Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Očistimo Slovenijo v enem dnevu!

14. jan 2010 11:09
0

Oglasno sporočilo

Društvo Ekologi brez meja je v torek napovedalo projekt Očistimo Slovenijo v enem dnevu!, največji okoljski projekt v zgodovini Slovenije. V okviru projekta bo potekalo do sedaj najobsežnejše kartiranje divjih odlagališč v Sloveniji, ki bo omogočilo prvi enoten in tudi največji digitalni register le-teh. V soboto, 17. aprila 2010, bo po estonskem zgledu potekala čistilna akcija, s katero želijo organizatorji projekta združiti 200.000 prostovoljcev v čiščenju komunalnih odpadkov na divjih odlagališčih, cestah, ulicah, okolicah šol in vrtcev ter sprehajalnih poteh. Organizatorji pričakujejo, da bodo prostovoljci na dan akcije zbrali približno 20.000 ton komunalnih odpadkov. K sodelovanju v projektu so vabljeni vsi prebivalci Slovenije.

Projekt Očistimo Slovenijo v enem dnevu! je zasnovan dvotirno. Prvi del projekta predstavlja čiščenje divjih odlagališč, v sklopu katerega prostovoljci v projektu že izdelujejo centralni digitalni register divjih odlagališč za celotno Slovenijo. 17. aprila bodo registrirana divja odlagališča očiščena komunalnih odpadkov, medtem ko bodo gradbeni odpadki ali nevarni odpadki popisani, podatki o njih pa predani odgovornim inštitucijam. Drugi del projekta se osredotoča na čiščenje ulic, cest, okolic šol in vrtcev, stanovanjskih okolišev in sprehajalnih poti ter na čiščenje pohodniških poti – te bodo prav tako očiščene v okviru čistilne akcije 17. aprila letos. Projekt Očistimo Slovenijo v enem dnevu! se bo uradno zaključil s koncerti v Ljubljani, Mariboru in Kopru. Organizatorji pa računajo, da se bo projekt nadaljeval skozi 'Zakladnico idej' - zbirko predlogov, v kateri se že nabirajo ideje posameznikov, kako prispevati k bolj čistemu okolju.

Eden od vodij projekta Očistimo Slovenijo v enem dnevu! Aleš Pevc je na novinarski konferenci poudaril zaupanje organizatorjev, da je Slovenija sposobna izpeljati tako zahteven in velik projekt: "Projekt je nastal po vzoru estonskega projekta 'Let`s do it, Estonia!,' v okviru katerega je 3. maja 2008 50.000 Estoncev (4 odstotki prebivalstva) Estonijo v samo petih urah očistilo 10.000 ton odpadkov. V Sloveniji smo si zaradi tradicionalnih akcij, ki potekajo vsako pomlad, lahko zadali višje cilje: združiti 200.000 ljudi in zbrati vsaj 20.000 ton komunalnih odpadkov. Prepričani smo, da lahko uspemo, saj verjamemo, da ljudem ni vseeno. Prepričanje v odličen rezultat akcije potrjujejo tudi pozitivni odzivi: do sedaj se nam je pridružilo na stotine posameznikov in organizacij, ki aktivno sodelujejo pri izdelavi registra divjih odlagališč oziroma pri organizaciji projekta. Nenezadnje pa naša pričakovanja potrjujejo tudi drugi pokazatelji; na socialnem omrežju Facebook je na primer v samo nekaj tednih projekt podprlo skoraj 20.000 posameznikov."

Poleg glavnega cilja – očistiti Slovenijo divjih komunalnih odpadkov – želijo organizatorji projekta tudi osveščati posameznike o ravnanju z odpadki, predvsem pa poudarjati ustrezno okoljsko naravnanost. Na pomen okoljske osveščenosti je na novinarski konferenci opozoril tudi strokovnjak za varstvo geografskega okolja, geografijo naravnih virov in hidrogeografijo, redni profesor na Oddelku za geografijo Filozofske fakultete v Ljubljani dr. Dušan Plut: "V Sloveniji se še vedno premalo zavedamo, kako pomemben je spoštljiv odnos do okolja. Nenazadnje z onesnaževanjem okolja zastrupljamo tudi sebe! V Sloveniji je še vedno ogromno divjih odlagališč in vsak dan nastajajo nova. Pri čemer pa ne gre zgolj za vizualno onesnaženje in negativno javno podobo občin in države, gre predvsem za resno grožnjo naravnemu habitatu rastlin in živali, onesnaženje prsti in podtalnice, ki je glavni vir pitne vode v Sloveniji. Vesel sem pobude Društva Ekologov brez meja in upam, da bo projekt Očistimo Slovenijo v enem dnevu resnično združil želeno število posameznikov, ki jim je mar za varstvo našega okolja."

Celoten projekt sicer temelji na prostovoljstvu. Organizatorji želijo k projektu pritegniti čim večje število ljudi. V 1. fazi k projektu vabijo posameznike, ki bi želeli sodelovati pri organizaciji projekta oziroma pri popisu oz. kartiranju divjih odlagališč. K 2. fazi projekta – sami čistilni akciji, ki bo potekala 17. aprila 2010 – pa so vabljeni vsi posamezniki, organizacije, inštitucije, podjetja … ki bi želeli biti del tega velikega okoljskega projekta. Organizatorji k sodelovanju vabijo tudi podjetja, ki bi bila le-tega pripravljena finančno podpreti. "Čeprav vsi organizatorji projekta delujemo prostovoljno, izvedba tako velikega in obsežnega projekta predstavlja krepek finančni zalogaj. Na podlagi estonske izkušnje ocenjujemo, da bodo stroški projekta znašali okoli 700.000 evrov," je povedala vodja projekta Petra Matos.

0

Galerija  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 9. maj 2022 18:38
   Slavospev poceni laku za nohte
  • Tanja 26. apr 2022 16:57
   Razočaranje
  • Tanja 26. apr 2022 15:39
   Odličen
  • Dow* 14. nov 2021 20:14
   super
  • Dow* 14. nov 2021 20:09
   še kar
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Izraz "osebni slog" je modni žargon, ki se pogosto pojavlja. Ampak kaj pravzaprav pomeni?