Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Nečloveško omejevanje otrok povzročilo strahovit poskok duševnih stisk

31. avg 2020 12:48
0

Oglasno sporočilo

S številnimi izzivi in težavami smo vendarle speljali večino letovanj in na letovanjih nismo imeli niti ene okužbe!

Na Zvezi prijateljev mladine Slovenije opozarjamo: očem veliko bolj skrit problem, kot so številke o okuženih, so otroci in mladostniki, ki so se v času korona virusa znašli v hudih duševnih stiskah ali duševne bolezni še poglobili. O tem govori statistika TOM telefona, ki je v zadnjih mesecih zabeležil visok porast kontaktov, povezanih z duševnim zdravjem - osamljenost, strah, depresija, razmišljanje o samopoškodovanju in samomoru. Otroci in mladostniki ne smejo biti več žrtve nečloveških omejitev. Otroci potrebujejo druženje in aktivnosti izven šole. Nedopustno je, da se otroke sistemsko uniči z nepremišljenimi ukrepi.

Skrbi nas, da se ob vseh pripravah na varen začetek šolanja v času korona virusa pozablja na izredno pomembnost delovanja obšolskih dejavnosti. Že samo na ZPMS izvajamo številne dragocene programe za otroke in mladostnike Otroški parlamenti, letovanja preko akcije Pomežik soncu, zimovanja, šole v naravi, Evropa v šoli …, kaj šele vse ostale organizacije, ki otrokom ravno tako omogočajo razvoj socialnih in življenjskih veščin. Bojimo se, da država z ukrepi za zaščito pred korona virusom ne razmišlja dovolj premišljeno in da bo postala socialna distanca brezčasna stalnica. To se ne sme zgoditi, saj bo duševno zdravje naših otrok in mladostnikov še bolj zaskrbljujoče, kot jo trenutno kaže statistika TOM telefona. Ne upamo si niti razmišljati o tem, kdo bo škodo, ki bo storjena na otrocih, pozneje popravljal.

Darja Groznik, predsednica ZPMS: "Politika, ki med drugim oblikuje tudi segment sociale in šolstva, ne sledi odgovornosti za slabe rezultate na področju duševnega zdravja naših otrok in mladostnikov. Letos smo z velikimi izzivi in težavami vendarle speljali večino letovanj in na letovanjih nismo imeli niti ene okužbe! Na letovanjih smo imeli skoraj 8400 otrok. Otroci, ki so letovali, brezplačno tudi zaradi našega programa Pomežik soncu, so doživeli vsaj nekaj dni brezskrbnosti, druženja in igre. To pomeni, da so bili naši domovi, osebje v njih in spremljevalci odlično pripravljeni na izzive s preprečevanjem razvoja okužbe s COVID-19. Kakovost otroštva ni samo šola in družina, je tudi vse tisto, kar se zgodi vmes, pred in po šoli. Zato morajo biti priporočila za zaščito pred COVID-19 humana. Predvsem pa taka, da otrokom omogočajo čim bolj normalno otroštvo."

TOM telefon

Med najpogostejšimi vsebinami, ki jih beležijo na TOM telefonu, so še vedno vrstniki, družina, ljubezen, vendar je opazen trend naraščanja kontaktov, povezanih z duševnim zdravjem osamljenost, strah, depresija, razmišljanje o samopoškodovanje in samomoru.

Letos marca in aprila se je, v primerjavi z istim obdobjem v letu 2015, občutno povečal odstotek kontaktov na temo družinskih odnosov, psihičnih težav, zlorab in misli na samomor (primerjava kontaktov za marec in april 2015 in 2020): 

 • družina – z 12,03 na 23,52 % (+ 11,49)
 • psihične težave –  z 4,72 na 18,21 % (+ 13,49)
 • samomori - z 0,58 na 6,53 % (+ 5,95)
 • internet - z 1,44 na 4,86 % (+ 3,41)

Šola, obšolske dejavnosti, druženje s prijatelji so trenutki, ko se lahko umaknejo iz toksičnega okolja. Mnogi otroci in mladostniki pa so z omejevanjem navedenega izgubili dostop do virov pomoči oz. pomembnih podpornih mrež. Šolanje na daljavo je povzročalo stisko otrokom, ki jim straši niso bili na voljo, otrokom, ki bi potrebovali več pomoči pri organizaciji dela.

