Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Pomanjkanje spanja manjša možgane

17. feb 2010 10:43
0

Oglasno sporočilo

... da ostanete budni - raziskava je pokazala, da se v tem primeru krčijo določeni predeli možganov (sive celice - substantia grisea). Poslabšajo se predvsem predeli, ki so odgovorni za odločanje in počitek, najhujše poslabšanje pa je bilo pri ljudeh z ekstremno hudo nespečnostjo, ne glede na to, koliko časa so to motnjo imeli.

Raziskava je bila objavljena v časniku Biological Psychiatry, kjer so primerjali volumen določenega dela možganov 24 starejših pacientov, ki so imeli težave z nespečnostjo ter 13 ljudi, ki so normalno spali. Primerjali so tudi fizične in psihične motnje, ki bi lahko vplivale na možgane.

Vendar si raziskovalci še niso čisto na jasnem, ali pomanjkanje spanja krči določen del možganov ali slednje povzroči nespečnost. Zdaj so testirali le starejše paciente, zato bo potrebno opraviti še nadaljnje raziskave pri ljudeh različnih starosti, ki bodo pokazali, kaj povzroča kaj.
Sicer pa je to le še ena raziskava v zvezi s spanjem, ki je pokazala, da slab spanec ali pomanjkanje le-tega škoduje možganom na nevrološki stopnji in zdravju na splošno.

0

Galerija  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 9. maj 2022 18:38
   Slavospev poceni laku za nohte
  • Tanja 26. apr 2022 16:57
   Razočaranje
  • Tanja 26. apr 2022 15:39
   Odličen
  • Dow* 14. nov 2021 20:14
   super
  • Dow* 14. nov 2021 20:09
   še kar
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Maščobne kisline omega-3 so pomembne za ohranjanje splošnega zdravja vašega otroka.