Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Oljka, zlato drevo Mediterana

Simbolika

24. feb 2008 0:00 mamy
5

Oglasno sporočilo

Oljka je nekoč veljala za sveto drevo, kar ponekod velja še dandanes. V starih Atenah so uničevanje svete oljke sprva kaznovali s smrtjo, saj je pomenilo religiozni zločin. Oljčna vejica je simbol miru, zato so v Atenah zmagovalce ovenčali z venci iz oljčnih vejic. Oljko naj bi ustvarila boginja Atena. Prenašalci mitov so vedeli, da se obnavlja v neskončnost, pripisovali so ji celo starost tisoč in več let, veljala naj bi za nesmrtno. K temu mišljenju je prispevalo dejstvo, da je zimzeleno drevo in da se nikdar ne posuši. Za Atence je bila simbolična, znak vitalnosti in neuničljivosti.

V naših krajih je po judovskem in krščanskem izročilu oljčna vejica povezana z golobom ali golobico, predstavlja simbol miru, je klic po zemeljskem raju. Oljčna vejica je povezana celo s svetovnim potopom. Po tem, ko so vode upadle, je golob z Noetove barke v kljunčku prinesel oljčno vejico, kar je pomenilo, da so vode z zemlje odtekle. To simboliko z golobom, ki v kljunčku nosi oljčno vejico najdemo na zastavah, znamkah, plakatih, upodobil ga je celo slavni Picasso.

oljka, oliva - znamka Slovenije   oljka grb občine Izola
 znamka RS - oljčna vejica grb občine Izola

V krščanstvu je oljčna vejica simbol novega začetka, golob pa prispodoba Svetega Duha. Po neki legendi je bil Kristusov križ narejen iz oljčnega lesa.

Kaj pa gora Oljka, ki jo potok Cedrom loči od Jeruzalema?
Prek te gore (tu je molil v noči, ko so ga prijeli) je šel Jezus na oslu v Jeruzalem, kjer so ga sprejeli kot kralja. Ljudstvo mu je pod noge metalo palmove veje. Pri nas smo zelenje zamenjali z butarami. V spomin na ta dogodek je cvetna nedelja, na Primorskem oljčna nedelja, oljčnica, ki jo praznujemo teden dni pred veliko nočjo. Blagoslovljena oljčna vejica, zataknjena nad vhodnimi vrati, v razpelu v kotu, varuje hišo in posestvo pred hudo uro.

Že od nekdaj pa je imelo poseben pomen olivno olje, ki so ga uporabljali za gorivo, svetilo, zdravilo, kot hrano, za maziljenje ... Olive so zdrobili v možnarju, jih dali v košaro in jo obtežili s kamnom. Olivno olje je bilo pomembno izvozno blago, hranili pa so ga v glinenih vrčih.

oljka, olive

Pojdi na stran

5

Galerija

  loading...


  Preberi še


  Razvrsti po:
   • madeira*

   • 20. dec 2008 14:50

    Zelo zanimiv članek, ki sem ga malo pozno odkrila, ampak glavno da sem ga Smile sicer pa kot prebivalka Slovenske Istre zagovarjam izraze: oljka (drevo), oljka (plod) in oljčno olje Wink

   0
   • mamy

   • 28. feb 2008 10:01

    Punce, hvala za pohvale. Področje je tako obsežno, da bi ga bilo škoda stlačiti v en članek. V pripravi sta vsaj še dva. Prvi o obiranju oljk in pridelavi olja, naslednji o vsestranski uporabi olja.
    Vsem, ki imate probleme s suho kožo tako kot jaz, toplo priporočam v branje spodnji Tanjin članek Nega suhe kože. V bistvu me je k pisanju vzpodbudil ravno omenjeni članek.
    Se beremo Smile 1

   0
   • Andy

   • 26. feb 2008 9:12

    Mamy, čestitke za tvoj 1. članek, bravo! Se povsem strinjam z Malino. Jaz drugega kakor olivno olje v kuhinji sploh nimam in to že deset let. Si res ne predstavljam kuhanja in pa nege rok in nog brez le-tega.

   0
   • Malina

   • 25. feb 2008 14:37

    čestitke za debitantski članek in seveda si obetamo še mnoge :-)!! sama vsekakor ne vem, kaj bi v kuhinji počela brez olivnega olja. če pa bi živela kje na Primorskem ali v podnebju, oljkam (in drugemu sredozemskemu rastju) prijaznemu, bi jih gotovo zasadila tudi na svojem vrtu, ker so mi zelo všeč in imajo tudi bogato simboliko.

   0
   • Tinka

   • 25. feb 2008 12:56

    mamy, zanimiv članek. Olivno/oljčno olje je moje najljubše, tako za v usta kot za na kožo Smile

   0
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Sannnja5 pred 6 h
   schauma šampon
  • Dow* pred 2 dnevoma
   žal ukinjen
  • Dow* pred 2 dnevoma
   dober
  • Dow* pred 2 dnevoma
   žal ukinjena
  • Dow* pred 2 dnevoma
   stalnica
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Predlagamo vam 7 stajliš kosov, v katerih boste tudi v legicah videti izjemno.