Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Plastična vrečka, ki je 100% bio razgradljiva

20. jun 2018 12:27
0

Oglasno sporočilo

Indonezija ima velik problem z onesnaževanjem s plastiko, saj so reke in plaže povsem prekrite z njo. Veliko pa umirajo tudi živali. Skratka, “naša država se utaplja v plastiki,” je dejal Kevin Kumala, vodja podjetja. Nič kaj dosti bolje pa ni tudi drugje po svetu.

Problem je dosegel take razsežnosti, da so za čiščenje okolja najeli celo vojsko – a količinam niso kos, saj neprestano prihajajo nove.


 

Rešitelji

Podjetje iz Indonezije je ustvarilo 'plastično' oz. na videz plastično vrečko, ki je tako ekološka, da jo lahko celo pojeste. Narejena je iz korenine rastline cassava, ki je reden del prehrane v Afriki, Aziji in latinski Ameriki. Uporabna pa je tudi v proizvodnji.

Podjetje z imenom Avani Eco z Balija je sedaj ustvarilo vrečko, ki je na videz in otip kot plastika, a je v celoti bio razgradljiva in primerna za kompostiranje. Prav tako razpade v vodi, zato če jo slučajno poje kaka žival, jim ne škoduje. Te vrečke so tako varne, da jih lahko brez kakršnekoli škode pojedo celo ljudje.

Globalni problem s plastiko

Vsako leto v ocean zaide kar 8 milijonov ton plastike, kar je ekvivalentno kot če bi vsako minuto v ocean stresli ogromen tovornjak, poln plastike. Tako umirajo morske živali in ptice, ki pojedo ali se zapletejo v plastiko. Hkrati plastika tudi razpada na majhne delce, ki tako zaidejo v prehransko verigo.


AvaniEco 'plastična' vrečka, ki je 100 % bio razgradljiva

Le okoli 14 % plastike se reciklira, vse ostalo pa uporabi le enkrat. Poleg tega to pomeni kar 95 % plastike, vredne med 80 in 120 milijonov dolarjev, kar slabo vpliva na ekonomijo.

PREBERITE TUDI: Francija prepovedala plastične kozarce, krožnike in pribor
 

Iniciativa 'The New Plastics Economy'

'The New Plastics Economy' je iniciativa, ki jo je začela fundacija Ellen MacArthur in ki je združila ključne igralce v plastični industriji: tako inovatorje kot tudi proizvajalce, da bi odkrili rešitev in spremenili prihodnost, kar se tiče plastike, začenši z embalažo.

Temeljna ideja je, da se plastiko ali ponovno uporabi ali pa reciklira. Eden njihovih temeljnih projektov je nagrada 'New Plastics Economy Innovation Prize', ki je razdeljena na dva dela: 'The Circular Design Challenge', v katerem zbirajo ideje, kako spremeniti dizajn plastike; ter 'Circular Materials Challenge', ki zbira in nagrajuje ideje, kako zamenjati plastiko z drugimi materiali.

Nove rešitve

Med zmagovalci za dizajn je tudi ideja, kako rešiti problem embalaže kave za po poti. Vsako leto je po svetu prodanih več kot 100 milijard lončkov za enkratno uporabo, ki se jih skorajda ne reciklira. Tako je start-up iz ZDA TrioCup oblikoval lonček iz papirja, zaradi katerega ni več potrebe po plastičnih lončkih in pokrovih. Narejen je iz materiala, ki se ga lahko 100 % kompostira.


TrioCup lončki iz papirja, ki ne potrebujejo plastičnega pokrova

Med zmagovalci je tudi VTT Technical Research center s Finske, ki je iznašel embalažo, ki je narejena in lesa, a je na otip in videz kot plastika. Narejen je iz večslojnega materiala, dobljenega iz ostankov lesne industrije, in se ga lahko kompostira. Primeren je za shranjevanje hrane, npr. oreškov, sira, otrobov … Teoretično bi ta embalaža lahko nadomestila kar 15 % plastične.

Podjetje Evoware pa je ustvarilo rešitev za enkratno embaliranje hrane, katere siceršnja embalaža tudi najpogosteje zaide v reke, ocean in na plaže. Narejena je iz materiala, ki temelji na algah in ki v vodi razpade ali se lahko celo poje. Je tudi 100 % bio razgradljiv in tako primeren tudi za hranjenje rastlin, saj vsebuje tudi vitamine in minerale. Tako predstavlja odlično gnojilo za rastline.


VTT Technical Research

Zmagovalci se bodo udeležili 12-mesečnega programa, kjer bodo v sodelovanju z Think Beyond Plastic delali tudi s strokovnjaki, ki bodo njihove produkte pomagali spraviti na tržišče.
 

PREBERITE TUDI: 3 razlogi, zaradi katerih ne bi smeli uporabljati bleščic

0

Galerija

  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • numi pred 3 dnevi
   top 2
  • Nanika1991 22. jan 2019 16:19
   Dobro hidrira in hrani
  • Nanika1991 14. nov 2018 17:23
   Krasna za suho kožo
  • numi 3. nov 2018 23:45
   klasika
  • mijauuu 24. okt 2018 22:08
   Nič posebnega
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Sama sem od nekdaj sodila med ljudi, ki jim ne zdravje, ne videz nista bila samoumevna.