostjo. Po drugi strani pa se ženskam poveča apetit na specifično hrano in pijačo. Tovrstni občutki so lahko začasne narave ali pa trajajo skozi vso nosečnost.

7. Pogosto odvajanje vode
Pomemben znak nosečnosti je tudi pogosto odvajanje vode. Vzrok za to je povečana količina krvi in drugih tekočin v telesu. Posledično ledvice predelajo več tekočine. Dlje časa kot traja nosečnost, hujši je lahko ta občutek, saj rastoč plod vse bolj pritiska mehur nosečnice.

8. Povišana telesna (bazalna) temperatura
Če bazalna temperatura ostane povišana tudi po koncu menstruacije in se po 18. dneh ne zniža na nivo pred ovulacijo, je verjetnost, da je ženska noseča, zelo visoka.

9. Slinjenje
Nekatere ženske opozori na nosečnost neprijetno slinjenje, ki ponavadi traja vso nosečnost. V ustih se jim nabira ogromno sline, ki jo sproti izpljuvajo, a se jim kljub temu ustna votlina ne izsuši.

10. Spremembe razpoloženja
Hormoni lahko povzročijo nihanja razpoloženja. Nosečnost je obdobje, ki v življenje vsake ženske prinese veliko sprememb na telesnem in čustvenem področju. Telo se spreminja od samega spočetja in tako omogoča prostor za rast in razvoj otroka. Nosečnost prinese tudi veliko različnih občutij: veselje, radost, pričakovanje, pa tudi skrb in strah. Zato nosečnice v tem obdobju potrebujejo veliko podpore, nasvetov in vzpodbudnih besed.

3

Galerija

  Preberi še


  Razvrsti po:
   • niika

   • 4. mar 2013 7:20

    Prve tri mesece so me prsi bolele ko hudič, lulat sem hodila vsake pol ure, utrujena sem bila pa tako zelo, da bi lahko stoje zaspala. Slabosti pa sploh nisem imela...niti enkrat. Zdaj je večina tegob izginila...razen lulat hodim vsake 20 min Smile Aja, pa trebušček imam, seveda...meni se zdi, da je ogromen...

   0
   • ninaaknez

   • 1. mar 2013 21:13

    Skoraj vse je veljalo, ko sem bila noseča, razen slinla se nisem Smile

   0
   • darchy5

   • 1. mar 2013 16:35

    Bomo videli kaj bo pri meni :). Danes je 48 dan od od moje zadnje M.

   0
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Katrin 22. sep 2019 21:52
   prva pomoč
  • Katrin 22. sep 2019 21:40
   Navdušena
  • Katrin 22. sep 2019 21:34
   nisem opazila učinka
  • Katrin 22. sep 2019 21:30
   ne zamenjam več
  • Binas 12. sep 2019 14:23
   odličen
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Danes pred 16 leti se je 'rodilo' dete, ki je kaj kmalu postalo prvi in največji ženski spletni portal.