Mnoge službe na področju duševnega zdravja otrok in mladostnikov so zaradi omejitve širjenja novega korona virusa okrnile svoje delovanje, kar pomeni, da so veliko vlogo odigrale telefonske linije za pomoč v stiski. Panični napadi, nespečnost, tesnoba, depresija, samopoškodovanje in samomorilne misli so težave, zaradi katerih so se otroci in mladostniki redno obračali na TOM telefon. O poslabšanju stanja so poročali tako otroci in mladostniki brez predhodnih težav na področju duševnega zdravja kot tisti, ki so se s težavami na področju duševnega zdravja že soočali.

Veliko otrok, ki se obrača na TOM telefon, prihaja iz družin, ki jim že pred epidemijo niso nudile najbolj primernega in varnega okolja (disfunkcionalni odnosi, nasilje, odvisnosti, itd.), zato je povečano število ur, preživetih doma, bistveno poslabšalo stanje nekaterih otrok in mladostnikov.

O pomembnosti šolskih in obšolskih aktivnosti je spregovoril tudi Jure Šimonka, predsednik Otroškega parlamenta:

Zveza prijateljev mladine Slovenije (ZPMS)
Dimičeva 9, 1000 Ljubljana
tel.    01 239 67 10
fax.   01 239 67 22
e-pošta: info@zpms.si
web: www.zpms.si

ZA SREČNO OTROŠTVO VSEH OTROK - 0,5 odstotka dohodnine lahko brezplačno namenite za programe ZPMS

0

Galerija

  loading...


  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • [*jag0da*] 14. jul 2020 11:04
   Odlična formula
  • Tanja 15. apr 2020 13:56
   Pozitivno presenečenje :)
  • Tanja 25. mar 2020 19:31
   Uau! Totalno pozitivno presenečenje
  • numi 24. mar 2020 18:18
   zimski
  • numi 24. mar 2020 18:00
   Dobra ampak
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
   • Tjaška je komentiral/a članek NAGRADNA IGRA: Planet Lepote praznuje 17. rojstni dan!.

    pred 7 dnevi
    Čestitke PLANET LEPOTE Smile še leto do polnoletnosti Wink
    Všeč mi je barvitost in ličnost člankov in strani ... Pogrešam pa čase, ko še ni bilo toliko reklam da pridemo do člankov ... No pa saj vem, nekako je treba tudi zaslužiti Wink bomo ...
    0
   • VICKY je komentiral/a članek NAGRADNA IGRA: Planet Lepote praznuje 17. rojstni dan!.

    20. okt 2020 10:31
    Najprej čestitke PL za rojstni dan; spremljam vas že kar nekaj let, najbolj dragocena pa so nepristranska testiranja na Kozmetometru in vsaj zame - seznanitev s sestavinami kozmetičnih izdelkov, ki mi je odprla popolnoma nov pogled na kozmetiko. ...
    0
   • Vesna20 je komentiral/a članek NAGRADNA IGRA: Planet Lepote praznuje 17. rojstni dan!.

    20. okt 2020 8:56
    Na PL mi je najbolj všeč, da je zbranih veliko informacij na enem mestu, najdeš hitro, kar potrebuješ in veliko je povratnih informacij iz prakse, kar je najbolj pomembno. Ne pogrešam ničesar, vse je super, vse pohvale.
    0
   • sanda je komentiral/a članek NAGRADNA IGRA: Planet Lepote praznuje 17. rojstni dan!.

    20. okt 2020 8:28
    Ne glede na to, da sem bila včasih bolj aktivna članica na PL, tudi sedaj, ko pridem in iščem kakšno informacijo, jo vedno najdem, sploh kadar iščem kakšno kremico Wink Tako, da meni je uporabno vse, ne pogrešam ničesar.
    0
   • Travica je komentiral/a članek NAGRADNA IGRA: Planet Lepote praznuje 17. rojstni dan!.

    19. okt 2020 18:39
    Vse najboljše, planetek! Smile
    Najbolj všeč mi je, da ostaja PL zvest sam sebi in da ni sponzoriran od nikogar. Tako lahko zaupam člankom in nasvetom, ki jih najdem tukaj. Verjamem, da ostane takšen še vnaprej.
    0
  Izpostavljamo
  Kavbojke so kos, ki se nahaja v omari skorajda vsakogar.